Βόρεια Κορέα – Έκθεση ΟΗΕ: Εβγαλε 3 δισ. δολάρια από κυβερνοεπιθέσεις για να αναπτύξει πυρηνικά

Βόρεια Κορέα – Έκθεση ΟΗΕ: Εβγαλε 3 δισ. δολάρια από κυβερνοεπιθέσεις για να αναπτύξει πυρηνικά

Υποψίες ότι η Βόρεια Κορέα κρύβεται πίσω από ένα μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων, οι οποίες απέφεραν τρία δισ. δολάρια και την βοήθησαν να αναπτύξει περαιτέρω το πρόγραμμα των πυρηνικών της όπλων, εξέφρασαν οι παρατηρητές των κυρώσεων του ΟΗΕ, σύμφωνα με αποσπάσματα αδημοσίευτης έκθεσης του Οργανισμού.

«Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας (DPRK) εξακολουθεί να περιφρονεί τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε χαρακτηριστικά η ομάδα σε επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η ομάδα διερευνά 58 φερόμενες κυβερνοεπιθέσεις από την Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) σε εταιρείες που συνδέονται με την αγορά κρυπτονομισμάτων μεταξύ του 2017 και του 2023, εκτιμώμενης αξίας σχεδόν 3 δισ. δολαρίων, ποσό που φέρεται να συνέβαλε στη χρηματοδότηση όπλων μαζικής καταστροφής της ΛΔΚ», πρόσθεσαν οι επιθεωρητές, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι ενημερώνουν δύο φορές ετησίως το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Πιονγκγιάνγκ, όπως αναφέρει ο Guardian έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς για κυβερνοεπιθέσεις. Η έκθεση του ΟΗΕ επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί αυτόν τον μήνα ή στις αρχές του επόμενου μήνα, όπως δήλωσαν διπλωμάτες.

Σημειώνεται, ότι με απόφαση του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας, η Βόρεια Κορέα δεν πρέπει να πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές και εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, καθώς υπόκειται σε κυρώσεις του ΟΗΕ από το 2006, τις οποίες το συμβούλιο έχει επανειλημμένα ενισχύσει για να προσπαθήσει να αποκόψει τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής.

Το Συμβούλιο βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και αρκετά χρόνια για το εν λόγω ζήτημα. Η Κίνα και η Ρωσία επιθυμούν την ελάφρυνση των κυρώσεων, με σκοπό να πείσουν την Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στις συνομιλίες αποπυρηνικοποίησης.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα ότι προμήθευσε όπλα στη Ρωσία για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, κάτι που η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά. Ωστόσο, μια αδημοσίευτη έκθεση των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών άμυνας, την οποία επικαλείται ο Guardian, παρουσιάζει εικόνες που ελήφθησαν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου από τρία ρωσικά πλοία, τα Maia, Angara και Maria, να φορτώνουν εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι Ναζίν της Βόρειας Κορέας, πριν μεταβούν σε ρωσικά λιμάνια στην Απω Ανατολή.

Διαβάστε επίσης:

Copernicus: Ο πιο ζεστός Ιανουάριος που έχει καταγραφεί!

Ισλανδία: Νέα έκρηξη του ηφαιστείου στην χερσόνησο Ρεϊκιάνες (Video)

Πακιστάν: Τουλάχιστον 5 νεκροί ενώ διεξάγονται βουλευτικές εκλογές

«Καρφιά» ιν’τ Βελντ προς ηγέτες της ΕΕ για τη στήριξη σε Μητσοτάκη – «Εάν δείχνεις “καλός”, η Κομισιόν δεν θα σου πει τίποτα»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter