Βόρεια Μακεδονία: Οι Πρέσπες, η ακροδεξιά, οι αλυτρωτισμοί και ο ασκός του Αιόλου

Βόρεια Μακεδονία: Οι Πρέσπες, η ακροδεξιά, οι αλυτρωτισμοί και ο ασκός του Αιόλου

Από τα… σύννεφα έπεσε πάλι η ελληνική κοινή γνώμη από την εκλογή του ακροδεξιού VMRO στη Βόρεια Μακεδονία. Κανείς δεν εξέτασε το αίτιο αλλά ξανά το αποτέλεσμα.

Οι εξελίξεις λοιπόν –το εκλογικό αποτέλεσμα δηλαδή- βάζει στο μικροσκόπιο των ακροδεξιών δημοσιολογούντων τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Από την πρώτη στιγμή το επιχείρημα των εν Ελλάδι διαμαρτυρόμενων, των λεγόμενων “Μακεδονομάχων”, το κράμα δεξιά-ακροδεξιάς, έσπευσε να υποστηρίξει πόσο επιζήμια έως… προδοτική ήταν η Συμφωνία που έφερε ο Νίκος Κοτζιάς.

Τώρα, η ακροδεξιά ρητορική του VMRO, που το πόσα προβλήματα θα δημιουργήσει πρωτίστως στην ίδια τη γειτονική χώρα θα φανεί το επόμενο διάστημα, διατείνεται πως θα επιστρέψει στο νέτο σκέτο «Μακεδονία». Άλλωστε, στις εκλογές κατέβηκε ως σχηματισμός με το όνομα «Η Μακεδονία σας»(!) και δεν ενοχλήθηκε κανείς εν Ελλάδι.

Βέβαια, όλα αυτά έρχονται ως φυσικό επακόλουθο μίας γενικότερης κατάστασης. Το αμέσως προηγούμενο διάστημα, άγνωστοι βανδάλισαν πινακίδες στα Σκόπια.

Δείτε επίσης: Βόρεια Μακεδονία: Βανδαλίζουν πινακίδες που εξηγούν την ελληνική ιστορία αγαλμάτων

Με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών σε αγάλματα στη Βόρεια Μακεδονία, που αναφέρονται σε αρχαία πρόσωπα ή θέματα, τοποθετήθηκαν πινακίδες που εξηγούν ότι ανήκουν στην αρχαία ελληνική ιστορία, κόντρα στις αλυτρωτικές τάσεις.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας, η γειτονική χώρα ήταν αναγκασμένη να διαχωρίσει την ιστορία της από την ελληνική.

Οι ενστάσεις και το ερώτημα

Στα του ονόματος, ξανά. Για να μπεις σε μία διαπραγμάτευση, πρέπει να καθίσεις στο τραπέζι. Διαχρονικά, οι ελληνικές κυβερνήσεις που κάθισαν σε αυτά τα τραπέζια, διαπραγματεύτηκαν (με ή χωρίς εισαγωγικά) για ονομασίες με διπλή, ακόμα και τριπλή(!) σε μία περίοδο, χρήση. Διαφορετικό στο εσωτερικό της χώρας (όπου 9/10 φορές ήταν σκέτο Μακεδονία), και μία για το εξωτερικό με σύνθετη ονομασία στην οποία ο όρος «Μακεδονία» ήταν αναφαίρετος. Άλλωστε, ήταν συστατικό ακόμα και στην επί σειρά ετών σύνθετη ονομασία «ΠΓΔΜ», παρότι πολλοί έκαναν πως δεν το έβλεπαν.  Το ερώτημα ήταν, λοιπόν, αν ο προσδιορισμός  θα είναι γεωγραφικός (σ.σ. Βόρεια Μακεδονία), και αν με αυτό τον τρόπο θα περικόπτει τον αλυτρωτισμό και κυρίως να είναι erga omnes, για όλες τις χρήσεις δηλαδή.

Τώρα, λοιπόν, που η γειτονική χώρα έχει ονομαστεί «Βόρεια Μακεδονία», δέχτηκε να γίνουν συνταγματικές αλλαγές, να αποσυνδέσει την ιστορία των Σκοπίων με την ελληνική και να οικοδομηθεί σχέση φιλίας μεταξύ των δύο χωρών (βάζοντας ταυτόχρονα «φρένο» στο φλερτ με την Άγκυρα), η ακροδεξιά κυβέρνηση του VMRO αλλάζει ρητορική. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται.

Άλλωστε, οι προβλέψεις είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να εκτεθείς. Ωστόσο, το συμπέρασμα από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη Βόρεια Μακεδονία χωρίζεται σε δύο σκέλη. Πρώτον, υπενθυμίζει πόσο επικίνδυνες  και επιζήμιες είναι οι ακροδεξιές ρητορικές, διαχρονικά, παγκοσμίως. Δεύτερον, οι αντιδράσεις που καταγράφονται από τη Συμφωνία Κοτζιά – Δημητρώφ στη γειτονική χώρα, έστω και σχεδόν έξι χρόνια μετά, αποδεικνύουν πως αν μη τι άλλο δεν ήταν μία κακή συμφωνία για την Ελλάδα και κυρίως στο κομμάτι των αλυτρωτισμών.

Σε κάθε περίπτωση, στη Βόρεια Μακεδονία διαμορφώνεται μία «καινούρια» κατάσταση. Μένει να απαντηθεί εάν η Αθήνα θα διαβάσει σωστά τις εξελίξεις. Αλλά η ακροδεξιά, και οι αλυτρωτισμοί ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου.

Διαβάστε επίσης:

Βόρεια Μακεδονία: Η νέα πραγματικότητα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά τη νίκη των εθνικιστών του VMRO

Τα «μαθηματικά» Σκρέκα… μηδένισαν τον πληθωρισμό, όπως το «ελαφρύ αρνί»!

Πρόσκληση Κασσελάκη για εθελοντές στον ΣΥΡΙΖΑ: «Απέναντι στο σκοτάδι, να γίνετε κομμάτι του κινήματος για αξιοπρέπεια»

Χαλάει απότομα ο καιρός: Έντονα φαινόμενα τη νύχτα – Η τελευταία πρόγνωση της ΕΜΥ

Eurovision 2024: Γιούχαραν την εκπρόσωπο του Ισραήλ – Τραγουδούσε και ο κόσμος της φώναζε «Free Palestine» (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter