Βόρεια Μακεδονία: Βανδαλίζουν πινακίδες που εξηγούν την ελληνική ιστορία αγαλμάτων

Βόρεια Μακεδονία: Βανδαλίζουν πινακίδες που εξηγούν την ελληνική ιστορία αγαλμάτων

Με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών σε αγάλματα στη Βόρεια Μακεδονία, που αναφέρονται σε αρχαία πρόσωπα ή θέματα, τοποθετήθηκαν πινακίδες που εξηγούν ότι ανήκουν στην αρχαία ελληνική ιστορία, κόντρα στις αλυτρωτικές τάσεις.

Μία τέτοια πινακίδα στα Σκόπια βανδαλίστηκε και δεν είναι πρώτη φορά, άλλωστε.

Αυτά τα αγάλματα έχουν γίνει και άλλη φορά στόχος εθνικιστών που θέλουν να διαγράψουν την ελληνική ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, που υπογραμμίστηκε μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην τρίγλωσση πινακίδα που τοποθετήθηκε στη βάση αγάλματος, στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, σε εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών γράφτηκε: «Προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ιστορικού προσώπου που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, καθώς και στην παγκόσμια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Παρουσιάζεται ως έφιππος πολεμιστής».

Αυτά τα αγάλματα γέμισαν τη Βόρεια Μακεδονία, πολύ πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, και ήταν μια προσπάθεια αρπαγής της ιστορίας της Μακεδονίας, από την εθνικιστική κύβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι με το project «Σκόπια 2014».

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ώστε να αποκατασταθεί η πινακίδα και τα προβλεπόμενα της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται ότι η Ρένα Δούρου πρόσφατα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ελέγχει την εφαρμογή της συμφωνίας και δεν έχει εξασφαλίσει την αλλαγή των σχολικών βιβλίων στην Βόρεια Μακεδονία, όπως έχει συμφωνηθεί σε διμερές επίπεδο από τον Ιούνιο 2019.

Διαβάστε σχετικά: Ρένα Δούρου: Η κυβέρνηση δεν ελέγχει την εφαρμογή τής Συμφωνίας των Πρεσπών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter