Vouliwatch: Αναφορά στον Άρειο Πάγο με όλες τις σκανδαλώδεις δηλώσεις πόθεν έσχες

Vouliwatch: Αναφορά στον Άρειο Πάγο με όλες τις σκανδαλώδεις δηλώσεις πόθεν έσχες

Συνεχίζοντας τον αξιέπαινο αγώνα για την εφαρμογή του νόμου και την κοινοβουλευτική διαφάνεια στη οικονομική διαχείριση των κομμάτων αλλά και των υπόχρεων δήλωσης «πόθεν έσχες», το Vouliwatch.gr κατέθεσε αναφορά με όλες τις σκανδαλώδεις υποθέσεις στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Στην αναφορά φωτογραφίζονται και οι ελλιπείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του πρωθυπουργού, με τα έσοδα από «διάθεση περιουσιακών στοιχείων» να παραμένουν αδιευκρίνιστα και την αρμόδια Επιτροπή να σφυρίζει -και επί ΣΥΡΙΖΑ- αδιάφορα, όπως είχε συστηματικά αναδείξει το Documento. Πιο συγκεκριμένα, μετά το σάλο που είχε προκληθεί για το σπίτι του Βολταίρου και τα έσοδα από αξιοποίηση πίνακα ύποπτης προέλευσης, το πρωθυπουργικό ζεύγος αναγκάστηκε στην επανακατάθεση δήλωσης πόθεν έσχες, εξαφανίζοντας μέσω της δωρεάν μεταβίβασης το πολυτελές ακίνητο στο Παρίσι.

Διαβάστε επίσης: Αγνοείται το σπίτι του Βολταίρου!

Σε άλλες περιπτώσεις, υπόχρεοι δεν καταθέτουν καν δήλωση ή δηλώνουν εισόδημα χωρίς τον απαιτούμενο τραπεζικό λογαριασμό, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τον έλεγχο για την τραπεζική (;) πορεία του χρήματος. Παράλληλα, η μη υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου που νομοθετήθηκε στον τελευταίο αναπτυξιακό νόμο του Αδ. Γεωργιάδη αποδεικνύεται βολική για τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής, αφού βγαίνουν από τη δύσκολη θέση.

Επίσης, η αρμόδια Επιτροπή συνεχίζει να κλείνει τα μάτια στην παράνομη διαχείριση της κρατικής επιχορήγησης που διατίθεται στα κόμματα για λόγους έρευνας, με τα κονδύλια να καταλήγουν στις τράπεζες για την αποπληρωμή δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι το Vouliwatch.gr είχε φτάσει έως το ΣτΕ πριν λίγους μήνες προκειμένου να δημοσιευτούν οι εκθέσεις ελέγχου της αρμόδιας Επιτροπής για τα έτη 2015, 2016 και 2017, οι οποίες παρέμεναν κλεισμένες στα συρτάρια κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

Αναλυτικά το δημοσίευμα και η αναφορά του Vouliwatch.gr:

Vouliwatch vs Επιτροπή Ελέγχου: Η λογοδοσία δεν μπαίνει σε καραντίνα

H εκστρατεία μας για ουσιαστική και όχι τύποις εφαρμογή του νόμου από την Επιτροπή Ελέγχου για τα οικονομικά των κομμάτων συνεχίζεται. Στην προσπάθειά μας για ουσιαστική διαφάνεια και λογοδοσία σε σχέση με το πολιτικό χρήμα, προχωράμε ένα ακόμη νομικό βήμα και υποβάλλουμε αναφορά στην Εισαγγελέα Διαφθοράς.

Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και πέντε χρόνια σχεδόν, το Vouliwatch πιέζει για μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία στη νομοθεσία για τα οικονομικά των κομμάτων και των Βουλευτών αλλά και στην εφαρμογή της από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Ειδικότερα, σε σχέση με τα οικονομικά των κομμάτων, υπενθυμίζουμε ότι η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής είναι υποχρεωμένη να δημοσιεύει κάθε χρόνο μια έκθεση με τα αποτελέσματα του ελέγχου αυτού και, όταν εντοπίζει παραβάσεις της νομοθεσίας, να επιβάλει κυρώσεις στα κόμματα.

Οι εκθέσεις ελέγχου που έχει δημοσιεύσει για τα έτη 2015, 2016 και 2017 ήταν σχεδόν πανομοιότυπες στο ότι εντόπιζαν μια σειρά παραβάσεων από τα κόμματα, χωρίς να αναφέρουν με λεπτομέρειες τα ποσά δημοσίου χρήματος που αφορούσαν αυτές οι παραβάσεις και- κυρίως- χωρίς να επιβάλουν καμία από τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος. Στον αγώνα του Vouliwatch για άσκηση πίεσης στην Επιτροπή για διαφάνεια και λογοδοσία, φτάσαμε μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας τα στοιχεία αυτά.

Μετά από τόσα αιτήματα και δικαστική προσφυγή λάβαμε τα αιτούμενα στοιχεία και διαπιστώσαμε ότι η Επιτροπή δεν είχε επιβάλει κυρώσεις για κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος από τα κόμματα αρκετών χιλιάδων έως και εκατομμυρίου Ευρώ. Επόμενό μας βήμα, λοιπόν, η κατάθεση αναφοράς στην Εισαγγελέα Διαφθοράς, με κοινοποίηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπου εκθέτουμε όλο το ιστορικό έλλειψης διαφάνειας και αμελούς διαχείρισης εκ μέρους της Επιτροπής υπόψιν των αρμοδίων αρχών.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι από τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με τις κείμενες από τον νόμο προθεσμίες, εκκρεμεί η δημοσίευση από την Επιτροπή Ελέγχου της νέας έκθεσής τους για τα οικονομικά των κομμάτων, για το έτος χρήσης του 2018. Όχι μόνο δεν έχει δημοσιευτεί η έκθεση αυτή αλλά και δεν λαμβάνουμε καμία απάντηση στα επανειλλημένα αιτήματά μας προς τις υπηρεσίες της Επιτροπής γιατί έχει καθυστερήσει τόσο πολύ και πότε αναμένεται.

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Και σε αυτόν τον τομέα, η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής έχει εμφανιστεί τουλάχιστον αμελής ως προς την εκπλήρωση των καθηκόντων της, καθώς έχει δημοσιεύσει πόθεν έσχες των οποίων ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά και έχει αγνοήσει επιδεικτικά επιστολές του Vouliwatch όπου της αναφέρουμε παρατυπίες και παραλείψεις σε σειρά δηλώσεων Βουλευτών από τα έτη 2012 έως και 2017.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/04/11/5e91cc19825e6375f1377692.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter