Βουλή: Εκδόθηκαν ο 12ος και ο 13ος τόμος με το μαρτυρικό υλικό από τον «Φάκελο της Κύπρου»

Βουλή: Εκδόθηκαν ο 12ος και ο 13ος τόμος με το μαρτυρικό υλικό από τον «Φάκελο της Κύπρου»

Η Βουλή των Ελλήνων και η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, συνεχίζοντας την κοινή πρωτοβουλία τους, εξέδωσαν τον δωδέκατο και δέκατο τρίτο τόμο του έργου «Φάκελος Κύπρου».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι συγκεκριμένες εκδόσεις (Τόμοι ΙΒ΄-ΙΓ) περιλαμβάνουν το μαρτυρικό υλικό που συνέλεξε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, η οποία λειτούργησε κατά τα έτη 1986-1988, με στόχο την έρευνα, συγκέντρωση και αξιολόγηση στοιχείων αναφορικά με το εγκληματικό πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε.

Σημειώνεται ότι στις 11 Ιουλίου 2017 η Βουλή των Ελλήνων είχε εγκρίνει ομόφωνα την παράδοση ογκωδέστατου υλικού, αποτελούμενου από 139 φακέλους, στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, σε ειδική συνεδρία, στις 14 Ιουλίου 2017, στη Λευκωσία.

Όπως υπογραμμίζουν στους προλόγους των δύο τόμων ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Αννίτα Δημητρίου, το εν λόγω υλικό «δεν τέθηκε ποτέ στη βάσανο του θεσμικού και τελικού καταλογισμού ευθυνών, παραπέμπει ωστόσο, με όλες τις τυχόν αδυναμίες που μία προσωπική μαρτυρία ενδεχομένως περιέχει, ιδίως εκείνων που προφανώς φέρουν το στίγμα του εθνικού άγους του ολέθριου πραξικοπήματος και της συνεπεία αυτού τουρκικής εισβολής και στρατιωτικής, μέχρι σήμερα, κατοχής, στις βαρύτατες ιστορικές ευθύνες της επταετούς στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα σε βάρος της Κύπρου».

Η πρωτοβουλία των δύο Κοινοβουλίων να προχωρήσουν από κοινού στην παρούσα έκδοση, όπως επισημαίνουν ο κ. Τασούλας και η κυρία Δημητρίου, «έχει ως στόχο να προσφέρει τόσο στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στους αποδήμους μας, όσο και στην επιστημονική κοινότητα, πρόσβαση σε ιστορικό υλικό που μέχρι τώρα θεωρούνταν επτασφράγιστο μυστικό και να φωτίσει γνωστές και άγνωστες πτυχές της κυπριακής τραγωδίας».

Οι πρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου αναφέρουν με έμφαση ότι η πρωτοβουλία αυτή «αποτελεί ταυτόχρονα την απαρχή μιας κοινής προσπάθειας των δύο Κοινοβουλίων για συγκέντρωση του όποιου σχετικού με τον Φάκελο της Κύπρου υλικού που υπάρχει διάσπαρτο σε διάφορα αρχεία, κρατικά και μη, με την ελπίδα να διανοιχθούν νέοι δρόμοι στην έρευνα και να διευρυνθεί το πεδίο της ιστορικής γνώσης, έτσι ώστε να χυθεί κάποτε άπλετο φως στην πλέον σκοτεινή σελίδα της σύγχρονης ιστορίας μας».

Στον Τόμο ΙΒ΄ περιλαμβάνονται τα πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής «Για τον Φάκελο της Κύπρου» της περιόδου Δ΄- Συνόδου Β΄ της Βουλής των Ελλήνων, κατά τις συνεδριάσεις της 4ης έως και 11ης Δεκεμβρίου 1986.

Στον Τόμο ΙΓ΄ περιλαμβάνονται τα πρακτικά της περιόδου Δ΄- Συνόδου Β΄ της Βουλής των Ελλήνων κατά τις συνεδριάσεις της 16ης έως και 13ης Ιανουαρίου 1987.

Στις συνεδριάσεις αυτές των Εξεταστικών Επιτροπών εξετάστηκαν ως μάρτυρες οι: Λάμπρος Σταθόπουλος, Ευθύμιος Καραγιάννης, Ευστάθιος Λαγάκος, Γεώργιος Τσουμής, Κωνσταντίνος Χανιώτης και Γρηγόριος Μπονάνος.

Ο 12ος τόμος του έργου «Φάκελος Κύπρου» στον σύνδεσμο: https://www.hellenicparliament.gr/userfiles/ebooks/fakelos_kyproy_tomos_12/index.html

Ο 13ος τόμο του έργου «Φάκελος Κύπρου» στον σύνδεσμο: https://www.hellenicparliament.gr/userfiles/ebooks/fakelos_kyproy_tomos_13/index.html

Διαβάστε επίσης:

Στ. Κασσελάκης: Η απόσταση με τη ΝΔ θα κλείσει μέσα στον επόμενο μήνα (Video)

ΝΔ: Αυτά είναι τα μέλη της επιτροπής εκλογικού αγώνα για τις Ευρωεκλογές

Ο Αντώναρος διαψεύδει τον Μαρινάκη: Και όμως έχει γίνει ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών προ Ευρωεκλογών

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter