«Ντροπή Κουτσούμπα»: Πυρ ομαδόν στη Βουλή για τις φοιτήτριες που ψάχνουν sugar daddies

«Ντροπή Κουτσούμπα»: Πυρ ομαδόν στη Βουλή για τις φοιτήτριες που ψάχνουν sugar daddies
Δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων", Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ανέβηκαν οι τόνοι στην Ολομέλεια της Βουλής ανάμεσα στον Στέλιο Πέτσα και τον Νίκο Καραθανασόπουλο με αφορμή το σχόλιο του Δημήτρη Κουτσούμπα περί «sugar daddies».

«Η επιβολή διδάκτρων αναγκάζει φοιτήτριες να αναζητούν sugar daddies για να καλύψουν τις σπουδές τους. Μάλλον πρέπει να βρείτε άλλο καπιταλιστικό παράδειγμα να αντιγράψετε» είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια προκειμένου να σχολιάσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για υιοθέτηση του σκανδιναβικού μοντέλου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε δεύτερο χρόνο, απαντώντας στην κριτική του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Νίκου Ρωμανού, περί «κατάπτυστης, απαράδεκτης, σεξιστικής και άκρως υποτιμητικής για το γυναικείο φύλο δήλωσης» ο Ν. Καραθανασόπουλος πήρε τη σκυτάλη, κατηγορώντας την πλειοψηφία πως «με το σύστημα που θρέφετε, μετατρέπετε τα κορίτσια σε συνοδούς πολυτελείας».

Η φράση αυτή προκάλεσε αρχικά την αντίδραση της υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μάκρη, η οποία μίλησε για «απαράδεκτη σεξιστική δήλωση». Τότε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ξαναπήρε τον λόγο, λέγοντας πως αυτή είναι η πραγματικότητα και πως αυτήν καταγγέλει το ΚΚΕ.

Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο Στ. Πέτσας, στηλιτεύοντας κι εκείνος τη δήλωση του Δ. Κουτσούμπα. «Λέτε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να φέρει την εκπόρνευση των κοριτσιών της Ελλάδας» είπε σε κλίμα έντασης, αφού την ίδια ώρα φώναζε εκτός μικροφώνου ο Ν. Καραθανασόπουλος. «Είναι αθλιότητα και ντροπή, να το πάρετε πίσω» πρόσθεσε.

«Σεξιστικό παραλήρημα»

Να σημειωθεί πως κριτική άσκησαν στον γ.γ. του ΚΚΕ και πηγές του ΠΑΣΟΚ. «Η αγωνία του κ. Κουτσούμπα να πρωταγωνιστεί στο Luben είναι κακός σύμβουλος. Δεν περιμέναμε από τον Γραμματέα του ΚΚΕ τέτοιο σεξιστικό παραλήρημα» σημειώνουν.

«Ανακαλέστε»

Αντίδραση υπήρχε και από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία σε ανακοίνωση της τονίζει: «Εξοργιστική, αισχρή, ακραία σεξιστική και βαθιά υποτιμητική χαρακτήρισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα, πως τα δίδακτρα αναγκάζουν φοιτήτριες να αναζητούν “sugar daddies”. Ως η μόνη γυναίκα αρχηγός κόμματος, κάλεσε τον Δ. Κουτσούμπα να ανακαλέσει, σήμερα παραμονή της ημέρας της γυναίκας, αυτή τη δήλωση και να ζητήσει συγγνώμη».

«Πέφτουν τα προσωπεία»

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η ανακοίνωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το οποίο σημειώνει:

Με έκπληξη παρατηρήσαμε σήμερα από το βήμα της βουλής τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος να κάνει μια άνευ προηγούμενου σεξιστική δήλωση Ποια ήταν αυτή; «Η επιβολή διδάκτρων οδηγεί φοιτήτριες να αναζητούν “sugar daddies”».

Άραγε αυτή είναι η θέση και το επιχείρημα ενός αντιπολιτευτικού κόμματος απέναντι στο κατάπτυστο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων;

Οι γυναίκες σήμερα παλεύουμε καθημερινά απέναντι σε μια πατριαρχική κοινωνία που δεν λέει να αλλάξει, γεμάτη έμφυλα στερεότυπα. Μια κοινωνία βίας και εξουσιαστικών συμπεριφορών απέναντι σε γυναίκες.

Το μόνο που δεν χρειαζόμαστε είναι σεξιστικά σχόλια μέσα από το κοινοβούλιο των υποτιθέμενων υπερασπιστών της ισότητας.

Πέφτουν τα προσωπεία για ακόμη μια φορά μετά την καταψήφιση του ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο.
Η ισότητα δεν είναι μια λέξη προς τέρψιν ψήφων αλλά καθημερινός αγώνας και στάση ζωής…

Διαβάστε επίσης: Κουτσούμπας: Η επιβολή διδάκτρων αναγκάζει φοιτήτριες να ψάχνουν sugar daddies (Video)

Εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ – Οπισθοχωρεί η Νάντια Γιαννακοπούλου λόγω κομματικής πειθαρχίας

Βουλή: Ονομαστική ψηφοφορία ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter