Βουλή: Στις 24 Μαΐου το προεκλογικό «ντιμπέιτ» των πολιτικών αρχηγών για την ακρίβεια

Βουλή: Στις 24 Μαΐου το προεκλογικό «ντιμπέιτ» των πολιτικών αρχηγών για την ακρίβεια

Την Παρασκευή 24 Μαΐου θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την ακρίβεια, σύμφωνα με την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών από τον πρόεδρο της Βουλής.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί με βάση το σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ «για την ακραία ακρίβεια, τα υπερκέρδη των ολιγοπωλίων και την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μέτρα προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας», ενώ υπενθυμίζεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταθέσει και σχετική πρόταση νόμου στις αρχές του μήνα.

Την πρόταση νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε «ένα ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας και καταστολής των μηχανισμών αισχροκέρδειας που δημιουργούν και ανατροφοδοτούν το φαινόμενο, με στόχο την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης του συνόλου των πολιτών και την θωράκιση της αξίας του ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος από οποιαδήποτε πηγή».

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στα 11 άρθρα της πρότασης νόμου χωρίζονται σε βραχείας, μέσης και μακράς διάρκειας εφαρμογής, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «κοστολογημένη, σαφή και άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση».

Ειδικότερα, τα μέτρα είναι τα εξής:

  • Θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους σε τρόφιμα, βιομηχανικά αγαθά και αγροεφόδια
  • Επιβολή ανώτατου περιθωρίου κέρδους και επέκταση Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης στα διύλιση πετρελαίου για το έτος 2023
  • Μηχανισμός παρακολούθησης και αποτροπής υπερκερδών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας
  • Επιβολή Έκτακτης Εισφοράς στα πλεονάζοντα κέρδη των Τραπεζών
  • Μέτρα μείωσης/κατάργησης φορολογικών επιβαρύνσεων
  • Χορήγηση ειδικής κάρτας «αγροκίνηση» στους αγρότες
  • Μείωση κόστους αγροτικού ρεύματος
  • Μείωση κόστους φυτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής
  • Σύσταση Μηχανισμού Ελέγχου Αγοράς Αγροτικών Προϊόντων
  • Διοικητικά μέτρα κατά των επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας τροφίμων, βιομηχανικών αγαθών και αγροεφοδίων που παραβαίνουν τις διατάξεις του άρθρου 1
  • Μείωση κόστους κάρτας απεριορίστων μεταφορών σε μέσα μαζικής μεταφοράς

Να σημειωθεί πως πρόκειται για την τελευταία κοινοβουλευτική «μάχη» σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών πριν το «κλείσιμο» της Βουλής ενόψει ευρωεκλογών. Ως εκ τούτου, θεωρείται βέβαιο πως η διαδικασία θα πάρει τη μορφή εφ΄ όλης της ύλης πολιτικής σύγκρουσης, θέτοντας επί τάπητος τόσο ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όσο και κράτους δικαίου.

Διαβάστε επίσης:

Μήπως είσαι ψηφοφόρος με… περικεφαλαία;


Καιρός: Υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει «35άρια» και αφρικανική σκόνη – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν


Αφήστε τα «παπατζιλίκια» για τις Πρέσπες


Super League: Όλα τα σενάρια για τον τίτλο – Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση


Eurovision 2024: Ευθείες βολές κατά της EBU από το Bambie Thug – Οι καταγγελίες για υποκίνηση βίας από το Ισραήλ (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter