Βουλή: Βροντερό «όχι» στην υπαγωγή ΕΜΥ και Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Βουλή: Βροντερό «όχι» στην υπαγωγή ΕΜΥ και Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Αναφανδόν κατά της υπαγωγής της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου τάχθηκαν οι επιστημονικοί φορείς που συμμετείχαν στη διαδικασία της ακρόασης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Εριστικός ήταν ο Βασίλης Κικίλιας στην προσπάθεια του να αποκρούσει τα πυρά των φορέων.

Από την πλευρά της ΕΜΥ, η κ. Καραπαναγιώτου τόνισε πως η μεταφορά της Υπηρεσίας στο υπουργείο «συνεπάγεται με άμεσο κίνδυνο στην ασφάλεια των πτήσεων και του επιβατικού κοινού», καθώς «δεν θα μπορούν οι τεχνικοί μας να πιστοποιήσουν κανένα μετεωρολογικό όργανο στα αεροδρόμια της χώρας».

Διαβάστε επίσης: Απεργία στο Αστεροσκοπείο – Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης υλοποιεί αντιεπιστημονικό σχέδιο

Σε σχέση με το ΕΘνικό Αστεροσκοπείο, ο διευθυντής και πρόεδρος, Μανώλης Πλειώνης, ζήτησε την απόσυρση των άρθρων που δρομολογούν την υπαγωγή του ερευνητικού κέντρου στο υπουργείο, τονίζοντας πως δεν τεκμηριώνεται στο σχέδιο νόμου η ανάγκη υπαγωγής του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Επισήμανε δε πως θα προκληθεί «θεσμική και διοικητική αναταραχή» από την υπαγωγή, ενώ κατήγγειλε πως στο στάδιο της διαβούλευσης τρολ κατασυκοφάντησαν το Εθνικό Αστεροσκοπείο, επισημαίνοντας πως θα αξιοποιηθούν όλα τα νόμιμα εργαλεία.

Διαβάστε επίσης: Αστεροσκοπείο: Οι εργαζόμενοι υπερασπίζονται την ανεξαρτησία του από την κυβέρνηση

Παράλληλα, την απόσυρση των επίμαχων άρθρων ζήτησαν από τον κ. Κικίλια ο κ. Δοξιάδης από την πλευρά της ΕΣΕΤΕΚ (Εθνικό ΣΥμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας), αλλά και η κ. Κωνσταντοπούλου από την Ένωση Ελλήνων Ερευνητών.

Επιπλέον, ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Παναγιώτης Μπούμης, επανέλαβε κι αυτός με τη σειρά του το αίτημα περί απόσυρσης των επίμαχων άρθρων και αναρωτήθηκε μήπως η κυβέρνηση αποσκοπεί στην αλλαγή διοίκησης, ξεκαθαρίζοντας πως μέσω της υπαγωγής θα υπονομευθεί η ακαδημαϊκή ελευθερία, την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει, όπως έχει διαφανεί από δηλώσεις κυβερνητικών βουλευτών, υπουργών αλλά και του ίδιου του Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε σχετικά: Αστεροσκοπείο: Συλλογή υπογραφών ενάντια στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη – «Άμεσος ο κίνδυνος για την πρόοδο της έρευνας»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter