Απεργία στο Αστεροσκοπείο – Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης υλοποιεί αντιεπιστημονικό σχέδιο

Απεργία στο Αστεροσκοπείο – Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης υλοποιεί αντιεπιστημονικό σχέδιο

«Η μεταφορά της εποπτείας του Εθνικού Αστεροσκοπείου από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την καθολική αντίδραση των φορέων ακόμη και από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους και από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του εξωτερικού, όπως μας επιβεβαίωσαν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην έρευνα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στη συνάντηση που πραγματοποίησε με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων-Ιδρυμάτων (ΠΟΕΕΚ-Ι), του Συλλόγου Ερευνητών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΣΕΕΕΑ) και του Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΕΑ). Στη συνάντηση συμμετείχε και ο τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Συμεών Κεδίκογλου.

Ο Σ. Φάμελλος εξέφρασε έντονη ανησυχία για αυτήν την εξέλιξη, η οποία, όπως είπε, εντείνεται και από το ότι το νομοσχέδιο που συμπεριλαμβάνει τη σχετική ρύθμιση κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή και θα νομοθετηθεί εσπευσμένα: «αυτό αποδεικνύει και ότι ο κ. Μητσοτάκης υλοποιεί ένα πρόχειρο, αντιεπιστημονικό σχέδιο που είναι σε αντίθεση με τις ανάγκες της έρευνας στη χώρα μας. Η κυβερνητική αυτή επιλογή αποσπά την έρευνα από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, που κατά τη δική μας γνώμη θα έπρεπε να υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, και παράλληλα δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στο ερευνητικό έργο του Εθνικού Αστεροσκοπείου μιας και το 85% αυτού του έργου δεν έχει ουδεμία σχέση με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας».

Διαβάστε επίσης: Αλαζονική συμπεριφορά Κικίλια – Αρνήθηκε να συναντήσει ερευνητές του Αστεροσκοπείου

Χαρακτήρισε ακατανόητο το τι θα κάνουν οι αστρονόμοι, αστροφυσικοί, φυσικοί του περιβάλλοντος και αναρωτήθηκε τι σχέση έχουν όλα τα ερευνητικά, ακόμα και ειδικό πρόγραμμα της Νasa με το συγκεκριμένο Υπουργείο: «θεωρούμε ότι πρόκειται για μία απόφαση που αποκαλύπτει την προσπάθεια φίμωσης των επιστημόνων και των ερευνητών. Ειδικά μετά από την αποκάλυψη ότι οι επιστήμονες είχαν ενημερώσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας Daniel, είχαν προειδοποιήσει για τα ακραία κλιματικά φαινόμενα στη Θεσσαλία. Είχε προηγηθεί άλλη μία επίθεση της κυβέρνησης στους επιστήμονες για τα επιστημονικά και μετεωρολογικά στοιχεία των πολύ μεγάλων πυρκαγιών το περασμένο καλοκαίρι».

Στήριξη ερευνητών

Δήλωσε στη συνέχεια πως η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη στήριξη των ερευνητών και του ερευνητικού έργου, της «επιστημονικής αλήθειας»: «εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την έρευνα και τους ερευνητές, τα σπουδαία μυαλά που έχει η χώρα μας για να παραμείνουν στην Ελλάδα. Δηλαδή με μόνιμες θέσεις απασχόλησης, μόνιμες θέσεις ερευνητών και χρηματοδότηση και με μία ενιαία εποπτεία από το Υπουργείο Παιδείας και όχι με ένα αλαλούμ, όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι θα οδηγήσει η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση».

«Πρόκειται για μία αρνητική δυστυχώς εξέλιξη για την Ελλάδα που ακολουθεί την επίθεση εκ μέρους της κυβέρνησης στις Ανεξάρτητες Αρχές. Ο κος Μητσοτάκης επιτίθεται τώρα και στους επιστήμονες γιατί δεν του αρέσουν τα νούμερα. Για εμάς η επιστήμη και η έρευνα πρέπει να μην επηρεάζονται από πολιτικές και κομματικές επιδιώξεις και να ενισχύονται ώστε να είναι ισχυρές με κάθε κυβέρνηση. Είμαστε λοιπόν στη διάθεσή σας να κάνουμε αυτήν την εποικοδομητική νομίζω συζήτηση».

Διαβάστε επίσης: Κασσελάκης: Δεν έχει λογική η μεταφορά του Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Απεργία στο Αστεροσκοπείο

Με απεργιακές κινητοποιήσεις, κλιμακώνουν οι ερευνητές και το προσωπικό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τις αντιδράσεις τους για την παράλογη απόφαση υπαγωγής του στην Πολιτική Προστασία. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χτες στάση εργασίας, ενώ αποφάσισαν απεργία για την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου και καλούν σε Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στις 10:00 π.μ.

Την ίδια ημέρα στις 13:00, όλοι οι Σύλλογοι των Ερευνητικών Κέντρων, καθώς και η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών και η ΠΟΕΕΚ-Ι, θα πραγματοποιήσουν κοινή Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) με σκοπό την ενημέρωση για το καταστροφικό νέο νομοσχέδιο.

Η ανακοίνωση των Συλλόγων Ερευνητών και Προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29/11 η στάση εργασίας και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Ερευνητών και του Συλλόγου Προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υπ. ΚΚ&ΠΠ), με σκοπό να παραδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας στην ηγεσία του υπουργείου ενάντια στην επιχειρούμενη αποκοπή του ΕΑΑ από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και την υπαγωγή του στο Υπ. ΚΚ&ΠΠ, σύμφωνα με το Άρθρο 19 του σχεδίου νόμου «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών».

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Συλλόγων Ερευνητών και Εργαζομένων από διάφορα ερευνητικά κέντρα, όπως το ΕΛΚΕΘΕ, ο Δημόκριτος, το ΕΚΚΕ, το ΑΘΗΝΑ, η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων–Ιδρυμάτων (ΠΟΕΕΚ-Ι), το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το Σωματείο συμβασιούχων Ερευνητών/ιων & Διδασκόντων/ουσών του Πανεπιστημίου και Eρευνητικών Kέντρων Πατρών και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΓΓΕΚ (πρώην ΓΓΕΤ), ενώ την συγκέντρωση στήριζε και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Αλγεινή εντύπωση δυστυχώς προκάλεσε το ότι η διοίκηση του Υπουργείου όχι μόνο δεν δέχθηκε να συναντηθεί με τους Συλλόγους της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά ούτε καν δέχθηκε να παραλάβει τα ψηφίσματά τους. Μετά από πολλή πίεση των παρευρισκομένων και τη σαφή άρνησή τους να αποχωρήσουν πριν παραληφθεί επίσημα το ψήφισμα, στάλθηκε υπασπιστής του Υπουργού ο οποίος παρέλαβε τα έγγραφα ανάμεσα από τα κενά των κιγκλιδωμάτων της περίφραξης και τα πήγε στο πρωτόκολλο. Σημειώνται πως οι Σύλλογοι Ερευνητών και Προσωπικού του ΕΑΑ είχαν ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό ΚΚ&ΠΠ από την περασμένη Τρίτη 21 Νοεμβρίου σε
τηλεφωνική επικοινωνία με τη γραμματέα του, αλλά και με επίσημη αποστολή του σχετικού αιτήματος με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας), χωρίς όμως να σταλεί ποτέ απάντηση. Το Υπουργείο που καλείται να πάρει υπό την ευθύνη του το ΕΑΑ έδωσε έτσι δείγματα γραφής για την άποψή του προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, και κυρίως του προσωπικού του ΕΑΑ, που σύμφωνα με το Άρθρο 19 θα εποπτεύσει από 1/1/2024.

Το σύνολο της ερευνητικής και επιστημονικής κοινότητας της χώρας θεωρεί τον ξεριζωμό του ΕΑΑ από το φυσικό του χώρο, που είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης στο οποίο υπάγονται όλα τα ερευνητικά ιδρύματα, πράξη πλήρως ανορθολογική και καταστροφική. Η πράξη αυτή θα έχει δραματικές θεσμικές, επιστημονικές, διοικητικές και οικονομικές επιπτώσεις για τον πρώτο και συμβολικότερο ερευνητικό φορέα της νεότερης Ελλάδας, Οι Σύλλογος Ερευνητών και Προσωπικού του ΕΑΑ, καθώς και Σύλλογοι και Σωματεία των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους:

(I) Έχουν προκηρύξει απεργία για την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου και καλούν σε Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στις 10:00 π.μ.
(II) Την ίδια ημέρα στις 13:00, όλοι οι Σύλλογοι των Ερευνητικών Κέντρων, καθώς και η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών και η ΠΟΕΕΚ-Ι, θα πραγματοποιήσουν κοινή Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) με σκοπό την ενημέρωση των συμπολιτών μας για το καταστροφικό νέο νομοσχέδιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter