Βρετανία: Αλλαγή των κανόνων και νέα πρόταση μομφής κατά Τζόνσον ετοιμάζουν οι Τόρηδες

Βρετανία: Αλλαγή των κανόνων και νέα πρόταση μομφής κατά Τζόνσον ετοιμάζουν οι Τόρηδες
Φωτογραφία Αρχείου

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με μια ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του κόμματός του εντός των επόμενων ωρών, καθώς τα μέλη της επιτροπής  «1922» του Συντηρητικού κόμματος θα εξετάσουν το ενδεχόμενο αλλαγής των κανόνων το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian.

Δύο εκτελεστικά μέλη είπαν συγκεκριμένα ότι είναι πιθανό η «Επιτροπή 1922» να αποφασίσει το απόγευμα της Τετάρτης να αλλάξει τους κανόνες για να επιτρέψει μια ακόμη ψηφοφορία. Ο Τζόνσον προστατεύεται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες με ασυλία ενός έτους, αφού κέρδισε σχετική ψηφοφορία πριν από έναν μήνα.

Άμεση ψηφοφορία

Εάν αλλάξουν οι κανόνες και βρεθούν αρκετοί βουλευτές που να απαιτούν νέα ψήφο εμπιστοσύνης, τότε η ψηφοφορία μπορεί να γίνει αμέσως. Σύμφωνα με το δημοσιογράφο του δικτύου Sky News, Τομ Λάρκιν, η ψηφοφορία μπορεί να γίνει ακόμα και εντός των επόμενων ωρών, πράγμα που θεωρείται δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.

«Η πρώτη ψηφοφορία ενεργοποιήθηκε και διεξήχθη την ίδια μέρα – μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα αν χρειαστεί», είπε ένας βουλευτής των Τόρηδων. Ωστόσο, η επιτροπή διχάζεται σχετικά με το πώς να προχωρήσει και ένα μέλος είπε ότι τουλάχιστον έξι πρόσωπα της επιτροπής δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν την τακτικά προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 4 μ.μ, τοπική ώρα, λόγω άλλων δεσμεύσεων.

Διχασμός για τον τρόπο δράσης

Ένα εκτελεστικό μέλος είπε ότι υπάρχει ανάγκη για ψυχραιμία και για κάθε απόφαση να υπάρχει απόλυτη ειλικρίνεια. Υπάρχουν και άλλες επιλογές ανοιχτές για τα μέλη της επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης της αναμονής έως ότου εκλεγούν νέα μέλη στο εκτελεστικό όργανο, πράγμα που αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Άλλοι προτιμούν τη σύσταση μιας αντιπροσωπείας που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό για να του δώσει την ευκαιρία να παραιτηθεί.

Άλλο εκτελεστικό μέλος είπε ότι θα μπορούσαν να καταστήσουν σαφές στους βουλευτές ότι εάν το 50% της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος – αρκετό για να χάσει ο πρωθυπουργός την ψήφο εμπιστοσύνης – έγραφε στην «Επιτροπή 1922» με αίτημα την αλλαγή αρχηγού, ο πρωθυπουργός θα ήξερε ότι έπρεπε να φύγει.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Πληθαίνουν οι εκκλήσεις για αποχώρηση Τζόνσον – Ντόμινο παραιτήσεων στην κυβέρνηση

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter