Βρετανία: Αντιδράσεις για την απόδοση του τίτλου του ιππότη στον Τόνι Μπλερ

Βρετανία: Αντιδράσεις για την απόδοση του τίτλου του ιππότη στον Τόνι Μπλερ

Παραπάνω από 700.000 υπογραφές έχουν ήδη συγκεντρωθεί για την κατάργηση του τίτλου του ιππότη που έλαβε ο πρώην Εργατικός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Η βασίλισσα Ελισάβετ του απένειμε τον τίτλο του μέλους του «Ευγενέστατου Τάγματος της Περικνημίδας», ενός τάγματος που έχει 24 μέλη, μεταξύ των οποίων και την ίδια τη βασίλισσα καθώς και το πρίγκιπα της Ουαλίας.

Το αίτημα για τη συγκέντρωση υπογραφών, που προέκυψε από τον ηθοποιό Άνγκους Σκοτ, αναφέρει ότι ο Μπλερ είναι ο «άνθρωπος που του αξίζει πιο λίγο από όλους να λάβει δημόσιες τιμές» και καλεί την δικαιοσύνη να τον αναγκάσει να απολογηθεί για εγκλήματα πολέμου. Ο Μπλερ υπήρξε πρωθυπουργός από το 1997 μέχρι το 2007, ενώ δέχεται συνεχή κριτική για την εμπλοκή της Βρετανίας στην εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Το 2016 η έκθεση Τσίλκοτ για την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ βρήκε ότι η κυβέρνηση του «Σερ Τόνι» είχε επιλέξει να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην εισβολή πριν εξαντληθούν όλα τα ειρηνικά μέσα για τον αφοπλισμό του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Επίσης αναφέρει ότι η κυβέρνηση τότε είχε παραπλανήσει την Βουλή και τους πολίτες, με αποτέλεσμα να πεθάνουν εκατοντάδες βρετανοί και ιρακινοί πολίτες. Μάλιστα, η Daily Mail, που δεν φημίζεται για την αξιοπιστία της, δημοσίευσε παλαιότερες καταγγελίες που έγιναν εις βάρος του Τονι Μπλερ, για το ότι είχε προειδοποιηθεί από ένα υπόμνημα που είχε γράψει ο τότε Γενικός Εισαγγελέας Πίτερ Γκόλντσμιθ το οποίο έγραφε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ πιθανώς να είναι παράνομος. Από το 2015, όταν αυτές οι κατηγορίες πρωτοείδαν το φως της δημοσιότητας, ο Μπλερ έχει αμφισβητήσει την γνησιότητά τους.

Από τους πρώην εν ζωή πρωθυπουργούς μόνο ο Τζον Μέιτζορ έχει λάβει τίτλο τιμής, με τους Γκόρντον Μπράουν (που διαδέχθηκε τον Μπλερ), Ντέιβιντ Κάμερον και Τερέζα Μέι, να μην έχουν λάβει παρόμοια τιμή. Ο τωρινός αρχηγός των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, που έλαβε τον τίτλο του ιππότη το 2014 για την θητεία του ως Εισαγγελέας Εφετών, είπε ότι ο «Σερ Τόνι» έχει «κερδίσει» τον τίτλο του. Σε δημοσκόπηση του YouGov, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων αποδοκιμάζουν την απόδοση του τίτλου στον Μπλερ, ακόμα και ανάμεσα στους ψηφοφόρους των Εργατικών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter