Βρετανία: Επίσκεψη Κλέβερλι στη Ρουάντα για να «κλείσει» τη συμφωνία για τους αιτούντες άσυλο

Βρετανία: Επίσκεψη Κλέβερλι στη Ρουάντα για να «κλείσει» τη συμφωνία για τους αιτούντες άσυλο

Ο βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, έφτασε στη Ρουάντα την Τρίτη για να υπογράψει μια νέα συνθήκη για την αποστολή αιτούντων άσυλο στην αφρικανική χώρα, παρά το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου κήρυξε παράνομο το πρόγραμμα απέλασης.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Στα «τάρταρα» η δημοτικότητα του Σούνακ – Τι έδειξε νέα δημοσκόπηση

Παράνομο σχέδιο

Το σχέδιο της Ρουάντα βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της κυβέρνησης για τον περιορισμό της μετανάστευσης και παρακολουθείται στενά από άλλες χώρες που εξετάζουν παρόμοιες πολιτικές. Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο μήνα έκρινε ότι μια τέτοια κίνηση θα παραβίαζε τους διεθνείς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στην εσωτερική νομοθεσία. Από εκείνη την απόφαση, η Βρετανία επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία της με τη Ρουάντα για να συμπεριλάβει μια δεσμευτική συνθήκη σύμφωνα με την οποία η αφρικανική χώρα δεν θα απελαύνει τους αιτούντες άσυλο που στέλνονται εκεί από τη Βρετανία – μια από τις κύριες ανησυχίες του δικαστηρίου. Ο Κλέβερλι, ο οποίος έφτασε στην πρωτεύουσα της Ρουάντα Κιγκάλι το πρωί της Τρίτης, πρόκειται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Βίνσεντ Μπιρούτα, για να υπογράψει τη συμφωνία.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Βρετανία σκοπεύει να στείλει στη Ρουάντα χιλιάδες αιτούντες άσυλο που έφτασαν στις ακτές της χωρίς άδεια για να αποτρέψει την άφιξη περισσότερων μεταναστών, που διασχίζουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες. Σε αντάλλαγμα, η Ρουάντα έλαβε μια αρχική πληρωμή 140 εκατομμυρίων λιρών με την υπόσχεση περισσότερων χρημάτων για τη χρηματοδότηση της στέγασης και της φροντίδας τυχόν απελαθέντων ατόμων.

Διαβάστε επίσης: Ο επιθανάτιος ρόγχος της αποικιοκρατίας

Πίεση στον Σούνακ

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δέχεται έντονες πιέσεις να μειώσει τη μετανάστευση, η οποία έφτασε το ρεκόρ των 745.000 πέρυσι, και να τερματίσει τη ροή των αιτούντων άσυλο που πληρώνουν λαθρέμπορους για τις διελεύσεις τους από τη Μάγχη, συχνά σε υπερπλήρη, μη αξιόπλοα σκάφη. Ο υπουργός Μετανάστευσης της Βρετανίας Ρόμπερτ Τζένρικ είπε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να δράσει γιατί όσοι έφταναν με μικρά σκάφη εισέβαλαν ουσιαστικά στη χώρα.

Η συντριπτική πλειονότητα όσων φτάνουν στη Βρετανία ήρθαν μέσω νόμιμων οδών και η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης σχέδια να μειώσει αυτούς τους αριθμούς τη Δευτέρα, αυξάνοντας τον ελάχιστο μισθό που πρέπει να κερδίσουν σε μια εξειδικευμένη εργασία. Η κυβέρνηση αναμένεται επίσης να περάσει νέα νομοθεσία σύντομα, δηλώνοντας τη Ρουάντα μια λεγόμενη ασφαλή χώρα, που έχει σχεδιαστεί για να σταματήσει τις νομικές προκλήσεις κατά των σχεδιαζόμενων πτήσεων απέλασης. Φέτος σχεδόν 29.000 άνθρωποι έφτασαν στη νότια αγγλική ακτή χωρίς άδεια, αφού το 2022 εντοπίστηκε ο αριθμός ρεκόρ 45.755.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter