Βρετανία: Στα «τάρταρα» η δημοτικότητα του Σούνακ – Τι έδειξε νέα δημοσκόπηση

Βρετανία: Στα «τάρταρα» η δημοτικότητα του Σούνακ – Τι έδειξε νέα δημοσκόπηση

Στα τρίσβαθα των προτιμήσεων του βρετανικού κοινού έχει βυθιστεί ο βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος σε δημοσκόπηση φαίνεται να λαμβάνει μικρότερο ποσοστό προτίμησης και από τη Λιζ Τρας, που έμεινε στο τιμόνι της χώρας για μερικές εβδομάδες. 

Υπενθυμίζεται ότι τόσο καταστροφικά αποτυχημένο ήταν το πολύ σύντομο πέρασμα της Τρας από τη θέση του πρωθυπουργού, που τα βρετανικά ταμπλόιντ δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν με κλασικό βρετανικό φλέγμα ότι η θητεία της διήρκησε λιγότερο και από όσο αντέχει ένα λάχανο στο ράφι σούπερ μάρκετ…

Διαβάστε επίσης: Ο επιθανάτιος ρόγχος της αποικιοκρατίας

Κατάρρευση

Οι Συντηρητικοί βλέπουν το δεξιό κόμμα της Μεταρρύθμισης να τους κλέβει ψήφους. Επίσης, ο Σούνακ είναι ο πρόεδρος της «χρονιάς της κατάρρευσης», που βάζει το κόμμα των Εργατικών σε πορεία προς την Ντάουνινγκ Στριτ. Η ανάλυση από την εταιρεία JL Partners δείχνει ότι μόλις το 59% όσων ψήφισαν τους Συντηρητικούς το 2019, επί Μπόρις Τζόνσον, επιλέγουν ακόμα το ίδιο κόμμα υπό την ηγεσία του Σούνακ. Τον Αύγουστο του 2022, το ποσοστό αυτό ήταν στο 74% και το Σεπτέμβριο του 2022 στο 63%. Εκείνο το μήνα, η Τρας είχε ανακοινώσει τον μίνι προϋπολογισμό της, που αναστάτωσε τις αγορές εξαιτίας των αστήριχτων φοροελαφρύνσεων που προέβλεπε και οδήγησε στην επιτάχυνση της Τρας προς την έξοδο. Εκείνο το γεγονός θεωρούνταν από τους πολιτικούς αναλυτές ως το δημοσκοπικό ναδίρ των Τόρις.

Διαβάστε σχετικά: Βρετανία: Αμετακίνητος ο Σούνακ για τα γλυπτά του Παρθενώνα – Αρνείται ότι είχε ένα «ξέσπασμα»

Άνοδος ακροδεξιάς

Είναι η άνοδος του κόμματος της Μεταρρύθμισης (Reform UK), ενός δεξιού αντιμεταναστευτικού κόμματος που ιδρύθηκε με την υποστήριξη του γνωστού οπαδού του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, που βλάπτει περισσότερο τις δημοσκοπικές επιδόσεις των Συντηρητικών υπό τον Σουνάκ, εκτιμά η JL Partners.

Ενώ περίπου το 5% των ψηφοφόρων των Τόρις το 2019 έχουν στραφεί στο κεντρώο κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, το 15% υποστηρίζει τώρα τη Μεταρρύθμιση, που αντιστοιχεί σε περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες. Η Μεταρρύθμιση έχει ξεπεράσει τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς ως το τρίτο κόμμα στη Βόρεια Αγγλία, τα Μίντλαντς και την Ουαλία, σύμφωνα με την έκθεση, με το τελευταίο κόμμα να βρίσκεται τώρα σε χειρότερη θέση από το αποτέλεσμα του 2019. Περίπου το 18% των ψήφων των Τόρις το 2019 έχει πάει στους Εργατικούς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter