Βρετανία: Καταδικαστική η έκθεση για τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον – «Παραπλάνησε σκοπίμως το Κοινοβούλιο»

Βρετανία: Καταδικαστική η έκθεση για τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον – «Παραπλάνησε σκοπίμως το Κοινοβούλιο»

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον παραπλάνησε σκόπιμα τους βουλευτές σχετικά με παραβιάσεις κανόνων lockdown για τον Covid-19 που ο ίδιος επέβαλε στους πολίτες, σύμφωνα με τα όσα διαπίστωσε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Σε μια καταστροφική για τον ίδιον έκθεση, η επιτροπή καταδικάζει τη συμπεριφορά του Τζόνσον και προτείνει να του μη γίνει δεκτός στη Βουλή για 90 μέρες. Ο Τζόνσον έχει προλάβει τις εξελίξεις, αφού παραιτήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, όταν και έλαβε γνώση των περιεχομένων της έκθεσης.

Η έκθεση της επιτροπής διαπίστωσε ότι ο Τζόνσον «διέπραξε σοβαρή περιφρόνηση» του κοινοβουλίου όταν, μετά το λεγόμενο σκάνδαλο «Partygate» που αποκάλυψε ότι πραγματοποιήθηκαν παράνομες συγκεντρώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον είπε στο κοινοβούλιο ότι οι κανόνες τηρούνταν καθ’όλη τη διάρκειά τους.

Τα ευρήματα αποτελούν μια ιστορική τιμωρία ενός πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος κέρδισε μια συντριπτική εκλογική νίκη πριν από λιγότερο από τέσσερα χρόνια, αλλά είδε την πολιτική του καριέρα να καταρρέει μετά από μια πραγματική χιονοστιβάδα σκανδάλων.

«Η περιφρόνηση ήταν ακόμη πιο σοβαρή επειδή διαπράχθηκε από τον πρωθυπουργό, το πιο υψηλόβαθμο μέλος της κυβέρνησης», έγραψε η Επιτροπή Προνομίων στην έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. «Δεν υπάρχει προηγούμενο για έναν πρωθυπουργό να έχει παραπλανήσει σκόπιμα τη Βουλή».

Αλλά η έκθεση πρότεινε κάτι πρωτοφανές, υπό το φως της παραίτησής του: ότι ο Τζόνσον δεν θα πρέπει να λάβει την άδεια πρώην βουλευτή για να εισέρχεται στο κοινοβούλιο, κάτι που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όλοι οι πρώην βουλευτές.

Αλλά μπορεί να μην τελειώσει ακόμα το «έπος» του Partygate. Οι βουλευτές πρέπει τώρα να ψηφίσουν για να αποδεχτούν τα ευρήματα της έκθεσης, μια δυνητικά ενοχλητική διαδικασία που είναι βέβαιο ότι θα αποκαλύψει τις διαφωνίες μεταξύ των υποστηρικτών του Τζόνσον στο κοινοβούλιο και του σημερινού πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ.

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλη Βρετανία: Παραιτήθηκε από βουλευτής ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Νέα έρευνα σε βάρος του Μπόρις Τζόνσον για παραβιάσεις των lockdowns την περίοδο της πανδημίας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter