Βρετανία: Ο Σούνακ υπερασπίζεται το σχέδιο απέλασης αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα

Βρετανία: Ο Σούνακ υπερασπίζεται το σχέδιο απέλασης αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, δεσμεύεται ότι «δεν θα επιτρέψει σε ξένα δικαστήρια να εμποδίσουν» την αποστολή αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα. Ο βρετανός πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την Πέμπτη το έκτακτο νομοσχέδιο, αναφέροντας ότι είναι ο «σκληρότερος νόμος κατά της παράνομης μετανάστευσης που έγινε ποτέ», κλείνοντας το μάτι στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, που φέρεται να ετοιμάζει ανταρσία. Επικριτικές φωνές επισημαίνουν ότι οι εξαιρέσεις από το διεθνές δίκαιο που προβλέπονται στο νομοσχέδιο βλάπτουν σοβαρά τη δημοκρατία και την εικόνα της χώρας σαν παράγοντα σταθερότητας στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Νέοι μπελάδες για τον Σούνακ – Παραιτήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης, Ρόμπερτ Τζένρικ

«Αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέσο»

Ο Ρίσι Σούνακ, σε ομιλία για τη μετανάστευση σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο και είπε ότι το νομοσχέδιο θα αποτελέσει «αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέσο» για όσους επιθυμούν να έρθουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών ότι το σύστημα είναι δίκαιο και «τελικά θα σταματήσει τις αφίξεις».

Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψε μια νέα συνθήκη με τη Ρουάντα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο τον περασμένο μήνα έκρινε ότι το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης να στείλει αιτούντες άσυλο στη χώρα της ανατολικής Αφρικής ήταν παράνομο.

Η νέα συνθήκη επιδιώκει να διασφαλίσει ότι όσοι μετεγκατασταθούν στη Ρουάντα στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης δεν κινδυνεύουν να επιστραφούν σε μια χώρα όπου θα απειλούνταν η ζωή ή οι ελευθερίες τους, μια πράξη γνωστή ως επαναπροώθηση, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Διαβάστε σχετικά: Βρετανία: Ο Σούνακ καταφεύγει στην ομοφοβία φλερτάροντας με τα ακροδεξιά αντανακλαστικά

Ζητήματα διαχωρισμού των εξουσιών

Ο Σούνακ σημείωσε ότι το νομοσχέδιο τερματίζει επίσης «το γύρο των νομικών προκλήσεων» που εμπόδισαν την πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι απλά δεν μπορούν να έχουν μια κατάσταση όπου η ικανότητα της κυβέρνησης να ελέγχει τα σύνορα της χώρας, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να κάνουν το ταξίδι στο κανάλι της Μάγχης, «εκκρεμεί σε ατελείωτες αντιδικίες στα δικαστήρια μας».

«Έτσι, αυτό το νομοσχέδιο δίνει στο κοινοβούλιο την ευκαιρία να θέσει πέρα ​​από κάθε αμφισβήτηση την ασφάλεια της Ρουάντα στα μάτια του νόμου αυτής της χώρας. Το κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο. Θα πρέπει να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις που δεν μπορούν να αναιρεθούν στα δικαστήρια», ανέφερε.


Αναλυτικά, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα εσωτερικά δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν κανένα εσωτερικό ή διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του νόμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για να εμποδίσουν την κυβέρνηση να απομακρύνει παράνομους μετανάστες. «Αυτό σημαίνει ότι αυτό το νομοσχέδιο εμποδίζει κάθε λόγο που χρησιμοποιήθηκε ποτέ για να αποτρέψει την απογείωση αεροπλάνων προς τη Ρουάντα», υπογράμμισε.

Αντίθεση από το ΕΔΑΔ

Μόλις απομακρυνθούν οι μετανάστες, θα τους απαγορεύεται επίσης ισόβια να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, να εγκατασταθούν στη Βρετανία ή να γίνουν πολίτες της, ανέφερε ο Σούνακ. Όμως δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προκλήσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο ακόμη και με τη νέα πρωτοβουλία.

«Δεν θα επιτρέψω σε ξένο δικαστήριο να μπλοκάρει αυτές τις πτήσεις. Εάν το Δικαστήριο του Στρασβούργου επιλέξει να παρέμβει ενάντια στις ρητές επιθυμίες του κυρίαρχου κοινοβουλίου μας θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο για να συνεχιστούν οι πτήσεις», σημείωσε. 

Εσωτερικές έριδες κι επικρίσεις Στάρμερ

Εν τω μεταξύ, η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης δέχεται πυρά, καθώς ο υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ παραιτήθηκε την Τετάρτη λόγω του σχεδίου της κυβέρνησης για τη Ρουάντα. Η πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, η οποία απολύθηκε τον περασμένο μήνα, είπε ότι το νομοσχέδιο της Ρουάντα «δεν θα λειτουργήσει». Αυτή την Παρασκευή, ο επικεφαλής του Συντηρητικού κόμματος, Ρίτσαρντ Χόλντεν, απέτρεψε από το πρωτοσέλιδο της Telegraph τη δεξιά πτέρυγα από το να κάνει ανταρσία και να ανατρέψει το Σούνακ σε περίπτωση που αποτύχει το σχέδιο για τη Ρουάντα.

Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τις Ερωτήσεις του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας (PMQ) στο κοινοβούλιο, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε το σχέδιο «κόλπο» και είπε ότι οι Τόρις «κατέστρεψαν το σύστημα ασύλου».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter