Βρετανία: Πρωθυπουργός έκτακτων συνθηκών

Βρετανία: Πρωθυπουργός έκτακτων συνθηκών

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για τους δύο υποψηφίους της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος. Αύριο, Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, ή η Λιζ Τρας ή ο Ρίσι Σούνακ θα γνωρίζει αν θα κρατάει τα ηνία του κόμματος και της χώρας. Η θέση του διαδόχου του Μπόρις Τζόνσον δεν αναμένεται να είναι «μια βόλτα στο πάρκο», με την ακρίβεια στο κόστος διαβίωσης, την ενεργειακή κρίση και μια σειρά από κοινωνικά προβλήματα –εγκληματικότητα και χαμηλοί μισθοί– να χρήζουν άμεσης ανάληψης ενεργειών, ενώ η παρακαταθήκη σκανδάλων του εκκεντρικού τέως πρωθυπουργού αποτελεί πρόκληση για όποιον κληθεί να τη διαχειριστεί.

Eνα φάντασμα πλανιέται…

Κάθε πολιτικός θέλει να αντλήσει κύρος και να καθιερώσει τον πολιτικό μύθο του βάσει μιας σπουδαίας μορφής του παρελθόντος. Ο Τζόνσον δεν έκρυβε τον θαυμασμό του για τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, δημοφιλείς φράσεις του οποίου είχε χρησιμοποιήσει πολλές φορές σε ομιλίες του. Οι σημερινοί υποψήφιοι δεν κρύβουν τον θαυμασμό τους για τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο Ρ. Σούνακ έχει πει ότι αν γίνει πρωθυπουργός θα κυβερνήσει σαν «θατσερικός», με τη δημοσιονομική πειθαρχία σε πρώτο πλάνο. Από την άλλη πλευρά, η Λ. Τρας αποφεύγει να αναφέρει πώς θα χρηματοδοτήσει τα σχεδόν 50 δισ. στερλίνες τον χρόνο που αναμένεται να κοστίσει το σχέδιό της για δαπάνες και φοροελαφρύνσεις.

Ολα αυτά σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς πληθωρισμού και προειδοποίησης εκ μέρους της Τράπεζας της Αγγλίας για στασιμοπληθωρισμό και οικονομική κρίση από το τέλος του έτους που θα μοιάζει με την κρίση μετά το κραχ του 2008. Παράλληλα, οι λογαριασμοί ενέργειας έχουν ήδη εξαπλασιαστεί σε σχέση με το μέσο κόστος που πλήρωναν οι Βρετανοί μόλις ένα χρόνο πριν, ενώ τον Ιανουάριο του 2023, όταν και αναμένεται νέα αναθεώρηση του πλαφόν στους λογαριασμούς, το κόστος ενέργειας για ένα μέσο νοικοκυριό μπορεί ακόμη και να δεκαπλασιαστεί αν δεν κάνει τίποτε η κυβέρνηση γι’ αυτό.

Το φαβορί

Φαβορί στη διαδικασία εκλογής θεωρείται η νυν υπουργός Εξωτερικών Λ. Τρας. Η 47χρονη πολιτικός προηγείται με πάνω από 27 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Η εκκεντρική πολιτικός φέρει ορισμένες καίριες ομοιότητες με τον Μπόρις Τζόνσον: είναι επιρρεπής στις γκάφες. Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι δεν ήξερε ότι το Ροστόφ βρίσκεται εντός της ρωσικής επικράτειας, επιμένοντας μπροστά στον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ ότι το Κρεμλίνο πρέπει να αποχωρήσει από εκεί αμέσως; Οπως και ο Μπ. Τζόνσον, θεωρούνταν ανέκδοτο της πολιτικής της χώρας. Τώρα όμως η Τρας όχι μόνο είναι φαβορί για την πρωθυπουργία, αλλά η δημοφιλία της πλησιάζει του Κιρ Στάρμερ των Εργατικών, οι οποίοι προηγούνται στις δημοσκοπήσεις με δέκα μονάδες.

Οι Συντηρητικοί βρίσκονται στην εξουσία δώδεκα χρόνια τώρα και τα ζητήματα της υγείας και της οικονομίας φαίνεται ότι θα είναι αυτά που θα τους κοστίσουν την ήττα σε μια εκλογική αναμέτρηση, όποτε κι αν γίνει αυτή. Κακές γλώσσες, όπως εκείνη του πρώην συμβούλου Ντόμινικ Κάμινγκς, λένε πως ο Τζόνσον υποστηρίζει την Τρας επειδή ξέρει ότι θα τα θαλασσώσει και θα του δοθεί η ευκαιρία να διεκδικήσει την επιστροφή του στο προσκήνιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter