Βρετανία: Ρίσι Σουνάκ εναντίον Λιζ Τρας για την ηγεσία των Τόρις – Τι γίνεται από εδώ και πέρα

Βρετανία: Ρίσι Σουνάκ εναντίον Λιζ Τρας για την ηγεσία των Τόρις – Τι γίνεται από εδώ και πέρα

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τζόνσον, Ρίσι Σουνάκ, θα αντιμετωπίσει στην τελική αναμέτρηση για την ηγεσία των Τόρηδων την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας. Στην πέμπτη και τελευταία αναμέτρηση για την ανάδειξη των δύο υποψηφίων αυτή την Τετάρτη, η Τρας ξεπέρασε σε ψήφους το αουτσάιντερ στην κούρσα Πένυ Μόρντοντ, που ερχόταν σταθερά δεύτερη σε όλες τις προηγούμενες αναμετρήσεις.

Πώς ψηφίζουν οι Τόρις

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov σε μέλη του Συντηρητικού κόμματος την Τρίτη 19 Ιουλίου, η Λιζ Τρας θα κέρδιζε τον Ρίσι Σουνάκ με 54% έναντι 35%.

Στο παρελθόν, οι δημοσκοπήσεις του YouGov σε μέλη του κόμματος παρείχαν έναν αρκετά καλό οδηγό για το αποτέλεσμα των εσωτερικών εκλογών. Αλλά αυτά τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν απλώς τη γνώμη στο κόμμα σε μια συγκεκριμένη στιγμή (η επιτόπια έρευνα διεξήχθη τη Δευτέρα και την Τρίτη). Η συγκεκριμένη τάση μπορεί να αλλάξει γρήγορα (μόλις πριν από μια εβδομάδα τα μέλη του κόμματος πίστευαν ότι η Πένυ Μόρντοντ θα ήταν ο καλύτερος ηγέτης) αν και τα στοιχεία των Τρας και Σουνάκ δεν έχουν αλλάξει πολύ από την περασμένη εβδομάδα.

Ο ιστότοπος ConservativeHome έχει διεξαγάγει τη δική του έρευνα με μέλη των Τόρις και έχει διεξαχθεί μια παρόμοια άσκηση. Την Κυριακή δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν επίσης ότι η Τρας κερδίζει το Σουνάκ, αλλά με πολύ πιο περιορισμένη διαφορά, 49% προς 42%. Σε αντίθεση με το YouGov, τα στοιχεία τους έδειξαν επίσης ότι η διαφορά έκλεισε σημαντικά, αφού μια εβδομάδα νωρίτερα, η Τρας προηγείτο με 51% έναντι 34%.

Παρόλα αυτά, η τελική επιλογή του ποιος θα γίνει πρωθυπουργός όμως θα εξαρτηθεί από τα μέλη του κόμματος των Τόρις.

Επιστολικές ψήφοι από τα μέλη

Το κόμμα δεν αναφέρει πόσα μέλη έχει, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ των 140.000 και 200.000. Κάθε μέλος έχει δικαίωμα ψήφου αρκεί να έχει ενταχθεί πριν από τις 3 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, τρεις μήνες πριν από την ψηφοφορία στο συνέδριο.

Τα ψηφοδέλτια θα σταλούν ταχυδρομικώς στα μέλη μεταξύ 1ης και 5ης Αυγούστου. Η ψηφοφορία δια επιστολικής ψήφου λήγει στις 5 μ.μ. στις 2 Σεπτεμβρίου, με τον νικητή να ανακοινώνεται στις 5 Σεπτεμβρίου. Πιθανότατα ο νικητής θα γίνει πρωθυπουργός επίσημα μια μέρα μετά.

Ενώ τα μέλη έχουν στη διάθεσή τους έναν μήνα για να ψηφίσουν, η εμπειρία τέτοιων ταχυδρομικών ψηφοφοριών δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι τείνουν να το κάνουν άμεσα, δίνοντας κίνητρο για μια γρήγορη, σκληρή πρώιμη εκστρατεία των δύο υποψηφίων.

Τα μέλη του κόμματος των Τόρις είναι δυσανάλογα άντρες –το 71%, το 2017– και είναι πιο πιθανό να ζουν στο Λονδίνο και στη νότια Αγγλία. Ο μέσος όρος ηλικίας για την ίδια περίοδο αναφοράς ήταν 57.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter