Βρετανία: Σοκ με τα γδυσίματα παιδιών από αστυνομικούς

Βρετανία: Σοκ με τα γδυσίματα παιδιών από αστυνομικούς

Σοκ προκαλούν στοιχεία που δείχνουν μεγάλη αύξηση της πρακτικής των σωματικών ερευνών σε παιδιά από αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, που τα αναγκάζουν μάλιστα να γδυθούν και τα υποβάλλουν σε έλεγχο.

Αφορμή η περίπτωση σωματικής έρευνας ενός 15χρονου μαύρου κοριτσιού σε σχολείο στο Χάκνεϊ του ανατολικού Λονδίνου το 2020, η οποία όπως δήλωσε η επίτροπος παιδιών της Αγγλίας, Ρέιτσελ ντε Σόουζα, δεν ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, το κορίτσι μεταφέρθηκε στο ιατρείο του σχολείου και εκεί έγινε έρευνα από δύο γυναίκες αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, που αναζητούσαν κάνναβη, ενώ οι δάσκαλοι παρέμειναν έξω.

Κανένας άλλος ενήλικας δεν ήταν παρών, δεν έγινε επικοινωνία με τους γονείς της και δεν βρέθηκαν ναρκωτικά. Οι αστυνομικίνες την έγδυσαν, αποκαλύπτοντας τα απόκρυφα σημεία στου σώματός της και την ανάγκασαν να βγάλει το εσώρουχό της, όπως αποκάλυψε αργότερα το κορίτσι. Η έφηβη, είπε πως υπέστη βαθύ ψυχικό τραύμα από αυτή τη μεταχείριση, ενώ η υπόθεση πυροδότησε διαδηλώσεις.

 

Μετά τη δημοσιοποίηση των λεπτομερειών του περιστατικού “Child Q” τον Μάρτιο, η επίτροπος ζήτησε παραπάνω στοιχεία για αντίστοιχα περιστατικά από τη Μητροπολιτική Αστυνομία.

Εξάλλου, έκθεση των υπηρεσιών για την προστασία της παιδικής ηλικίας συμπέρανε τον Μάρτιο πως η σωματική έρευνα αυτή δεν έπρεπε να είχε γίνει «ποτέ» και ότι «ο ρατσισμός», ηθελημένος ή μη, «κατά τα φαινόμενα ήταν παράγοντας που επηρέασε την απόφαση» να γίνει. Μεταξύ του 2018 και του 2020, περίπου 650 νέοι και νέες, από 10 ως 17 ετών, υποβλήθηκαν σε αυτό το είδος σωματικών ερευνών, σύμφωνα με τους αριθμούς της έρευνας. Το 58% εξ αυτών περιγράφτηκε από τους αστυνομικούς με τον όρο μαύροι, ενώ πάνω από το 95% ήταν αγόρια.

Στο 23% των περιπτώσεων, οι σωματικές έρευνες έγιναν χωρίς παρουσία τρίτου ενηλίκου, παρότι αυτό είναι προϋπόθεση δυνάμει του νόμου, εξαιρουμένων μόνο εκτάκτων καταστάσεων.

Η είδηση έρχεται στο φόντο μετά από μια αλληλουχία σκανδάλων, που προκάλεσαν κρίση εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα να υποβάλει την παραίτησή της η αρχηγός της Κρέσιντα Ντικ, που αντικαταστάθηκε από τον πρώην αρχηγό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, τον Μαρκ Ρόουλι.

Πηγή: SkyNews, BBC

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter