Βρυξέλλες κατά Μόσχας: «Σε κίνδυνο η παγκόσμια ασφάλεια»

Βρυξέλλες κατά Μόσχας: «Σε κίνδυνο η παγκόσμια ασφάλεια»

«Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια» τονίζουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ανακοίνωσή-απάντηση στην προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών από τη Μόσχα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι απορρίπτουν «κατηγορηματικά και καταδικάζουν απερίφραστα την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα».

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ» τις «παράνομες» προσαρτήσεις αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Δεν αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε τα παράνομα “δημοψηφίσματα” στα οποία προχώρησε η Ρωσία ως πρόσχημα για αυτή την περαιτέρω παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ούτε τα παραποιημένα και παράνομα αποτελέσματά τους. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτή τις παράνομες προσαρτήσεις. Αυτές οι αποφάσεις είναι άκυρες και δεν μπορούν να παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Η Κριμαία, η Χερσώνα, η Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ είναι η Ουκρανία. Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτήν την παράνομη προσάρτηση» σημειώνουν τα κράτη-μέλη.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ενόψει του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας καθώς και της τελευταίας κλιμάκωσης της Μόσχας, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της.

Μισέλ: Όχι στον πόλεμο

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έκανε λόγο για «επικίνδυνη και αχρείαστη κλιμάκωση», ενώ απευθυνόμενος στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε: «Πρέπει να κινητοποιηθούμε. Όχι στον πόλεμο. Πρέπει να διατηρήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα».

Υπενθυμίζεται πως το μεσημέρι της Παρασκευής ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε την προσάρτηση τεσσάρων επαρχιών στη Ρωσία, καλώντας στη συνέχεια την Ουκρανία σε διάλογο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε ότι επιδιώκει την αναβίωση της Σοβιετικής Ενωσης λίγα λεπτά αφού ανακοίνωσε ότι τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας προσαρτώνται στην Ρωσία έπειτα από «δημοψηφίσματα».

Κατά την ομιλία του από το Κρεμλίνο ενώπιον εκατοντάδων μελών του πολιτικού προσωπικού της Μόσχας, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα υπερασπισθεί τα νέα εδάφη με όλα τα μέσα που διαθέτει.

Διαβάστε επίσης:

Προσαρτήθηκαν στη Ρωσία οι 4 περιφέρειες της Ουκρανίας – Πούτιν: Θα υπερασπιστούμε τα νέα εδάφη (Video)

Αντίδραση ΥΠΕΞ στο διάγγελμα Πούτιν: «Παράνομη απόφαση, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση εδαφών»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter