Χάγη: Ο Παλαιστίνιος Ρατζί Σουράνι μιλάει στο documentonews.gr για την προσφυγή της Ν. Αφρικής κατά του Ισραήλ

Χάγη: Ο Παλαιστίνιος Ρατζί Σουράνι μιλάει στο documentonews.gr για την προσφυγή της Ν. Αφρικής κατά του Ισραήλ
Ο Ρατζί Σουράνι με τον Νόαμ Τόμσκι σε παλαιότερη φωτογραφία (AP Photo/Adel Hana)

Ο Παλαιστίνιος δικηγόρος Ρατζί Σουράνι (Raji Sourani), διευθυντής του Παλαιστινιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Λωρίδα της Γάζας (PCHR) και μέλος – με συμβουλευτικό ρόλο – της νομικής ομάδας στην υπόθεση προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, μίλησε στο documentonews για την επικείμενη συνεδρίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου.

Εν αναμονή της απόφασης του ΔΔΧ για τα προσωρινά μέτρα σχετικά με τα πεπραγμένα του Ισραήλ στη Γάζα – η οποία θα ανακοινωθεί στη μία το μεσημέρι της Παρασκευής, σύμφωνα με το επίσημο Δελτίο Τύπου του ΔΔΧ – ο κ. Σουράνι εξήγησε γιατί η κίνηση αυτή είναι τόσο κρίσιμη.

«Το ότι ένα κράτος όπως η Νότια Αφρική, που έζησε τον εφιάλτη του Απαρτχάιντ, απευθύνθηκε στο σημαντικότερο δικαστήριο του κόσμου για να καταγγείλει τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα, είναι αξιοσημείωτο.

Μπορεί κανείς να νιώσει να “ζωντανεύουν” μπροστά στα μάτια του οι εικόνες του θανάτου και της καταστροφής στη Γάζα, ευρισκόμενος στην αίθουσα του δικαστηρίου και ακούγοντας την αγόρευση των νομικών, εναντίον ενός κράτους που θεωρεί ότι κανείς δεν θα του ζητήσει να λογοδοτήσει ποτέ για τις πράξεις του», σημείωσε ο ίδιος.

Τα αιτήματα της νομικής ομάδας στο ΔΔΧ

«Καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει μια γενοκτονία σε εξέλιξη σε βάρος του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, τώρα, ο πρώτος και σημαντικότερος στόχος μας είναι να δοθεί ένα τέλος σε αυτή τη γενοκτονία.

Γνωρίζοντας ότι η διαδικασία προς μια τελική απόφαση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην εν λόγω υπόθεση θα διαρκέσει χρόνια, αυτό για το οποίο γίνεται έκκληση αυτή τη στιγμή, είναι αρχικά η κατάπαυση του πυρός.

Στη συνέχεια, ζητείται να μην παρεμποδίζεται η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, καθώς ο λαός λιμοκτονεί, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει έλλειψη φαρμάκων.

Τρίτον, δεδομένου ότι μια μεγάλη μερίδα πολιτών στη Γάζα ζουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, άρρωστοι, χωρίς τροφή και είδη πρώτης ανάγκης, οι νομικοί ζητούν τη μετακίνησή τους, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν», εξήγησε ο Παλαιστίνιος δικηγόρος.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ρατζί Σουράνι θα δημοσιευτεί στο Documento της Κυριακής 28 Ιανουαρίου.

Η προσφυγή κατά του Ισραήλ από τη Νότια Αφρική

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Δεκεμβρίου 2023, η Νότια Αφρική κατέθεσε αίτηση με την οποία κίνησε διαδικασία κατά του Ισραήλ, σχετικά με παραβιάσεις των υποχρεώσεών του βάσει της Σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας, αναφορικά με όσα πράττει σε βάρος των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην αίτησή της η Νότια Αφρική ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο να υποδείξει προσωρινά μέτρα, προκειμένου «να υπάρξει προστασία από περαιτέρω σοβαρές και ανεπανόρθωτες βλάβες των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία», καθώς και «να διασφαλιστεί η συμμόρφωση του Ισραήλ με τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία, δηλαδή να μην προβαίνει σε γενοκτονία και να προλαμβάνει και να τιμωρεί τη γενοκτονία».

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Την Παρασκευή η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τα προσωρινά μέτρα κατά του Ισραήλ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter