Ξανά στο έλεος των servicers χιλιάδες δανειολήπτες μέσω κρυφής διάταξης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ξανά στο έλεος των servicers χιλιάδες δανειολήπτες μέσω κρυφής διάταξης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Συνεχίζει τις εξυπηρετήσεις στους servicers η κυβέρνηση Μητσοτάκη, φέρνοντας μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα διάταξη που αφήνει τους δανειολήπτες χωρίς ουσιαστική προστασία. Από εδώ και στο εξής υποχρεώσεις έναντι των δανειοληπτών θα ισχύουν για τα δάνεια που θα συναφθούν από τις 30/12 και έπειτα και όχι για τα υφιστάμενα.

Ουσιαστικά, μέσω της εν λόγω παρέμβασης, αφαιρέθηκαν τα ψήγματα προστασίας στους δανειολήπτες που παρείχε η κοινοτική Οδηγία. Τα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί έως το τέλος του 2023 δεν θα υπάγονται στην Οδηγία, πράγμα που σημαίνει ότι κόκκινα δάνεια αξίας 90 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα γίνουν «βορά» στις ορέξεις των servicers.

Με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι servicers θα μπορούν πλέον να μην προχωρούν σε ενημέρωση και να λειτουργούν ως «κοράκια».

Τον Ιανουάριο του 2021 εκδόθηκε η σχετική κοινοτική Οδηγία που περιείχε μέτρα προστασίας των δανειοληπτών, την οποία η ΝΔ αρνούταν να ενσωματώσει επί δύο χρόνια. Εν τέλι η ενσωμάτωση έγινε στις 5 Δεκεμβρίου για να έρθει η νέα τροπολογία, η οποία ορίζει ότι η Οδηγία και ο εθνικός νόμος θα ισχύουν για όσα δάνεια συναφθούν ουσιαστικά από το νέο έτος και όχι για τα υφιστάμενα.

Διαβάστε επίσης: Κρυφή τροπολογία Χατζηδάκη με χατίρια υπέρ των servicers στη Βουλή

Παππάς: «Σκανδαλώδης τροπολογία»

«Δεν είναι δυνατόν να φέρνετε μία τέτοια διάταξη», σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

Απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, τόνισε ότι η εν λόγο τροπολογία είναι «σκανδαλώδης», καθώς «ακυρώνει στην κυριολεξία όποιο υπόλειμμα λογικής και προστασίας του νομοθέτη για τους δανειολήπτες υπήρχε».

«Ποιος ήταν ο εμπνευστής σε αυτό το ανοσιούργημα; Έχουμε το 75-80% των ενυπόθηκων δανείων τιτλοποιημένα και μεταβιβασμένα και θα εξαιρέσουμε τους διαχειριστές των δανείων και των ακινήτων από οποιαδήποτε πρόνοια προβλέπεται στην ευρωπαϊκή οδηγία», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα θεμελιώσετε ενώπιον της Βουλής την άποψη ότι όσοι σχεδιάζουν να πάρουν τα σπίτια του κοσμάκη πρέπει να είναι κατά νόμο ασύδοτοι και δεν πρέπει να μπαίνει κανένα όριο. Διότι αυτό νομοθετείτε», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παπαθανάσης αρκέστηκε να πει ότι η τροπολογία «πρόκειται για τακτοποίηση νομικής φύσεως ως προς το χρονικό διάστημα 5 έως 31 Δεκεμβρίου».

«Κύριε Παπαθανάση, ή θα μας πείτε ότι δεν είναι αυτό που πιστεύουμε ή θα μας εξηγήσετε, γιατί είναι καλό για την οικονομία να είναι ασύδοτοι οι servicers», απάντησε ο Νίκος Παππάς.

Διαβάστε επίσης: Παγίδα για τους δανειολήπτες η προκαταβολή 10% στους servicers: Δεν προβλέπεται στην κοινοτική οδηγία – Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter