Κρυφή τροπολογία Χατζηδάκη με χατίρια υπέρ των servicers στη Βουλή

Κρυφή τροπολογία Χατζηδάκη με χατίρια υπέρ των servicers στη Βουλή

Τις ισχυρές αντιδράσεις του Υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη προκάλεσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, όταν μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε ότι το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια δεν επιτελεί τις επιταγές της ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία των δανειοληπτών, αντίθετα μένει πολύ πίσω από τις προβλέψεις της, επειδή «η κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας αλλά των servicers».

Κι όμως, ο Σ. Φάμελλος έχει 100% δίκιο. Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης είναι εντελώς δεσμευμένοι στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των servicers, κι αυτό φάνηκε καταρχήν πριν λίγες μέρες, όταν έδωσαν στη δημοσιότητα το υπό συζήτηση το νομοσχέδιο, αφαιρώντας από το τελικό κείμενο τη διάταξη περί υποχρεωτικής συμμετοχής των πιστωτών στις ρυθμίσεις οφειλών για τους ευάλωτους αν και επί τρεις εβδομάδες την διαφήμιζαν επισταμένως.

Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα υποχρέωνε για πρώτη φορά τις τράπεζες και τα funds να δέχονται τις ρυθμίσεις που έβγαζε ο αλγόριθμος του εξωδικαστικού για τους φτωχούς (7.000 ευρώ ατομικό εισόδημα, συν 3.500 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο με ανώτατο όριο 21.000 ευρώ), και που επειδή κατά κανόνα περιλαμβάνουν μεγάλα «κουρέματα» χρέους, απορρίπτονται από τους πιστωτές. Οι servicers όμως ζήτησαν να διατηρήσουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τα υψηλά κέρδη τους βγάζοντας τα σπίτια των φτωχών στο σφυρί κι ο Χατζηδάκης απέσυρε την επίμαχη διάταξη, κάνοντας τους το χατίρι.

Αλλά δεν είναι τελικά αυτό το μόνο χατίρι που έκανε ο Κ. Χατζηδάκης στους servicers. Έκανε κι ένα δεύτερο, πιο σημαντικό. Τους έκανε το χατίρι να νομιμοποιήσει με νομοθετική διάταξη την δικαιοδοσία τους να διεξάγουν πλειστηριασμούς. Η συγκεκριμένη διάταξη ήρθε «νύχτα» (κατά κυριολεξία, την έχει υπογράψει ο Κ. Χατζηδάκης Πέμπτη 30/11 μετά τις 10 το βράδυ), βρίσκεται καλά κρυμμένη μέσα σε τροπολογία που αναφέρεται σε θέματα του ΤΑΙΠΕΔ, και κατατέθηκε στη Βουλή κυριολεκτικά τελευταία στιγμή, αφού είχαν ολοκληρωθεί και οι τέσσερις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής που τελείωσαν στις 30/11 και είχε αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια στην Ολομέλεια (1/12) ώστε να μην την αντιληφθεί κανείς από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ή τον νομικό κόσμο και σπεύσουν να αντιδράσουν.

Να θυμίσουμε για την ιστορία ότι η συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη είναι εκείνη που είχαν ζητήσει οι servicers από τον προκάτοχο του Κωστή Χατζηδάκη Χρ. Σταϊκούρα, τον Οκτώβριο του 2022 κι εκείνος είχε αρνηθεί, παραπέμποντας τους στη δικαστική εξουσία και στην απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είχε αποφανθεί τότε υπέρ των servicers, ξεσηκώνοντας πολιτικές αντιδράσεις και κοινωνική κατακραυγή.

Παρ’ όλα αυτά, επειδή οι δικαστικές αποφάσεις ενίοτε ανατρέπονται, και η συγκεκριμένη απόφαση του Αρείου Πάγου δεν πάρθηκε ομόφωνα, αλλά προσέκρουσε στην αντίθεση μιας μειοψηφίας, αποτελούμενης από έξι αεροπαγίτες, οι οποίοι μάλιστα στην ένστασή τους ανέφεραν ότι «η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων ουδέποτε κατέφυγε σε συνδυαστική εφαρμογή διατάξεων και σε αναλογική ή συμπληρωματική ή τελολογική ερμηνεία τους, για να αποδώσει εξουσία διεξαγωγής δίκης σε πρόσωπο ξένο προς το φορέα του δικαιώματος, όταν αυτό δεν προβλέπεται ρητά από συγκεκριμένη διάταξη του ουσιαστικού ή του δικονομικού δικαίου», εξήγησαν δηλαδή ότι συγκεκριμένη δικαστική απόφαση υπέρ των servicers ήταν μια απόφαση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης, οι servicers ζητούσαν περαιτέρω διασφαλίσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ. Κι ο Κωστής Χατζηδάκης τους τις έδωσε, προσέχοντας όμως να μην το πάρουν και χαμπάρι…

Διαβάστε επίσης: Βουλή: Ονομαστική ψηφοφορία ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για το κυβερνητικό σερβίρισμα στους servicers

Βουλή: Σε καθεστώς απομόνωσης η ΝΔ… σερβίρει στους servicers

Βουλή: Τα επιχειρηματικά σχέδια των servicers ζητά από τον Χατζηδάκη ο ΣΥΡΙΖΑ

Τροπολογία – πρόκληση: Ασυλία στα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ – Εκτός ελέγχου οι συναλλαγές του οργανισμού

ΤΑΙΠΕΔ: Το τελευταίο μεγάλο ξεπούλημα

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter