Χάος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού εν μέσω νέας αύξησης των μεταναστευτικών ροών

Χάος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού εν μέσω νέας αύξησης των μεταναστευτικών ροών

Σκηνές χάους εξελίχθηκαν τις προηγούμενες ώρες στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, καθώς χιλιάδες μετανάστες από χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής επιδίωξαν να εισέλθουν στη χώρα, με αφορμή το τέλος ισχύος του μέτρου με την ονομασία «Title 42».

Υπενθυμίζεται ότι το «Title 42» αποτέλεσε υγειονομικό μέτρο που είχε υιοθετηθεί την περίοδο της πανδημίας και εμπόδιζε –με συνοπτικές διαδικασίες– την είσοδο στη χώρα παράτυπων μεταναστών.

Μπροστά στα νέα δεδομένα, η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προχώρησε άμεσα σε νέα μεταναστευτική νομοθεσία, που έχει επίσης στόχο την ανάσχεση της παράτυπης μετανάστευσης.

Βάσει των μέτρων αυτών, οι μετανάστες προτού εμφανιστούν στα σύνορα (με εξαίρεση τους ασυνόδευτους ανήλικους) θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού μέσω μιας τηλεφωνικής εφαρμογής ή να τους έχουν αρνηθεί το άσυλο σε κάποια από τις χώρες από τις οποίες πέρασαν στην πορεία τους προς τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες υπήρξαν προσφυγές κατά των μέτρων Μπάιντεν, περιπλέκοντας την κατάσταση σχετικά με το τι τελικά θα ισχύσει. Ειδικότερα, λίγο πριν από τη λήξη της ισχύος του «Title 42», οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών προσέφυγαν εναντίον των νέων μέτρων, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζουν τους αμερικανικούς νόμους και τις διεθνείς συμφωνίες των ΗΠΑ. Όπως τονίζουν, η νέα νομοθεσία δεν απέχει πολύ από αυτή που είχε προσπαθήσει να επιβάλει ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: NY Post, AFP, NBC

Διαβάστε επίσης:

Σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού: Εκατοντάδες παιδιά μεταναστών δεν έχουν επανενωθεί με τους γονείς τους

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter