Χάος στο Ιράν: Η κυβέρνηση φιμώνει τους πολίτες «κόβοντας» το ίντερνετ (Photos – Videos)

Χάος στο Ιράν: Η κυβέρνηση φιμώνει τους πολίτες «κόβοντας» το ίντερνετ (Photos – Videos)

Τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εδώ και χρόνια βιώνει το Ιράν, την τελευταία εβδομάδα, οι οποίες πυροδοτήθηκαν έπειτα από τη βίαιη σύλληψη και τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, από δυνάμεις των Αρχών που ελέγχουν αν οι γυναίκες τηρούν τους κανόνες «ηθικής» ειδικά ως προς την εμφάνισή τους και την υποχρεωτική χρήση μαντιλιού που καλύπτει τα μαλλιά.

Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός των βίαιων διαδηλώσεων. Ταυτόχρονα η ιρανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μπλοκάρισμα της πρόσβασης στο διαδίκτυο σε περιοχές της χώρας όπου σημειώνονται διαδηλώσεις, με συνέπεια κάτοικοι στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις να μην μπορούν να περιηγηθούν.

Οργανώσεις ακτιβιστών τονίζουν ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος, καθώς υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης από την πλευρά της αστυνομίας. Ο επίσημος απολογισμός των Αρχών μέχρι την Τετάρτη έκανε λόγο για έξι νεκρούς διαδηλωτές, έναν νεκρό αστυνομικό και ακόμη έναν νεκρό που ανήκε σε φιλοκυβερνητική παραστρατιωτική οργάνωση.  Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι αρνούνται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν διαδηλωτές, υπονοώντας ότι μπορεί να πυροβολήθηκαν από ένοπλους αντικαθεστωτικούς.

Η κυβέρνηση «έκοψε» την πρόσβαση στο ίντερνετ

Τα τελευταία 24ωρα οι πολίτες του Ιράν σε όλη την χώρα φαίνεται να βρίσκονται πρακτικά εκτός σύνδεσης, τόσο από τον κρατικό πάροχο όσο και από άλλες εταιρείες που διατηρούν αντίστοιχα δίκτυα.

Η πρόσβαση σε Instagram και WhatsApp είναι αδύνατη. Παράλληλα, το Al Jazeera επικαλούμενο τον παρατηρητή του διαδικτύου NetBlocks, αναφέρει πως ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας διέκοψε τη λειτουργία του, αφήνοντας εκατομμύρια Ιρανούς εκτός σύνδεσης.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι διαδηλωτές, κυρίως νέοι, προσπαθούν να προκαλέσουν την έμπρακτη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. «Φοβόμαστε ότι ο κόσμος θα ξεχάσει ξανά το Ιράν μόλις το καθεστώς “κατεβάσει” το διαδίκτυο – και αυτό συμβαίνει ήδη», είπε ένας από αυτούς στο Reuters.

Γυναίκες καίνε τις μαντίλες και κόβουν τα μαλλιά τους

Οι γυναίκες φαίνεται να είναι οι πρωταγωνίστριες αυτών των διαδηλώσεων, καθώς σε πλειάδα βίντεο και φωτογραφιών φαίνεται να καίνε τα «υποχρεωτικά» μαντίλια για τα μαλλιά τους, ακόμη και να κόβουν τα μαλλιά τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους περιορισμούς του θεοκρατικού καθεστώτος της χώρας.

Οι Ιρανές καίνε «το σύμβολο της καταπίεσης τους»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter