Χαβιέ Μιλέι: Ακροδεξιά ρητορική και γραφικότητες σε στυλ… Τραμπ – Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής (Videos)

Χαβιέ Μιλέι: Ακροδεξιά ρητορική και γραφικότητες σε στυλ… Τραμπ – Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής (Videos)

Η Αργεντινή αποφάσισε να δώσει 56% στον «αναρχοφιλελεύθερο», όπως τον αποκαλούν τα Μέσα, Χαβιέρ Μιλέι και να τον αναδείξει στο πόστο του προέδρου. Η πλατφόρμα πάνω στην οποία στήριξε την εκστρατεία του ο Μιλέι ήταν η ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, σερβιρισμένη με μπόλικο λαϊκισμό. Η ρητορική ενάντια στις ελίτ έπιασε τόπο, αφού στη χώρα βράζει η οργή για τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις που τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν μπορούν να βγάλουν την οικονομία από το τέλμα. 

Διαβάστε επίσης: Διεθνής Τύπος: Πώς καταγράφει ο διεθνής Τύπος τη νίκη του ακροδεξιού Μιλέι στην Αργεντινή

Υπόσχεση για δολαριοποίηση

Μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του, ο Μιλέι είπε ότι θα περικόψει τις κρατικές δαπάνες, θα δολαριοποιήσει την οικονομία και θα εξαλείψει την κεντρική τράπεζα καθώς και βασικά υπουργεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Υγείας και της Παιδείας.

«Σήμερα ξεκινά η ανοικοδόμηση της Αργεντινής. Σήμερα αρχίζει το τέλος της παρακμής της Αργεντινής», είπε ο Μιλέι στη νικητήρια ομιλία του. «Το μοντέλο της παρακμής έφτασε στο τέλος του. Δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής», συμπλήρωσε, με τον χαρακτηριστικά σιβυλλικό τρόπο που εκφέρει τους λόγους του.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής υφίσταται μια μεγάλη οικονομική κρίση που κρατά πάνω από δύο δεκαετίες. Οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν τα οικονομικά της χώρας, κυρίως περονιστές αλλά και δεξιοί φιλελεύθεροι όπως ο Μαουρίσιο Μάκρι,  κατέφευγαν στην εκτύπωση χρήματος για τη χρηματοδότηση των δαπανών, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό, ενώ αύξαναν το χρέος της χώρας δανειζόμενες μεγάλα ποσά.

Η πρόσβαση σε δολάρια ελέγχεται αυστηρά, δίνοντας τροφή σε μια ακμάζουσα μαύρη αγορά για το αμερικανικό νόμισμα και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το πέσο πρόκειται να υποστεί απότομη υποτίμηση. «Δεν υπάρχει χώρος για σταδιακή μετάβαση ή ημίμετρα», προειδοποίησε ο Μιλέι. Η κύρια υπόσχεσή του ήταν ένα σχέδιο για κατάργηση του προβληματικού πέσο και η υιοθέτηση του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ παράλληλα θέλει να «κλείσει» την Κεντρική Τράπεζα για να εξαλείψει τον «καρκίνο του πληθωρισμού».

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η χώρα έχει  πολύ χαμηλά σε αποθέματα δολαρίου για να γίνει η κίνηση σύντομα.

Διαβάστε επίσης: Αργεντινή: Νέος πρόεδρος ο Μιλέι – Οι ομοιότητες με τον Τραμπ και οι εξαγγελίες για «θεραπεία-σοκ»

Νεοφιλελεύθερη και ακροδεξιά ρητορική 

Ο έτερος υποψήφιος πρόεδρος στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής, ο περονιστής Σέρχιο Μάσα, κάλεσε τον Μιλέι για να τον συγχαρεί, παραδεχόμενος με αυτό τον τρόπο την ήττα του. Ο Μάσα δεν ήταν ο μόνος που τον συνεχάρη. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Truth Social ότι ο Μιλέι… θα κάνει «την Αργεντινή μεγάλη ξανά!»…


Ο 53χρονος οικονομολόγος και τηλεοπτικός σχολιαστής, χωρίς προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία δεν θα μπορούσε να μη συγκινήσει τον Τραμπ με την πολιτική ατζέντα που ξεδίπλωσε προεκλογικά. Περιορισμός του κράτους, απαγόρευση των αμβλώσεων, υπεράσπιση της οπλοφορίας… Όλα αυτά, «πασπαλισμένα» με μια λαϊκιστική ρητορική κατά των ελίτ, ειδικά του περονισμού αλλά και των αριστερίστικων ιδεολογιών. 

Από το στόχαστρο της κριτικής του δεν ξέφυγε ούτε ο Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας, που σύμφωνα με τον Μιλέι είναι ένας «βρωμερός αριστεριστής». Ο πάπας Φραγκίσκος είναι γνωστός για την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Εκκλησίας, προσεγγίζοντας με μια πιο σύγχρονη ματιά τα κοινωνικά ζητήματα, ειδικά τα σχετικά με τα γυναικεία δικαιώματα και τα δικαιώματα των ατόμων της ΛΟΑΚΤΙ κοινότητας.

Οργή εναντίον φόβου

Χρησιμοποιώντας αλυσοπρίονα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μιλέι –με την επιμελώς ατημέλητη χαίτη- υποσχέθηκε να μειώσει δραστικά τις δημόσιες δαπάνες και να μειώσει τον αριθμό των κυβερνητικών υπουργείων από 18 σε οκτώ. Ο άξονας της προεκλογικής καμπάνιας ήταν η απομάκρυνση της πολιτικής «κάστας» της χώρας από την εξουσία. 

Από την άλλη πλευρά, ο Σέρχιο Μάσα έμοιαζε σαν σύμβολο της άρχουσας ελίτ – «ο βασιλιάς της κάστας», σύμφωνα με αργεντινούς πολιτικούς αναλυτές. Ο πολιτικός καριέρας προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την κεντροαριστερή κυβέρνηση του Αλμπέρτο Φερνάντες και της Κριστίνα Κίρχνερ, των «κληρονόμων» της δυναστείας που ξεκίνησε για πρώτη φορά από τον Χουάν και την Εβίτα Περόν τη δεκαετία του 1940. Μαζί με μια από τα κάτω εκστρατεία ακτιβιστών, ο Μάσα προσπάθησε να προειδοποιήσει ότι μια προεδρία Μιλέι θα μπορούσε να απειλήσει τη δημοκρατία και τον τρόπο ζωής της Αργεντινής.

Αλλά τελικά, η οργή κέρδισε τον φόβο, αφού η πλειονότητα των αργεντινών πολιτών ήθελε να δώσει μια ευκαιρία στο άγνωστο. Η υπόσχεσή του για απότομη αλλαγή είχε απήχηση στους Αργεντινούς που υποφέρουν από τον ετήσιο πληθωρισμό που εκτιμάται σε πάνω από 140% και ένα ποσοστό φτώχειας που έφτασε το 40%. Ο Μιλέι θα αναλάβει την εξουσία στις 10 Δεκεμβρίου, στην 40ή επέτειο της δημοκρατίας στη χώρα.

Ανερμάτιστος

Ο ιδιόρρυθμος νέος πρόεδρος της Αργεντινής έχει κάνει μια σειρά από –τουλάχιστον- προβληματικές δηλώσεις στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν. Πριν μπει στην πολιτική το 2020, ο Μιλέι ήταν οικονομολόγος και τηλεοπτικός σχολιαστής, αλλά έχει μιλήσει και για το παρελθόν του ως προπονητής… ταντρικού σεξ.

Από το ρεπερτόριό του δε θα μπορούσε να λείπει το υπερπέραν. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ομολόγησε ότι επικοινώνησε με τον νεκρό σκύλο του μέσω μέντιουμ και ότι το νεκρό κατοικίδιο τού είπε να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος…

Έχει δηλώσει επίσης ότι υποστηρίζει τη νομιμοποίηση του εμπορίου ανθρωπίνων οργάνων, αποκαλώντας το «μια ακόμα αγορά», ενώ απάντησε ότι «εξαρτάται» όταν ρωτήθηκε αν υποστηρίζει την πώληση παιδιών…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter