Αργεντινή: Νέος πρόεδρος ο Μιλέι – Οι ομοιότητες με τον Τραμπ και οι εξαγγελίες για «θεραπεία-σοκ»

Αργεντινή: Νέος πρόεδρος ο Μιλέι – Οι ομοιότητες με τον Τραμπ και οι εξαγγελίες για «θεραπεία-σοκ»

Ο Χαβιέρ Μιλέι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αργεντινής. Ο 53χρονος υποψήφιος με την ακροδεξιά ρητορική επικράτησε του περονιστή υποψηφίου Σέρχιο Μάσα, συγκεντρώνοντας ποσοστό άνω του 55% και διαφορά άνω των 11 μονάδων.

Στην επινίκια ομιλία του, ο Μιλέι δήλωσε ότι «αρχίζει το τέλος της παρακμής και η ανοικοδόμηση της Αργεντινής», την οποία υποσχέθηκε ότι θα «μετατρέψει σε παγκόσμια δύναμη». Ανάμεσα στις προεκλογικές εξαγγελίες του Μιλέι είναι τα μέτρα για «θεραπεία – σοκ» της οικονομίας που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων,   την κατάργηση της κεντρικής τράπεζας, την εγκατάλειψη του πέσο με τη δολαριοποίηση της οικονομίας και τη δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών.

Ο ακροδεξιός Μιλέι έχει εκφράσει πολλές φορές την αντίθεσή του με τις κυβερνήσεις της Βραζιλίας και της Κίνας, δηλώνοντας ότι «δεν θέλει καμία σχέση με κομμουνιστές», ενώ έχει εξαγγείλει ότι θα επιδιώξει «στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ».

Διεθνείς αναλυτές έχουν επισημάνει ότι η ρητορική του Μιλέι προσομοιάζει αυτής του Τραμπ και του Μπολσονάρου.

Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής καθώς έχει εκφραστεί πολλές φορές με σκληρά λόγια κατά δημοσίων προσώπων, όπως για παράδειγμα η ατάκα για τον «σοσιαλιστή «πουτ**** γιο» εναντίον του Πάπα Φραγκίσκου. Παράλληλα, έχει ταχθεί σθεναρά κατά της άμβλωσης και δηλώνει υπέρ της χαλάρωσης της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή. Ο ίδιος, αυτοπροσδιορίζεται ως «αναρχοκαπιταλιστής και αντισυστημικός οικονομολόγος», χαρακτηρίζοντας την κεντροαριστερά ως «κάστα παρασίτων»…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter