Ξεκάθαρος ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης: «Δεν θα υπακούσω καμία εντολή του Τραμπ περί lockdown»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι έχει «την απόλυτη εξουσία» έναντι των πολιτειών, στη διαχείριση του Covid-19, προκαλώντας την… οργή του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο.

Ο Κουόμο διαχειρίζεται τις τύχες της πιο επηρεασμένης από τον κορονοϊό πολιτείας των ΗΠΑ και όπως ξεκαθάρισε, δεν θα δεχθεί καμία εντολή από τον πρόεδρο Τραμπ, που κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των ΜΜΕ τη Μεγάλη Δευτέρα, επεσήμανε ότι έχει τον απόλυτο έλεγχο όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. 

«Αν μου έδινε εντολή επαναλειτουργίας κατά τρόπο που θα έθετε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία στην πολιτεία μου, δεν θα το έκανα», δήλωσε ο Αντριου Κουόμο σε συνέντευξή του στο CNN. «Οποιαδήποτε τέτοια εντολή θα συνιστούσε συνταγματική σύγκρουση ανάμεσα στις πολιτείες και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση που θα επιλυόταν στο δικαστήριο», είπε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.

«Και το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει αυτήν την στιγμή είναι να ενεργήσει με δικτατορικό τρόπο, με κομματικά κριτήρια, διχαστικά», είπε ο Αντριου Κουόμο αναφερόμενος στον ευρισκόμενο σε προεκλογική εκστρατεία Τραμπ για την διεκδίκηση της επανεκλογής του τον Νοέμβριο. «Ας μείνει η πολιτική έξω από αυτό. Αλλωστε, οι πατέρες του αμερικανικού έθνους αυτό το θέμα το έχουν λύσει. Υπήρχε αυτή η αντιδικία. Αυτό έγινε πολύ καιρό πριν. Ανθρωποι που ονομάζονταν Χάμιλτον και Τζέφερσον και Μάντισον και Ουάσινγκτον.. .κατέληξαν σε αυτό. Συνέταξαν ένα έγγραφο που ονομάζεται Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Και λέει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει απόλυτη εξουσία. Λέει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που είπε ο πρόεδρος. Λέει ότι τέτοιες εξουσίες θα είχε ένας βασιλιάς».

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τονίσει τη Μεγάλη Δευτέρα ότι: «Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει τον πρώτο λόγο» δήλωσε απαντώντας στην ανακοίνωση των κυβερνητών κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και πρόσθεσε ότι θα συνεργασθεί με τις πολιτείες. «Τίποτε δεν μπορούν να κάνουν χωρίς την έγκριση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε μιλώντας στο τρίτο ενικό πρόσωπο για τον εαυτό του. «Οταν κάποιος είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, η εξουσία είναι απόλυτη, και έτσι θα είναι… οι κυβερνήτες το γνωρίζουν αυτό». Και όταν ερωτήθηκε σε ποιες ρυθμίσεις βασίζει αυτήν την άποψη, είπε: «Σε πάρα πολλές ρυθμίσεις…».