Ξενάκης και Μάρκου στην γκαλερί Citronne στον Πόρο

Ξενάκης και Μάρκου στην γκαλερί Citronne στον Πόρο

Η δραστηριότητα της Γκαλερί CITRONNE, για την εφετινή καλοκαιρινή περίοδο στον Πόρο, ξεκινά στις 27 Ιουνίου 2020 με την παρουσίαση της ατομικής έκθεσης του Κωνσταντίνου Ξενάκη, που έφυγε από την ζωή στις 5 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE συνεπιμελείται και συνδιοργανώνει με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη “Ελλάδα, Κώδικες Γραφής” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου. Η έκθεση θα υπενθυμίσει την ισχυρή του φωνή και την επιδραστική του παρουσία ανάμεσά μας. Tο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου και η γκαλερί CITRONNE θα αποτίσουν έτσι ένα φόρο τιμής στο έργο και την προσφορά τού μεγάλου αυτού καλλιτέχνη στο εικαστικό γίγνεσθαι.

Επίσης την ίδια μέρα, στις 27 Ιουνίου, ξεκινά και η λειτουργία του χώρου της CITRONNE στον Πόρο με την έκθεση “Topos” του Νίκου Μάρκου. Η έκθεση “Topos” του Νίκου Μάρκου είναι σε συνέχεια και σε διάλογο με την έκθεση “Inner Space” στον χώρο της γκαλερί στην Αθήνα. Ο Νίκος Μάρκου θα βρίσκεται στην γκαλερί το Σάββατο 27 Ιουνίου, 20:30-22:30

Ι. Στη γκαλερί Citronne του Πόρου

Από τις 27 Ιουνίου, ο Νίκος Μάρκου θα παρουσιάσει στον εκθεσιακό χώρο της γκαλερί CITRONNE στον Πόρο, την φωτογραφική ενότητα “Topos”, σε συνέχεια και σε διάλογο με την ατομική του έκθεση “Inner Space” (που παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2020 στον χώρο της γκαλερί στην Αθήνα). Με τον τίτλο αυτόν ο εικαστικός φωτογράφος επιλέγει χώρους τους οποίους ορίζει ως προσωπικό Τόπο- δηλαδή, ως σημείο ιδιωτικής αναφοράς.

Ο Τόπος, αστικά και άλλα αποσπασμένα τοπία κατατείνουν προς έναν σαφή ή ασαφή ορίζοντα ο οποίος, σκοπίμως, τα καθιστά πεπερασμένα. Η ανθρώπινη παρουσία είτε λείπει είτε είναι εντελώς υπαινικτική· είναι, όμως, ορατές οι συνέπειες της: ρύπανση, καταστροφή του περιβάλλοντος, φθορά της φύσης, αλλοίωση της φυσιογνωμίας του χώρου. Στην συγκεκριμένη ενότητα κυριαρχούν κατά πλειονότητα εικόνες της Αθήνας, όπου η φθορά έχει εξελιχθεί σε βίωμα καθημερινότητας. Και στην ύπαιθρο, όμως, διακρίνονται ανάλογα στοιχεία- όπως το ημιβυθισμένο σκάφος το οποίο τέμνει τον ορίζοντα και την θάλασσα της Ελευσίνας. Ακόμη και οι λωτοί στο ανώνυμο τοπίο περισσότερο υπαινίσσονται την απώλεια της μνήμης, παρά την καρποφόρο βλάστηση.

Γκαλερί CITRONNE- Πόρος

Πλατεία Αφων Βιρβίλη, 18020 Πόρος

Ώρες Λειτουργίας: Δευ, Τετ-Κυρ 11.00-13.00 & 19.00-23.00

Τρίτη κλειστά

ΙΙ. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου

Το καλοκαίρι του 2020, η γκαλερί CITRONNE συνεχίζει την ετήσια συνεργασία της με την Εφορία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου, με την οποία συνδιοργανώνει και συνεπιμελείται την “περιοδική έκθεση ενός σύγχρονου καλλιτέχνη”.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζονται έργα του Κωνσταντίνου Ξενάκη, κολάζ, χάρτες και βιβλία-αντικείμενα, υπό τον γενικό τίτλο “Κωνσταντίνος Ξενάκης: Ελλάδα, Κώδικες Γραφής”. Καλλιτέχνης με διεθνή παρουσία, ο Κωνσταντίνος Ξενάκης αυτο-καθορίζεται από ένα αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Η πολυσήμαντη εικαστική́ του γλώσσα εμπνέεται από σημεία και σύμβολα που ξεκινούν από τον αρχαίο κόσμο της Αιγύπτου και της Ελλάδας και φτάνουν έως την σύγχρονη πραγματικότητα: αστικές δομές, συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, χαοτικό διαδίκτυο. Χαρτογραφεί και κωδικοποιεί, συνδυάζει στοιχεία παρόντος και παρελθόντος, καταγράφει και καταγγέλλει τα αδιέξοδα της επικοινωνίας, την έλλειψη κατανόησης, την ασυνεννοησία του σύγχρονου κόσμου.

Τα έργα του ενοποιούν χρόνο και χώρο, καθώς τέτοια ερωτήματα ανέκαθεν κινητοποιούσαν μια παγκόσμια ανησυχία. Αναπτύσσονται πάνω στον άξονα Επανάληψη / Αντιπαράθεση / Υπέρθεση, μια κωδικοποιημένη εικόνα του σύγχρονου πολιτισμού. Έτσι, το έργο τέχνης καθίσταται μέσον ιδεολογικής κριτικής στο υπάρχον κοινωνικό-πολιτικό σύστημα.

Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης έφυγε από την ζωή στις 5 Ιουνίου 2020. Η έκθεση του Κωνσταντίνος Ξενάκη “Ελλάδα και Κώδικες Γραφής” θα υπενθυμίσει την ισχυρή του φωνή και την επιδραστική του παρουσία ανάμεσά μας. Tο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου και η γκαλερί CITRONNE θα αποτίσουν έτσι ένα φόρο τιμής στο έργο και την προσφορά του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη στο εικαστικό γίγνεσθαι.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4.10.2020.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ

“ΕΛΛΑΔΑ, ΚΩΔΙΚΕΣ ΓΡΑΦΗΣ”

27 Ιουνίου – 4 Οκτωβρίου 2020

Οργάνωση έκθεσης: Γκαλερί CITRONNE και Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων

Επιμέλεια έκθεσης: Τατιάνα Σπινάρη και Μαρία Γιαννοπούλου

Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου

Πλατεία Κορυζή

18020, Πόρος

(+30) 697 9989 684

Ώρες λειτουργίας: Δευ, Τετ-Κυρ 08.30-16.00

Τρίτη κλειστά

Μυστικά & Documento

27/11/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter