Ξενοδοχείο – καταφύγιο Ρώσων κατασκόπων στη Χαλκιδική – Η οικογένεια Σαπόσνικοφ και οι σχέσεις με τη GRU

Ξενοδοχείο – καταφύγιο Ρώσων κατασκόπων στη Χαλκιδική – Η οικογένεια Σαπόσνικοφ και οι σχέσεις με τη GRU

Για τους παραθεριστές της Χαλκιδικής, ήταν δύο ευχάριστοι και φιλόξενοι ιδιοκτήτες ξενοδοχείου. Το παραθαλάσσιο Villa Elena φέρεται ωστόσο πως ήταν απλώς μια βιτρίνα, λειτουργώντας στην πραγματικότητα ως καταφύγιο για μέλη της GRU, της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Σύμφωνα με το The Insider, έναν ρωσικό ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας που έχει τεθεί εκτός νόμου από το Κρεμλίνο, ο Νικολάι και η Έλενα Σαπόσνικοφ που διεύθυναν το ξενοδοχείο, αποκαλύφθηκε πως ήταν Ρώσοι κατάσκοποι, οι οποίοι ευθύνονταν για φονικές επιθέσεις σε διάφορες αποθήκες πυρομαχικών στην Τσεχική Δημοκρατία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ζευγάρι αγόρασε το Villa Elena στη Χαλκιδική το 2009 και μετακόμισαν εκεί έναν χρόνο αργότερα.

Η σύνδεση με τις εκρήξεις στην Τσεχία

Το 2014, εκρήξεις σημειώθηκαν σε μια αποθήκη όπλων στο Vrbětice, ένα χωριό στη νοτιοανατολική Τσεχία, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι προμήθειες στην Ουκρανία. Μετά από έρευνα των τσεχικών υπηρεσιών ασφαλείας, διαπιστώθηκε ότι η Μονάδα 29155 ήταν πίσω από τις εκρήξεις στις κυβερνητικές αποθήκες όπλων και πυρομαχικών.

Η έρευνα είχε ως αποτέλεσμα την απέλαση 18 Ρώσων πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών που δρούσαν στη χώρα με διπλωματική κάλυψη. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί λέγεται ότι είχαν τοποθετηθεί από τους τους Αλεξάντρ Μίσκιν και Ανατόλι Τσεπίγκα, τους οποίους φέρονται να βοήθησαν οι Σαπόσνικοφ να αποκτήσουν πρόσβαση στις αποθήκες. Η Έλενα φέρεται πως συνδεόταν άμεσα με τη Μονάδα 29155 και πιθανότατα επέβλεπε τις φιλοκρεμλινικές δραστηριότητες του συζύγου της και του γιου τους.

Σημειώνεται, ότι οι Μίσκιν και Τσεπίγκα κατηγορήθηκαν από τη βρετανική αστυνομία για την απόπειρα δηλητηρίασης του Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σόλσμπερι το 2018, με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ .

Οι Σαπόσνικοφ φέρονται επίσης να είχαν άμεση επαφή με τον στρατηγό Άντρη Αβεριάνοφ, διοικητή της μονάδας 29155 της GRU, ο οποίος επέβλεπε προσωπικά και τις δύο μυστικές επιχειρήσεις υπό την καθοδήγηση του Κρεμλίνου.

«Κατάσκοποι βαθιάς κάλυψης»

Η οικογένεια, λέγεται ότι συνέλεγε επίσης πληροφορίες και στρατολογούσε για λογαριασμό της Μόσχας. Η 62χρονη Έλενα έχει λάβγει μάλιστα από τον Πούτιν το βραβείο του «Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το υψηλότερο στρατιωτικό βραβείο της χώρας, μετά από επιχειρήσεις σαμποτάζ στην Τσεχική Δημοκρατία και τη Βουλγαρία.

Ο Νικολάι, πρώην σοβιετικός αξιωματικός, τράβηξε την προσοχή των Τσέχων ερευνητών λόγω του ρόλου του στην Imex, μια εταιρεία όπλων που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τους ευρωπαϊκούς στρατούς που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν υλικό της σοβιετικής εποχής.

Ο γιος τους Παβέλ, ο οποίος ήταν κάποτε μέλος του Τσεχικού Κόμματος Πειρατών, ενός αριστερού κινήματος, εργάστηκε επίσης για την εταιρεία.

Το Insider περιέγραψε μάλιστα το ζευγάρι ως «κατασκόπους βαθιάς κάλυψης», γνωστούς και ως «παράνομους», επειδή δρούσαν χωρίς διπλωματική κάλυψη, ζώντας με ψευδή προσχήματα στην Τσεχική Δημοκρατία. Τουλάχιστον τέσσερα μέλη της Μονάδας 29155, που είναι γνωστή για τις προσπάθειές της να αποσταθεροποιήσει ξένες κυβερνήσεις, έμειναν εκεί μεταξύ 2012 και 2018.

Μέχρι το 2020 γίνονταν κρατήσεις στο Villa Elena

Παρά το αναφερόμενο ιστορικό του ως ρωσικό καταφύγιο, το ξενοδοχείο εξακολουθούσε να είναι διαθέσιμο για κρατήσεις σε δημοφιλείς ιστότοπους, όπως τα Booking.com και Tripadvisor, μέχρι το 2020.

Το 2023, οι τσεχικές αρχές ζήτησαν την έκδοση των Σαπόσνικοφ από την Ελλάδα, μετά από έρευνα σχετικά με τον υποτιθέμενο ρόλο τους στις βομβιστικές επιθέσεις στο Vrbětice. Οι ίδιοι, δήλωσαν στην αστυνομία ότι οι δεσμοί τους με τη Μονάδα 29155 ήταν «προσωπικοί».

Τον Φεβρουάριο του 2024 ο Νικολάι πέθανε από καρδιακή προσβολή, ενώ αναμένεται ακόμη η τελική απόφαση των ελληνικών αρχών για την Έλενα Σαπόσνικοφ.

Διαβάστε επίσης:

Ο Πολάκης ξεσκεπάζει την «κλίκα» στο ΕΚΠΑ που προσπαθεί να τοποθετήσει διευθυντή κλινικής στο Αττικό

Πειραιώς: Στον εισαγγελέα ο οδηγός που παρέσυρε 5 άτομα – Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ το 5χρονο αγοράκι (Video)

Κόκκινα πασχαλινά αυγά: Πώς θα τα βάψετε με φυσικό τρόπο (Video)

Μαρία Καρυστιανού: Πρέπει να παίρνω ηρεμιστικό πριν ακούσω τον Μητσοτάκη να μιλάει για τα Τέμπη (Video)

Χρυσή Αυγή: Αποφυλακίζεται με βούλευμα ο Μιχαλολιάκος – Αντίθετος ο εισαγγελέας

Μποναμάς από ΟΣΕ σε «ημετέρους» αντί για τηλεδιοίκηση – €2 εκατ. για drones φύλαξης, χωρίς να επενδύουν σε πραγματικές υποδομές

Greek Mafia: Αυτοί είναι οι 8 συλληφθέντες για τις δολοφονίες Σκαφτούρου και Ρουμπέτη

Με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα – Τα δεδομένα για την έξοδο και την επιστροφή των εκδρομέων (LIVE)

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος στο Documento: «Θέατρο θαυµάτων το Συµβούλιο της Φυλακής»

Κωνσταντινούπολη: Δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και εκατοντάδες συλλήψεις στην πορεία για την Πρωτομαγιά (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter