Χέντριξ: Κιθαρίστας ή… οδηγός;

Χέντριξ: Κιθαρίστας ή… οδηγός;

O Τζίμι Χέντριξ οι δύο Chevrolet Corvette και ο μυστηριώδης θάνατός του. Τραγουδιστής, συνθέτης και βιρτουόζος της ηλεκτρικής κιθάρας. Θεωρείται ο πιο σπουδαίος στην ιστορία της ροκ μουσικής. Σαν σήμερα (27 Νοεμβρίου 1942) γεννήθηκε.

Πολλοί θεωρούν πως ο Τζέιμς Μάρσαλ Χέντριξ αγάπησε τις Fender Stratocaster και τις Chevrolet Corvette όμως η αγάπη αυτή υπήρχε μόνο για τις κιθάρες. Μερικά αστέρια απλά δεν τα πάνε καλά με τα αυτοκίνητα. Όταν είσαι νέος μουσικός και η καριέρα σου απογειώνεται ο χρόνος περνά σε συναυλίες, συνεντεύξεις και περιοδείες. Ο ελεύθερος χρόνος είναι σπάνιος και αυτό σημαίνει πως δεν μπορείς να απολαύσεις ένα γρήγορο αυτοκίνητο. Ωστόσο, ο Τζίμι Χέντριξ αγόρασε μία Chevrolet Corvette του 1968 ως… πρώτο αυτοκίνητο.

Οι Jimi Hendrix Experience ήταν σε μια περιοδεία στην Αμερική προωθώντας το δεύτερο άλμπουμ τους: «Axis-Bold As Love». Ήταν στο Κλίβελαντ του Οχάιο όταν ο Χέντριξ και ο μπασίστας Νόελ Ρέντινγκ βγήκαν για να αγοράσουν… αυτοκίνητο. Ο παραγωγός τους Μάικλ Γκόλντστιν, τους βοήθησε καθώς γνώριζε το μέρος και τις καλές αντιπροσωπείες της πόλης. Ο ντράμερ, Μιτς Μίτσελ, περιγράφει τις στιγμές στην αυτοβιογραφία του με τίτλο The Hendrix Experience: «Αυτή ήταν η πρώτη φορά που κάποιος από εμάς είχε χρήματα για να ξοδέψει. Ο Τζίμι αγόρασε μία Corvette Stingray και ο Νόελ ένα Mercury Cougar το οποίο δεν παρέλαβε ποτέ. Η Corvette παραδόθηκε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης όπου κατοικούσε ο Χέντριξ».

Ο Λέον Ντίκερ, δικηγόρος της Yameta Corporation, της δισκογραφικής εταιρείας του Χέντριξ, διηγείται με τρόμο την πρώτη διαδρομής του μουσικού με το αυτοκίνητο. «Ο Τζίμι δεν είχε άδεια οδήγησης και αφηρημένος καθώς ήταν μπήκε με ταχύτητα σε ένα μονόδρομο. Ακολούθησαν σκηνές ταινίας με τους άλλους οδηγούς να προσπαθούν να τον αποφύγουν. Μετά από μικροσυγκρούσεις ο Χέντριξ ακινητοποίησε το αυτοκίνητο. Εκείνος ήταν ήρεμος σε αντίθεση με ένα αστυνομικό, ο οποίος ήρθε δίπλα μας κίτρινος και… έντρομος. Έτσι πήρε την πρώτη του κλήση χωρίς να έχει δίπλωμα οδήγησης. Ορκίστηκα να μην μπω ξανά σε αυτοκίνητο μαζί του».

Το… τέλος της Corvette ήρθε το καλοκαίρι του ’68 όταν ο Χέντριξ έφερε το αυτοκίνητο στο Λος Άντζελες, όπου έμενε με το συγκρότημα. Ο Μιτς Μίτσελ διηγείται: « Ένα Σάββατο βράδυ, πήγαμε για να δούμε τους Cream και μείναμε και στο πάρτι μετά τη συναυλία, που κράτησε ως τις 05:00 το πρωί. Γύρω στις 08:00 άκουσα στον ύπνο μου μία φωνή που έλεγε: Μάντεψε τι έγινε μόλις τράκαρα το αυτοκίνητό μου. Σκέφτηκα ότι το ονειρευόμουν και θυμήθηκα τις λέξεις αυτές αρκετές ώρες αργότερα μόλις ξύπνησα. Ρώτησα τον Τζίμι τι συνέβη και μου είπε πως κατέστρεψε την Corvette. Πήγαμε στο γκαράζ της αστυνομίας να δούμε το αυτοκίνητο. Ήταν θαύμα πως βγήκε ζωντανός από αυτό. Μου είπε πως χτύπησε σε βράχια για να αποφύγει τον γκρεμό των 90 μέτρων».

Η ασφαλιστική εταιρία ανέλαβε την αντικατάστασή του με ένα (σχεδόν) ίδιο. Για την πρώτη Corvette δεν γνωρίζουμε πολλά εκτός από το χρώμα και τον τύπο (μπλε κουπέ). Το δεύτερο «vette» ήταν ένα coupe (χρώμα Cortez Silver) με V8 κινητήρα 5000 κ.εκ. και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Το αυτοκίνητο πουλήθηκε από τη δισκογραφική εταιρία (σε άγνωστο ιδιοκτήτη) μετά το θάνατο του Χέντριξ για να καλυφθούν μερικά από τα έξοδα του καλλιτέχνη. Μέχρι σήμερα κανείς δεν ξέρει τι έγινε με την Corvette αν υπάρχει ή έχει καταστραφεί, αφού αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο της δισκογραφικής εταιρίας.

Ο σπουδαίος κιθαρίστας πέθανε κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί απόλυτα μέχρι σήμερα. Το τελευταίο βράδυ της ζωής του το πέρασε με τη γερμανίδα φίλη του Μόνικα Ντάνεμαν και πιθανώς πέθανε από ένα θανατηφόρο συνδυασμό αλκοόλ και υπνωτικών χαπιών. Ένα μελαγχολικό ποίημα που βρέθηκε δίπλα στο κρεβάτι του έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι αυτοκτόνησε.

Ο Τζίμι Χέντριξ, παρά τη φήμη του, έπεφτε συχνά θύμα ρατσιστικών επιθέσεων, τόσο από τους λευκούς (πράγμα συνηθισμένο για την εποχή εκείνη) όσο και από τους αφροαμερικανούς. Οι ομόφυλοί του συχνά τον κατηγορούσαν ότι παίζει «λευκή μουσική», συνεργάζεται με λευκούς μουσικούς και ερωτεύεται λευκές γυναίκες. Οι πολιτικές του θέσεις ήταν αμφιλεγόμενες. Στην Αμερική συντασσόταν με το κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, στην Ευρώπη εκνευριζόταν όταν έβλεπε τους διαδηλωτές να καταφέρονται κατά της πατρίδας του.

Ο κιθαρίστας, άφησε πίσω του δύο παιδιά, την Ταμίκα (1966) από τον δεσμό του με την αμερικανίδα Νταϊάν Κάρπεντερ και τον Τζεϊμς (1969) από τον δεσμό του με τη σουηδέζα Εύα Σούντκβιστ. Ο ίδιος δεν τα αναγνώρισε εν ζωή, το έπραξε, όμως, αργότερα ο πατέρας του Αλ, ο οποίος ήταν διαχειριστής της κληρονομιάς του.

Μαζί με το μυστήριο της Corvette υπάρχει και το μυστήριο με τις αμέτρητες ώρες ηχογραφημένου υλικού, μεταξύ των οποίων πολλά τραγούδια σε διάφορα στάδια παραγωγής. Τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν ακόμη και σήμερα καθιστούν περίπλοκη και μπερδεμένη τη μεταθανάτια δισκογραφία του.


Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter