Χιλή: Ο πρόεδρος της χώρας Γκαμπριέλ Μπόριτς σχεδιάζει την εθνικοποίηση της βιομηχανίας λιθίου

Χιλή: Ο πρόεδρος της χώρας Γκαμπριέλ Μπόριτς σχεδιάζει την εθνικοποίηση της βιομηχανίας λιθίου

Ο πρόεδρος της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς, ανακοίνωσε την Πέμπτη ένα σχέδιο για την εθνικοποίηση της βιομηχανίας λιθίου, ενώ θα δημιουργήσει μια ξεχωριστή κρατική εταιρεία για την εξόρυξη  του μετάλλου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων.

Στην «Εθνική Στρατηγική για το Λίθιο», όπως ονόμασε το σχέδιο, αναφέρεται ότι οι μελλοντικές συμβάσεις λιθίου θα εκδίδονται μόνο ως συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με κρατικό έλεγχο.

Τεράστια αποθέματα

Η Χιλή έχει τα τρία μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο, με 9,6 εκατομμύρια τόνους, πίσω από τη Βολιβία με 21 εκατομμύρια και την Αργεντινή με 19,3 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Όμως η Χιλή ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο πέρυσι με εκτιμώμενους 39.000 μετρικούς τόνους, μετά την Αυστραλία, με 61.000 τόνους. Ο Μπόριτς είπε ότι εκτός από τη συμμετοχή στην εξόρυξη, η κυβέρνηση θα προωθήσει την ανάπτυξη προϊόντων λιθίου με προστιθέμενη αξία, με στόχο να γίνει ο κορυφαίος παραγωγός λιθίου στον κόσμο

Κώλυμα στα νομοθετικά σώματα

Ο Μπόριτς θέλει να δημιουργήσει μια Εθνική Εταιρεία Λιθίου για να συνεργαστεί με ιδιωτικές εταιρείες, αλλά παραδέχτηκε ότι αυτό πιθανότατα δεν θα συμβεί γρήγορα γιατί θα απαιτούσε υποστήριξη από την απόλυτη πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, η οποία είναι κατακερματισμένη σε διάφορα κόμματα.

Ο Μπόριτς είπε επίσης ότι θα ξεκινήσει διάλογο με κοινότητες, εταιρείες και νομοθέτες για τη δημιουργία μιας εθνικής εταιρείας λιθίου με 100% κρατική ιδιοκτησία. Η εταιρεία θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο. Ο Μπόριτς είπε ότι θα παρουσιάσει το σχέδιο στο νομοθετικό σώμα το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Υπάρχουσες συμφωνίες

Επί του παρόντος, υπάρχουν δύο εταιρείες που εξορύσσουν λίθιο στη Χιλή: η αμερικανική εταιρεία Albemarle και η Chile’s Chemical and Mining Society (Soquimich), η οποία ελέγχεται για τρεις δεκαετίες από τον Χούλιο Πόνσε, πεθερός του οποίου ήταν ο δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ. Ο Μπόριτς είπε ότι τα συμβόλαια του Πόνσε θα διατηρηθούν, ενώ η κρατική National Copper Corporation θα υπογράψει συμφωνίες με ιδιώτες για την εξόρυξη λιθίου.

Ο Μπόριτς είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα τερματίσει τις τρέχουσες συμβάσεις, αλλά ήλπιζε ότι οι εταιρείες θα είναι ανοιχτές στην κρατική συμμετοχή πριν λήξουν. Το συμβόλαιο της Soquimich πρόκειται να λήξει το 2030.

Μεγάλα έσοδα

Για να γίνει κατανοητή η σημασία της βιομηχανίας λιθίου στη χιλιανή οικονομία, η Soquimich εισέφερε στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι από την εξόρυξη λιθίου, σχεδόν διπλάσια από τα έσοδα που παρήγαγε η κρατική εταιρεία χαλκού. Οι πληρωμές της Albemarle ανήλθαν συνολικά στα 600 εκατομμύρια δολάρια. Τα συνολικά φορολογικά έσοδα της κυβέρνησης το 2021 εκτιμούνταν στα 64,6 δις δολάρια.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ζήτηση για λίθιο θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δύο δεκαετίες λόγω της μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλο τον κόσμο και του γεγονότος ότι τα ηλεκτρικά οχήματα χρησιμοποιούν μπαταρίες λιθίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter