«Ξηλώνεται» το ΕΣΥ: Ιδιώτες γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία μετά τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία

«Ξηλώνεται» το ΕΣΥ: Ιδιώτες γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία μετά τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία

Σε ένα ακόμα βήμα προς την «αποψίλωση» του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ προχωρά η κυβέρνηση μέσω του ανοίγματος της πόρτας σε ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι αποκτούν δυνατότητα να ασκήσουν έργο στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής η Ειρήνη Αγαπηδάκη, με νομοτεχνική βελτίωση (λίγη ώρα πριν την έναρξη της ψηφοφορίας) στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου – σκούπα του υπουργείου Υγείας, το οποίο αφορά τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ, προστίθεται η δυνατότητα δραστηριοποίησης ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.

«Στο άρθρο 7 προσθέτουμε εδάφιο που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες γιατρούς να ασκούν έργο στο ΕΣΥ, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις» είπε η αν. υπουργός Υγείας, προσθέτοντας πως «οι περαιτέρω προϋποθέσεις και προδιαγραφές» θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε πως το ιδιωτικό έργο στο ΕΣΥ δεν θα αφορά μόνο τους γιατρούς στα νοσοκομεία, αλλά και τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας. Συγκεκριμένα, θα υπογραφεί ΚΥΑ για να διασφαλιστεί ότι όσοι είναι προσωπικοί γιατροί το πρωί δεν θα κάνουν ιδιωτικό έργο στα συγκεκριμένα ΑΜΚΑ, τα οποία έχουν χρεωθεί με την προαναφερθείσα ιδιότητα προκειμένου να μην προκύψουν πελατειακές καταστάσεις.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Μετά την ανακοίνωση της κ. Αγαπηδάκη, τον λόγο πήραν αρχικά οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κατρίνης και Διονύσης Καλαματιανός αντίστοιχα, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τον τρόπο νομοθέτησης της κυβέρνησης.

Κατά τον κ. Κατρίνη η εν λόγω νομοτεχνική βελτίωση αποτελεί «ουσιώδη αλλαγή», καθώς ανοίγει η πόρτα για τους ιδιώτες στο ΕΣΥ «μισή ώρα πριν τελειώσει η συνεδρίαση». Τόνισε δε πως η αν. υπουργός καταθέτει με αυτόν τον τρόπο τη νομοτεχνική βελτίωση για να μην υπάρχει κοστολόγηση από το ΓΛΚ, καλώντας το προεδρείο της Βουλής να περιφρουρήσει την αξιοπιστία του Κοινοβουλίου μέσω της απόσυρσης της.

«Να το αποσύρετε, είναι αδιανόητο» είπε από την πλευρά του ο Διον. Καλαματιανός, τονίζοντας πως προστίθεται επτά εδάφια στο επίμαχο άρθρο. «Φέρτε το σε άλλο νομοσχέδιο» κατέληξε, με τον Θανάση Παφίλη να ρωτά την κ. Αγαπηδάκη: «Είστε καλά; Ξέρετε γράμματα; Είστε σοβαρός άνθρωπος και επιστήμονας;». «Εκτός κι αν έχετε τη λογική “έχω την πλειοψηφία και κάνω ό,τι γουστάρω”» πρόσθεσε, καλώντας κι εκείνος με τη σειρά του την αν. υπουργό να αποσύρει τη νομοτεχνική βελτίωση.

Στον αντίποδα, η κ. Αγαπηδάκη ισχυρίστηκε πως τη συγκεκριμένη ρύθμιση «τη ζήτησαν οι φορείς» και «το προανήγγειλε ο υπουργός και δεσμεύτηκε». Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η αν. υπουργός επικαλέστηκε τις «αυστηρές προδιαγραφές» και τις «ρυθμιστικές διασφαλίσεις» για τη δραστηριοποίηση των ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ, αποφεύγοντας να απαντήσει στην ουσία της κριτικής.

Διαβάστε επίσης: Αιφνιδίασε ο Κασσελάκης: Με βίντεο ξεσκέπασε το ψέμα Μητσοτάκη για Τέμπη (Video)

Ζήτησε συγγνώμη ο Γεωργιάδης μετά τη διάψευση του Παναγιωτόπουλου στο documentonews.gr

Στ. Κασσελάκης: Η απόσταση με τη ΝΔ θα κλείσει μέσα στον επόμενο μήνα (Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter