Χούθι: Ποιοι είναι οι αντάρτες της Υεμένης – Πότε ξεκίνησε η δράση τους και ποιες χώρες τους υποστηρίζουν

Χούθι: Ποιοι είναι οι αντάρτες της Υεμένης – Πότε ξεκίνησε η δράση τους και ποιες χώρες τους υποστηρίζουν

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά τα πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, με τη στήριξη συμμαχικών χωρών.  Τα πυραυλικά πλήγματα σημειώθηκαν ως αντίποινα για τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι, οι οποίες – όπως ισχυρίζονται οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν μαχητές – αποτελούν εκδίκηση κατά του Ισραήλ για τη στρατιωτική επιχείρησή του στη Γάζα.

Ποιοι είναι οι Χούθι

Οι Χούθι ανήκουν σε μια φυλή από τη βορειοδυτική επαρχία Σαάντα της Υεμένης και είναι οπαδοί της σέκτας των Ζαϊντί, της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας της χώρας, στην οποία εκτιμάται ότι ανήκει το 25% του πληθυσμού της χώρας. Διαθέτουν μια δύναμη περίπου 100.000 μαχητών.

Πήραν το όνομά τους από τον ιδρυτή του κινήματος, Χουσεΐν αλ Χούθι, ο οποίος ξεκίνησε επανάσταση στην Υεμένη το 2004 και σκοτώθηκε από τις Ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Η ομάδα, γνωστή και ως «Ανσάρ Αλλάχ» (Ansarallah), που σημαίνει υποστηρικτές του Θεού, ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990, για να εκπροσωπήσει τους Ζαϊντί και να αντισταθεί στον ριζοσπαστικό σουνισμό. Τότε, ο αλ Χούθι, ίδρυσε την «Πιστή Νεολαία», ένα θρησκευτικό κίνημα για την αναβίωση του Ζαϊνισμού.

Ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, ο πρώτος πρόεδρος της Υεμένης μετά την ενοποίηση της Βόρειας και της Νότιας Υεμένης το 1990, υποστήριξε αρχικά την «Πιστή Νεολαία». Καθώς όμως η δημοτικότητα του κινήματος αυξανόταν και η αντικυβερνητική ρητορική οξυνόταν, μετατράπηκε σε απειλή για τον Σάλεχ.

Τα πράγματα έφτασαν στο αποκορύφωμα το 2003, όταν ο Σάλεχ υποστήριξε την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, με την οποία ήταν αντίθετοι πολλοί Υεμενίτες.

Το ρήγμα έδωσε την ευκαιρία στον αλ Χούθι να οργανώσει μαζικές διαδηλώσεις. Μετά από μήνες αναταραχής, ο Σάλεχ εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του.

Ποιοι υποστηρίζουν τους Χούθι

Οι Χούθι υποστηρίζονται από το Ιράν, το οποίο άρχισε να ενισχύει τη βοήθειά του προς το κίνημα το 2014, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος κλιμακώθηκε και η αντιπαλότητά του με τη Σαουδική Αραβία εντάθηκε.

Οι αντάρτες θεωρούν το Ιράν σύμμαχο, επειδή η Σαουδική Αραβία είναι ο κοινός τους εχθρός. Το Ιράν φέρεται επίσης να προμηθεύει την ομάδα με όπλα.
Επιπλέον, η Χεζμπολάχ τους παρέχει εκτεταμένη στρατιωτική τεχνογνωσία και εκπαίδευση από το 2014, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας.

Οι ένοπλοι αντάρτες Χούθι της Υεμένης δρουν στην περιοχή εδώ και δεκαετίες, κυρίως «υποστηρικτικά» στις μεγαλύτερες ένοπλες οργανώσεις.

Μετά τον πόλεμο στη Γάζα ήρθαν στο προσκήνιο, κυρίως λόγω των επιθέσεων που εξαπολύουν στα εμπορικά πλοία χωρών συμμάχων του Ισραήλ, που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Η Υεμένη και το Ισραήλ, που χωρίζονται από τη Σαουδική Αραβία, απέχουν περίπου 1.580 χιλιόμετρα στο πλησιέστερο σημείο τους.

Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ παίζουν με την φωτιά στην Ερυθρά Θάλασσα – «Πάμε κι όπου βγει» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Βρετανία και ΗΠΑ σχεδιάζουν να χτυπήσουν τους Χούθι στην Υεμένη – Έκτακτο υπουργικό συγκάλεσε ο Σούνακ

ΗΠΑ: Κλιμακούμενες οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα – Ανησυχία ΟΗΕ για κίνδυνο επιδείνωσης

50 κάλπες απειλούν τη δημοκρατία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter