Χρυσοχοΐδης στο Προστασίας του Πολίτη: Το 2021 αποπέμφθηκε ως «αποτυχημένος», το 2023 επιστρέφει «ξεθωριασμένος»

Χρυσοχοΐδης στο Προστασίας του Πολίτη: Το 2021 αποπέμφθηκε ως «αποτυχημένος», το 2023 επιστρέφει «ξεθωριασμένος»

Ναι η πολιτική κάνει «κύκλους» και είναι σίγουρα απρόβλεπτη. Στην περίπτωση όμως του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε όριο φαντασίας και λογικής, καθώς επιστρέφει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Δηλαδή στο υπουργείο από το οποίο αποπέμφθηκε το 2021 ως αποτυχήμενος με το οργανωμένο έγκλημα ν α δρα ανεξέλεγκτο και σωρεία «γκαφών» σε μία σειρά από περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στη Νέα Σμύρνη.

Η αποπομπή Χρυσοχοΐδη και η δυσαρέσκεια

Ήταν Σεπτέμβριος του 2021, όταν με απόφαση Μητσοτάκη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρέδιδε την «καρέκλα» του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στον γνωστό δημοσκόπο και σίγουρα όχι και πολύ σχετικό με τη Δημόσια Τάξη, Τάκη Θεοδωρικάκο. Η αποπομπή Χρυσοχοΐδη αποφασίστηκε εξαιτίας μιας σειράς αλυσιδωτών γεγονότων αλλά και γκαφών από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ που είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου προς το πρόσωπο του Χρυσοχοΐδη. Αυτό τουλάχιστο διέρρεαν την περίοδο εκείνη πρόσωπα που βρίσκονταν κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο εκτός από τη σωρεία λαθών από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ (τα οποία συνεχίστηκαν και επί Θεοδωρικάκου, αλλά και επί Οικονόμου) το κυριότερο ήταν η ανεξέλεγκτη δράση του οργανωμένου εγκλήματος που είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει πλήρως το αφήγημα «νόμος και τάξη». Δεν επρόκειτο για μία υποκειμενική διαπίστωση αλλά για την ωμή αλήθεια, όπως προέκυπτε από τους επίσημους αριθμούς. Ειδικότερα, επί των ημερών της υπουργίας Χρυσοχοΐδη στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, σημειώθηκαν δώδεκα δολοφονίες ανθρώπων της νύχτας ή ατόµων που σχετίζονταν µε αυτούς χωρίς καμία από αυτές να εξιχνιαστεί την περίοδο εκείνη.

Ο κύκλος του αίματος

Ο κύκλος του αίματος είχε ανοίξει τον Οκτώβριο του 2019 όταν δολοφονήθηκε ο ∆ηµήτρης Μάλαµας, ο οποίος υπήρξε ο «ταµίας» του συνδικάτου του εγκλήµατος. Ο ∆. Μάλαµας γαζώθηκε µε καλάσνικοφ από δύο άντρες που επέβαιναν σε µοτοσικλέτα όταν σταµάτησε σε φανάρι επί της λεωφόρου Αθηνών στο Χαϊδάρι.

Δείτε επίσης: Δύο χρόνια τώρα πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι

Στη δικογραφία συµπεριλαµβάνονται επίσης συνοµιλίες του Μάλαµα µε τον Γ. Καραϊβάζ – οι δύο άντρες διατηρούσαν φιλικές σχέσεις, για τις οποίες γινόταν έρευνα εάν ξέφευγαν της επαγγελµατικής δραστηριότητας του δηµοσιογράφου και γι’ αυτό είχε κληθεί να δώσει ανωµοτί εξηγήσεις. Ο δηµοσιογράφος είχε απαντήσει δηµόσια για όσα είχαν δηµοσιοποιηθεί και είχε υποστηρίξει ότι δεν υπήρχε καµία έκνοµη σχέση ανάµεσα σε αυτόν και τον Μάλαµα, ενώ σε σχετικό του άρθρο είχε αναφέρει ότι «θα διατηρήσουµε το δικαίωµα και την ευθύνη να γράφουµε και να ξαναγράψουµε για τον µηχανισµό που διαπλέκει ευθέως τον υπόκοσµο µε την πολιτική, την επιχειρηµατικότητα, τη δικαιοσύνη, την εκκλησία κ.ο.κ… Εδώ είµαστε λοιπόν, κύριοι. Γνωρίζετε και τη διεύθυνσή µας».

Η δολοφονία του «Καπέ»

Στις 9 ∆εκεµβρίου 2020 δολοφονήθηκε µε 28 σφαίρες στην οδό Υµηττού στα Βριλήσσια ο 56άχρονος ∆ηµήτρης Καπετανάκης, γνωστός ως «Καπές». Σύµφωνα µε ενηµερωτικό δελτίο της ΕΥΠ, ο Καπετανάκης –διατηρούσε επαφές µε τον Καραϊβάζ– είχε συλληφθεί κατά το παρελθόν µε κατηγορίες για παράνοµη βία, περί όπλων, ένοπλη ληστεία, εγκληµατική οργάνωση, επικίνδυνη σωµατική βλάβη, εκβίαση, µαστροπεία κατά συναυτουργία, σωµατεµπορία, νοµιµοποίηση εσόδων από εγκληµατικές δραστηριότητες, µεταφορά παράνοµων αλλοδαπών και δολοφονία.

∆εν ήταν όµως οι µοναδικές εκτελέσεις που σηµειώθηκαν Στις 19 Ιανουαρίου 2020 µια οµάδα τεσσάρων ενόπλων εκτέλεσε σε µια ταβέρνα στα Βλάχικα έναν Σλοβένο και έναν Μαυροβούνιο. Το περιστατικό χαρακτηρίστηκε από την αστυνοµία ως ξεκαθάρισµα µεταξύ εγκληµατικών συµµοριών που δρουν στα Βαλκάνια.Λίγες ηµέρες µετά τη δολοφονία του Καπέ, στις 28 ∆εκεµβρίου 2020, δολοφονήθηκε στην οδό Θερµοπυλών στην Ηλιούπολη ένας 38άχρονος µε το ψευδώνυµο «µαύρος». Τον ∆εκέµβριο του 2015 ήταν ένας εκ των συνολικά 70 κατηγορουµένων σε µεγάλη υπόθεση εκβιαστών.

Η δολοφονία Καραϊβάζ

Στις 9 Απριλίου του 2021, η ελληνική κοινή γνώμη σοκαρίστηκε από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Η δολοφονία έγινε μέρα μεσημέρι έξω από το σπίτι του στον Άλιμο. Δύο εκτελεστές που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα τον γάζωσαν με µε δέκα σφαίρες.

Στις 7 Μαΐου 2021 εκτελέστηκε στη Ζάκυνθο ο επιχειρηµατίας ∆ιονύσης Κορφιάτης, γνωστός και ως «Ντίµη». Το εντυπωσιακό είναι ότι ούτε έναν χρόνο νωρίτερα, στις 9 Ιουνίου 2020, η σύζυγος του επιχειρηµατία Χριστίνα Κλουτσινιώτη εκτελέστηκε λίγα µέτρα µακριά από το σπίτι της από δύο άγνωστους άντρες που ήταν ντυµένοι σαν αστυνοµικοί. Ο ∆ιον. Κορφιάτης από τον ∆εκέµβριο του 2020 είχε κατονοµάσει στις αστυνοµικές και εισαγγελικές αρχές τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας της συζύγου του. Συγκεκριµένα, κατονόµασε οχτώ πρόσωπα, δύο εκ των οποίων είναι πρώην αστυνοµικοί. Μάλιστα ο δολοφονηµένος επιχειρηµατίας είχε καταγγείλει από το 2018 στη ∆ιεύθυνση Αστυνοµίας Ζακύνθου οργανωµένο σχέδιο δολοφονίας σε βάρος του από συγκεκριµένα πρόσωπα και είχε σχηµατιστεί δικογραφία. Παρά τις καταγγελίες η δολοφονία δεν αποτράπηκε.

Η Νέα Σμύρνη

Ένα ακόμη περιστατικό που επιβάρυνε την εικόνα Χρυσοχοΐδη την περίοδο εκείνη ήταν και όσα συνέβησαν στις 7 Μαρτίου του 2021 στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ επιτέθηκαν σε νεαρούς στην πλατεία , με πρόσχημα τη δημόσια υγεία, την εποχή της καραντίνας λόγω κορονοϊού. Η κυβέρνηση προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ήταν όμως αργά. Τελικά παραπέμφθηκαν μετά από έρευνα της Δικαιοσύνης στο εδώλιο του Γ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών τρεις αστυνομικοί.

Δείτε επίσης: Στο εδώλιο οι αστυνομικοί για την επίθεση στον πολίτη στην πλατεία της Νέας Σμύρνης που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων

Το εξωφρενικό περιστατικό ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στη Νέα Σμύρνη αλλά και τα θλιβερά επεισόδια όπου είχαν ωε αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ενός αστυνομικού. Ήταν το περιστατικό που οδήγησε σε μια ακόμη γκάφα. Τη σύλληψη με μόνο στοιχείο ενός ψυχικά ασταθούς ανθρώπου του αποκαλούμενου και ως «Ινδιάνου». Ο τελευταίος οδηγήθηκε στη φυλακή με σαθρά στοιχεία. Επρόκειτο για απόλυτο φιάσκο. Τελικά το Μάιο του 2022 ο «Ινδιάνος» απηλλάγη με βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, με το οποίο έπαυσαν όλες οι κατηγορίες σε βάρος του. Είχε παραμείνει όμως αδίκως στη φυλακή ως προφυλακισμένους για μερικούς μήνες μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθεί το αφήγημα Χρυσοχοΐδη.

Δείτε επίσης: Νέα Σμύρνη -«Ινδιάνος»: Απόλυτο φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ και με τη βούλα της Δικαιοσύνης – Απαλλάσσεται από τις κατηγορίες

Υπό παρακολούθηση

Εκτός από τις «γκάφες» και τις χαμηλές επιδόσεις στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν ένα από τα πρόσωπο που είχαν τεθεί σε παρακολούθηση. Η παρακολούθησή του όσο ήταν υπουργός σχετίζεται και με τις αντιπαραθέσεις και τις ομαδοποιήσεις μέσα στο υπουργείο και στην Ελληνική Αστυνομία. Την περίοδο εκείνη μάλιστα το Documento είχε επικοινωνήσει μαζί του ωστόσο ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε αρνηθεί να σχολιάσει οτιδήποτε.

Δείτε επίσης: Ποιους και γιατί άκουγε το σύστημα Μητσοτάκη

Τελικά μετά από δυόμιση χρόνια απουσίας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιστρέφει με απόφαση Μητσοτάκη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτή τη φορά βέβαια όχι με τις «δάφνες» του επιτυχημένου υπουργού του ΠΑΣΟΚ, όπως παρουσιάστηκε το 2019, αλλά ως του υπουργού που απέπεμψε από την ίδια θέση ο Μητσοτάκης το 2021. Ειρωνεία της τύχης; Λειψανδρία; Ή μήπως προσπάθειας συμμαζέματος του απόλυτου μπάχαλου που άφησαν πίσω οι διάδοχοί του; Ότι και να ναι, πρόκειται για «ξαναζεσταμένο φαγητό».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter