Υεμένη: Στο λιμάνι του Άντεν το πλοίο υπό ελληνική σημαία – «Κατά λάθος η επίθεση»

Υεμένη: Στο λιμάνι του Άντεν το πλοίο υπό ελληνική σημαία – «Κατά λάθος η επίθεση»
Πηγή φωτογραφίας: Marine Traffic

Το υπό ελληνική σημαία πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Sea Champion έφθασε την Τρίτη στο λιμάνι του Άντεν, στη νότια Υεμένη, αφού υπέστη πυραυλική επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με το Reuters, η επίθεση αυτή είναι πιθανό να εξαπολύθηκε «κατά λάθος» σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται στρατιωτικές και ναυτικές πηγές.

Το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι οι Χούθι εκτόξευσαν δυο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας (ASBΜs) εναντίον του Sea Champion. Πρόσθεσε μέσω X ότι ο ένας από τους πυραύλους εξερράγη «κοντά στο πλοίο», προκαλώντας πάντως μόνο «ήσσονες ζημιές».

Νωρίτερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενημέρωσε πως ο πύραυλος κατέπεσε στη θάλασσα, σε απόσταση περίπου 15 μέτρων από το πλοίο, με αποτέλεσμα απλά «να σπάσει ένα τζάμι». Τα 23 μέλη του πληρώματος, στα οποία συγκαταλέγονται πέντε Έλληνες, είναι «καλά στην υγεία τους», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Sea Champion, κατά το Reuters είναι πλοίο αμερικανικών συμφερόντων, που μετέφερε καλαμπόκι από την Αργεντινή στο Άντεν, ελλιμενίστηκε κι έχει αρχίσει εκφόρτωση 9,229 τόνων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της CENTCOM, το πλοίο παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη 11 φορές τα τελευταία πέντε χρόνια. Μέρος του φορτίου θα μεταφερθεί κατόπιν στο λιμάνι Χοντάιντα —που ελέγχουν οι Χούθι— για να εκφορτωθούν άλλοι περίπου 31.000 τόνοι.

Πηγή του Reuters στο οργανισμό του λιμένα της Χοντάιντα, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε πως η επίθεση στο Sea Champion έγινε κατά λάθος. Οι Χούθι δεν έχουν αντιδράσει μέχρι τώρα δημόσια.

Διαβάστε επίσης: Κόλπος του Άντεν: Απόπειρα επίθεσης σε πλοίο με ελληνική σημαία

Συναγερμός στον Κόλπο του Άντεν: Πυρκαγιά σε πετρελαιοφόρο μετά από πυραυλική επίθεση των Χούθι

Υεμένη: Οι Χούθι υποστηρίζουν πως έπληξαν το πλοίο Rubymar στον κόλπο του Άντεν

Υεμένη: Κλιμακώνεται το γαϊτανάκι απειλών – Οι Χούθι θα ανταποδώσουν τα πλήγματα ΗΠΑ-Βρετανίας

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter