Υπερφορολογεί με τουλάχιστον 24,5% τα αναδρομικά των συνταξιούχων η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τώρα έρχεται ο λογαριασμός για τους συνταξιούχους που έλαβαν αναδρομικά το προηγούμενο έτος αφού βρίσκονται έμπροσθεν σε δυσθεώρητη υπερφορόλογηση των χρημάτων που τους είχαν υφαρπάξει οι Κουτρουμάνης-Βρούτσης το 2012 και τους επιστράφηκαν πετσοκομμένα το 2020…

Το Documento είχε ήδη αποκαλύψει τους δόλιους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης Μητσοτάκη από το καλοκαίρι του 2020.  Τώρα οι περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι που έλαβαν τα πετσοκομμένα αναδρομικά το 2020 (αφορούν το 11 μηνο από Ιούνιο 2015 έως Μάιο 2016) καλούνται να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις για τα συγκεκριμένα έτη και μαθαίνουν εμβρόντητοι από τους λογιστές τους ότι θα υπάρξει χαράτσι της τάξης του 25% στα χρήματα που έλαβαν ως αναδρομικά!

Κουτσουρεμένα αναδρομικά με υπερφορολόγηση

Αυτή η προδιαγεγραμμένη δυσμενής εξέλιξη για τους συνταξιούχους φέρνει πίσω στο κράτος ένα ποσό της τάξης των 350 εκ ευρώ από το 1,4 δις που διατέθηκε για τις απαράδεκτες και αντισυνταγματικές περικοπές που έκαναν οι κυβερνήσεις Παπαδήμου με υπουργό Γ. Κουτρουμάνη το Φεβρουάριο  του 2012 και Σαμαρά με υπουργό τον Γ. Βρούτση το Νοέμβριο του 2012. Ήταν τέτοιο το μέγεθος των αντισυνταγματικών εκείνων περικοπών που οι απώλειες των συνταξιούχων έχουν ξεπεράσει τα 85 δις ευρώ για όλο αυτό το διάστημα. Βέβαια το ΣτΕ (με μία απόφαση που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την απόφαση του ΣτΕ που νομιμοποίησε τη Χούντα των συνταγματαρχών ανακηρύσσοντας την επανάσταση) αποφάσισε τελικά τον Ιούνιο του 2020 ότι θα πρέπει να επιστραφεί μόνο ένα 11μηνο στους συνταξιούχους, επιτάσσοντας να επιστραφούν μόλις 3,9 δις ευρώ. Όμως και στο σήμερα η Κυβέρνηση ΝΔ επέλεξε να κοροϊδέψει τους συνταξιούχους επιστρέφοντας τους με νομικές αλχημείες που ήδη έχουν πάρει τη δικαστική οδό μόλις 1,4 δις ευρώ, από τα 3,9 δις ευρώ επίταξε το ΣτΕ να επιστραφούν.

Υπεροφορόλογηση

 Όμως η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έμεινε εκεί… Τώρα ζητά και το μεδούλι των συνταξιούχων με την υπερφορολόγηση που επιβάλει. Ετσι  τα ποσά των αναδρομικών προστίθενται στο εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι εντάσσονται σε κλίμακα και έτσι  προκύπτει φορολόγηση αυτών των χρημάτων στον κατώτατο συντελεστή (ποσά άνω των 12.000 ευρώ) θα είναι της τάξης του 24,5%. Βέβαια αυτό αφορά τον κατώτατο συντελεστή. Αν ο συνταξιούχος δηλώνει ως φορολογητέο εισόδημα ποσά  άνω των 20.000 ευρώ τότε αλλάζει κλίμακα και έτσι αλλάζει και ο συντελεστής φορολόγησης που  θα υφίσταται ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση (32% ή 42% για το 2015 και 29% ή 37% ή ακόμη και 45% για το 2016).

Αν βέβαια είχε δοθεί, ως όφειλε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με βάση την απόφαση του ΣτΕ, το σύνολο των ποσών που θα έπρεπε να καταβληθούν τότε ακόμη και στον κατώτατο συντελεστή θα υπήρχε φορολόγηση των ποσών στο 30%.

Λύση υπήρχε αλλά επιβλήθηκε η υπερφορολόγηση

Πολλοί θα σκεφτούν ότι ήταν δεδομένο κάτι τέτοιο με βάση την κείμενη φορολογική νομοθεσία. Κάτι τέτοιο είναι όμως ανακριβές καθότι λύση υπήρχε… Μία λύση που όχι μόνο είναι ρεαλιστική αλλά έχει ήδη εφαρμοστεί σε συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων. Πρόκειται για τους συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων , οι οποίοι τον Δεκέμβριο του 2018 φορολογήθηκαν αυτοτελώς (και έτσι δεν εντάχθηκαν στους φορολογικούς συντελεστές). Ωστόσο είπαμε «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει και το μεδούλι των συνταξιούχων… Δεν της αρκεί η σάρκα». Ετσι αρνήθηκε να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη λύση με αποτέλεσμα να πετσοκόβει τα ήδη παρανόμως πετσοκομμένα αναδρομικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι!