Υπερμικρόβια ανθεκτικά στα φάρμακα: Δραματική προειδοποίηση από επιστήμονα – «Η Covid-19 θα μοιάζει με παιχνίδι»

Υπερμικρόβια ανθεκτικά στα φάρμακα: Δραματική προειδοποίηση από επιστήμονα – «Η Covid-19 θα μοιάζει με παιχνίδι»

Η πανδημία του κορονοϊού «θα μοιάζει ελάσσονος σημασίας» σε σύγκριση με αυτό που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα από τον αυξανόμενο αριθμό υπερμικροβίων ανθεκτικών στα τρέχοντα φάρμακα, προειδοποίησε η καθηγήτρια Σάλι Ντέιβις, από το του Trinity College του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δείτε επίσης: Guardian: «Τα υπερμικρόβια θα κάνουν την Covid-19 να μοιάζει ελάσσονος σημασίας»

Η Ντέιβις, η οποία είναι τώρα η ειδική απεσταλμένη του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μικροβιακή αντοχή (AMR), έχασε τη βαφτιστήρα της πριν από δύο χρόνια από μια λοίμωξη που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Η Βρετανίδα γιατρός περιέγραψε με ζοφερό τρόπο μιλώντας στον Guardian, τι θα μπορούσε να συμβεί αν η ανθρωπότητα δεν βρει τρόπο να αντιμετωπίσει το θέμα μέσα στην επόμενη δεκαετία. Μάλιστα, μίλησε για ένα φαινόμενο εντονότερο από την κλιματική αλλαγή.

Οι ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις σκοτώνουν ήδη τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. «Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με μη θεραπεύσιμες λοιμώξεις και θα έπρεπε να προχωρήσουμε στην απομόνωση των ανθρώπων αυτών, προκειμένου να μην κολλήσουν τις οικογένειες τους και τους γύρω τους», τόνισε. «Η εικόνα είναι πραγματικά καταστροφική. Θα έκανε την Covid-19 να μοιάζει με παιχνίδι», πρόσθεσε.

Η κατάχρηση κάνει… άσφαιρο όπλο τα αντιβιοτικά

Ο όρος «μικροβιακή αντοχή» σημαίνει ότι ορισμένες λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς, μύκητες και παράσιτα δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν με τα διαθέσιμα φάρμακα. Η έκθεση στα φάρμακα επιτρέπει στα μικρόβια να αναπτύξουν την ικανότητα τους να αντιστέκονται, ενώ η υπερβολική χρήση φαρμάκων όπως τα αντιβιοτικά επιταχύνει αυτή τη διαδικασία.

Η εκτεταμένη μικροβιακή αντοχή θα έθετε σε κίνδυνο μεγάλο μέρος της σύγχρονης ιατρικής, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων τις καισαρικές τομές, τις παρεμβάσεις σε ασθενείς με καρκίνο και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων. «Αν δεν έχουμε κάνει σωστά βήματα τα επόμενα 10 χρόνια, τότε πραγματικά φοβάμαι», επεσήμανε η Ντέιβις.

«Αν δεν ελέγξουμε και δεν μετριάσουμε την AMR, τότε θα σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους πριν το κάνει η κλιματική αλλαγή», υπογράμμισε η γιατρός.

«Το κλίμα συνδέεται με την αντίσταση στα αντιβιοτικά με πολλούς τρόπους, σκεφτείτε το νερό από τις πλημμύρες, σκεφτείτε τα λύματα, σκεφτείτε τη μετακίνηση πληθυσμών, σκεφτείτε τις καταιγίδες και τι εξαπλώνεται από αυτές και την έλλειψη καθαρού νερού, καθώς εάν υπάρχει ξηρασία, οι λοιμώξεις αυξάνονται», εξήγησε.

Υπάρχουν παγκόσμιες προσπάθειες για να μειωθεί η χρήση ακατάλληλων φαρμάκων όπως αντιβιοτικών όταν δεν υπάρχει ανάγκη, αν και η πανδημία Covid-19 εμπόδισε την πρόοδο σε πολλές από αυτές τις πρωτοβουλίες. Ακόμα, ελάχιστα νέα αντιβιοτικά έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια ενώ το ζήτημα περιπλέκεται με την εμπλοκή παραγόντων όπως η κτηνοτροφία.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των αντιβιοτικών χρησιμοποιούνται σε ζώα που βρίσκονται σε φάρμες, σύμφωνα με τη Ντέιβις, όχι για να θεραπεύσουν συγκεκριμένες λοιμώξεις αλλά για να προωθήσουν την ανάπτυξη των ζώων ή για να αποτρέψουν λοιμώξεις σε υπερπλήρεις και ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης.

Δράσεις αντιμετώπισης

Παρά τα δυσοίωνα δεδομένα, υπάρχουν παγκόσμιες προσπάθειες για να μειωθεί η χρήση ακατάλληλων φαρμάκων, όπως αντιβιοτικών, όταν δεν υπάρχει ανάγκη, αν και η πανδημία Covid-19 εμπόδισε την πρόοδο σε πολλές από αυτές τις πρωτοβουλίες.

Προς το παρόν, ελάχιστα νέα αντιβιοτικά έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια ενώ το ζήτημα περιπλέκεται με την εμπλοκή παραγόντων όπως η κτηνοτροφία.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των αντιβιοτικών χρησιμοποιούνται σε ζώα που βρίσκονται σε φάρμες, σύμφωνα με τη Ντέιβις, όχι για να θεραπεύσουν συγκεκριμένες λοιμώξεις αλλά για να προωθήσουν την ανάπτυξη των ζώων ή για να αποτρέψουν λοιμώξεις σε υπερπλήρεις και ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης .

Περιστατικά όπως αυτό ενός μεγάλου προμηθευτή πουλερικών στις Ηνωμένες Πολιτείες που σταμάτησε να χρησιμοποιεί αντιβιοτικά, γεμίζουν αισιοδοξία τη Ντέιβις, ωστόσο η ίδια τονίζει ότι υπάρχει ακόμη δρόμος.

Διαβάστε επίσης:

Μήπως είσαι ψηφοφόρος με… περικεφαλαία;


Έθαψαν καταγγελίες ενεργειακών κολοσσών για μίζες


Ωμή παρέμβαση Ράμα υπέρ Μητσοτάκη και κατά αντιπολίτευσης – Κατά τα άλλα… τσακώνονται για τον Μπελέρη (Video)


Super League: Όλα τα σενάρια για τον τίτλο – Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση


Eurovision 2024: Ευθείες βολές κατά της EBU από το Bambie Thug – Οι καταγγελίες για υποκίνηση βίας από το Ισραήλ (Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter