Υπό ποινικό έλεγχο έξι ανώτατοι δικαστικοί

Υπό ποινικό έλεγχο έξι ανώτατοι δικαστικοί

Ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο Βγενόπουλου και βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης 

Σε μια ηχηρή αποκάλυψη προέβη από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Κοντονής, γνωστοποιώντας πως οι έξι εισαγγελείς που ενεπλάκησαν ενεργά με το πολυδαίδαλο σκάνδαλο Βγενόπουλου βρίσκονται υπό ποινική διερεύνηση. Μάλιστα, όσοι εξ αυτών είναι εν ενεργεία εισαγγελικοί λειτουργοί θα ελεγχθούν και πειθαρχικά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αρχικά έψεξε την ύποπτη συνηγορία των βουλευτών της Φώφης Γεννηματά υπέρ της εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου Βγενόπουλου και πειθαρχικά τιμωρημένης εισαγγελέα Γεωργίας Τσατάνη. «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η συγκεκριμένη εισαγγελέας έχει τιμωρηθεί από το ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο για πράξεις και παραλήψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων της» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, καταρρίπτοντας τις κατηγορίες περί κυβερνητικών μεθοδεύσεων.

«Και δεν σας φθάνει αυτό» συνέχισε. «Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, έπειτα από αναφορά του σημερινού αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αγγελή διενεργήθηκε προκαταρτική εξέταση, το πόρισμα της οποίας μου απεστάλη και το έχω ήδη διαβιβάσει στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, στο οποίο εμπλέκονται σ’ αυτή την υπόθεση, εκτός από την κ. Τσατάνη, και άλλοι τρεις εισαγγελικοί λειτουργοί και επίσης άλλοι δύο που έχουν συνταξιοδοτηθεί, ενώ διερευνώνται πειθαρχικές ευθύνες των εν ενεργεία και ποινικές όλων για όσους ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Γράβαρης διατυπώνει αιτιάσεις και ζητά περαιτέρω διερεύνηση». Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι λόγω των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου η κομματική μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ είναι «βουτηγμένη» μέχρι τα αυτιά στην υπόθεση Βγενόπουλου.

Η «προφητεία» του Documento

Από την προηγούμενη εβδομάδα το Documento είχε προϊδεάσει για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ειδικότερα, σημειωνόταν πως στο πόρισμα του αντιπροέδρου του ΣτΕ εντοπίζονται ευθύνες της Ελένης Ράικου και του Νίκου Ορνεράκη, ενώ εξηγούνταν και ο λόγος που δεν κινούνται πειθαρχικές διαδικασίες κατά των Ευτέρπης Κουτζαμάνη και Εμμανουήλ Ρασιδάκη, αφού οι δύο πρώην εισαγγελείς έχουν πλέον συνταξιοδοτηθεί.

Επίσης, είχε επισημανθεί πως το πόρισμα του αντιπροέδρου του ΣτΕ Ιωάννη Γράβαρη, που συντάχθηκε επί τη βάση της αναφοράς του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή για τους σκιώδεις εισαγγελικούς χειρισμούς της υπόθεσης Βγενόπουλου, ενδέχεται να προκαλέσει την ακύρωση της προαγωγής του Ισίδωρου Ντογιάκου σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο κ. Ντογιάκος, γνωστός και ως «ψηλός Παναθηναϊκάκιας», φέρεται να προάχθηκε σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου χωρίς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να λάβει υπόψη το πόρισμα του αντιπροέδρου του ΣτΕ.

Η αναφορά που ξετύλιξε το κουβάρι

Με μια πολυσέλιδη αναφορά ο τότε εισαγγελέας Εφετών και νυν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Αγγελής είχε καταγγείλει αρμοδίως τις μεθοδεύσεις των εισαγγελικών λειτουργών που ασχολήθηκαν με την πολυδαίδαλη υπόθεση του αποθανόντα μεγαλοεπιχειρηματία.

Στην αναφορά του ο κ. Αγγελής στηλίτευε τις πρακτικές της τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτ. Κουτζαμάνη αλλά και του τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρου Ντογιάκου. Επίσης, στο μικροσκόπιο του νυν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου βρέθηκαν ακόμη οι μεθοδεύσεις της Γ. Τσατάνη η οποία αρχειοθέτησε την υπόθεση, ο εισαγγελέας Εφετών Σταμάτης Δασκαλόπουλος, η τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου αλλά και ο σύνδεσμος της Eurojust Νίκος Ορνεράκης.

Από τη μακροσκελέστατη αναφορά του κ. Αγγελή υπήρχαν κάποια σημεία που ακόμη και σήμερα προκαλούν αίσθηση. Διατελώντας εισαγγελέας Δικαστικής Συνδρομής την περίοδο της πλημμελούς διερεύνησης της υπόθεσης Βγενόπουλου, ο κ. Αγγελής είχε επισκεφθεί την τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτ. Κουτζαμάνη προκειμένου να της ζητήσει να αξιοποιηθούν τα στοιχεία που παρείχαν οι δικαστικές αρχές της Κύπρου για τη σχέση του Βγενόπουλου με το σκάνδαλο της Λαϊκής. Τότε, όπως σημείωνε ο ίδιος στην αναφορά του, η κ. Κουτζαμάνη του συμπεριφέρθηκε με σκαιό τρόπο και τον έδιωξε από το γραφείο της!

Χαρακτηριστική είναι και η περιγραφή της μεθόδευσης που ακολουθήθηκε προκειμένου η αναφορά, την οποία είχε συντάξει για τα στοιχεία τα οποία του είχαν παραδώσει οι Κύπριοι, να ανατεθεί στη Γ. Τσατάνη μέσα από συνεννόηση της κ. Κουτζαμάνη με τη κ. Ράικου, με τις δύο εισαγγελικές λειτουργούς να παραβλέπουν το γεγονός ότι οι καταγγελίες των Κυπρίων για τη δράση του Ανδρέα Βγενόπουλου θα έπρεπε να ερευνηθούν από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Ο,τι πει ο ελεγχόμενος…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πόρισμα του αντιπροέδρου του ΣτΕ καταγράφει μια ακόμη σημαντική πλευρά της υπόθεσης. Με βάση όσα αποκαλύφθηκαν στη δίκη με μηνυτή τον Ανδρέα Βγενόπουλο και μηνυόμενο τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Τσιρώνη, ο γιος του Ισίδωρου Ντογιάκου εργαζόταν σε εταιρεία συμφερόντων του Ανδ. Βγενόπουλου την περίοδο που συνέβαιναν παράξενες δικαστικές εξελίξεις και πιο συγκεκριμένα την εποχή που ο κ. Ντογιάκος διατελούσε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Ο ίδιος ο δικηγόρος του Ανδ. Βγενόπουλου είχε κάνει αυτή την παραδοχή ενόρκως όταν κλήθηκε από το δικαστήριο έπειτα από υπόδειξη του μάρτυρα Κώστα Βαξεβάνη.

Υστερα από την αποκάλυψη αυτή δόθηκε εντολή να διερευνηθεί η εν λόγω υπόθεση. Κατά το πόρισμα του αντιπροέδρου του ΣτΕ Ιωάννη Γράβαρη, η υπεύθυνη επιθεωρήτρια του Αρείου Πάγου Χρυσούλα Παρασκευά αρχειοθέτησε την υπόθεση επειδή –όπως γράφει– ρώτησε τον κ. Ντογιάκο επ’ αυτού και εκείνος αρνήθηκε ότι ο γιος του εργαζόταν σε εταιρεία συμφερόντων του κ. Βγενόπουλου.

Ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ερευνώντας πώς έγινε αυτή η αρχειοθέτηση μετά τη βεβαίωση του ελεγχόμενου Ντογιάκου, σημειώνει πως απευθύνθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ζήτησε εγγράφως εξηγήσεις. Πάρα ταύτα, έως και την έκδοση του πορίσματος απάντηση δεν είχε δοθεί στο επισήμως διατυπωμένο ερώτημα του κ. Γράβαρη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter