Υπόθεση Ασημακοπούλου: Στην Κομισιόν η διαρροή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού

Υπόθεση Ασημακοπούλου: Στην Κομισιόν η διαρροή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφτασαν οι καταγγελίες Ελλήνων εκλογέων του Εξωτερικού ότι η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου απέκτησε προσωπικά τους δεδομένα χωρίς να τα έχουν εκείνοι-ες παραχωρήσει ή να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους στη χρήση τους για λόγους επικοινωνίας και τα οποία μπορεί να είναι σε κατοχή μόνο του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδας. Αναφορικά με την υπόθεση, η ευρωβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατεπείγουσα ερώτηση για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού και για το αδιάβλητο των ευρωεκλογών.

Η κυβερνητική ευρωβουλευτής αρνείται τις αιτιάσεις και ισχυρίζεται ότι όλα έγιναν σύννομα.

Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες Ελλήνων αποδήμων ψηφοφόρων που δέχτηκαν προπαγανδιστικό προεκλογικό email από την ευρωβουλευτή της ΝΔ και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Επισημαίνουν ότι προκύπτουν πολλά και μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το αδιάβλητο των επικείμενων ευρωεκλογών, μέσα από τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, όπως και για το περιεχόμενο των σχετικών ευρωενωσιακών κανονισμών, τόσο για τα προσωπικά δεδομένα όσο και για την πολιτική διαφήμιση.

Μεταξύ άλλων τονίζουν ότι το e-mail στάλθηκε σε Έλληνες εκλογείς που είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο η οποία άνοιξε πριν από λίγες μέρες, όπως και στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για τις περασμένες εθνικές εκλογές, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν. Μάλιστα, οι παραλήπτες του μηνύματος της ευρωβουλευτή έλαβαν με μερικά λεπτά διαφορά και ενημερωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την επιστολική ψήφο.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, «προκύπτουν εύλογα και αναπάντητα ερωτήματα για το με ποιο τρόπο και κάτω από ποιες συνθήκες η κυβερνητική ευρωβουλευτής απέκτησε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών θα έπρεπε να κατέχουν».

Έτσι, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή/Κομισιόν κατεπείγουσα ερώτηση καλώντας την να απαντήσει για το θέμα. Έθεσαν τις εξής ερωτήσεις:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

– Σχετικά με τις καταγγελίες Ελλήνων εκλογέων του Εξωτερικού ότι η ευρωβουλευτής απέκτησε προσωπικά τους δεδομένα χωρίς να τα έχουν εκείνοι παραχωρήσει ή να έχουν συγκατατεθεί στη χρήση τους για λόγους επικοινωνίας και τα οποία μπορεί να είναι σε κατοχή μόνο του Υπουργείου Εσωτερικών, θέτοντας μεγάλα ερωτήματα για το αδιάβλητο των επικείμενων ευρωεκλογών όσο και για τους μεγάλους κίνδυνους που εγκυμονεί η όλη διαδικασία της λεγόμενης επιστολικής ψήφου η εφαρμογή της οποίας οδηγεί σε τέτοιες πρακτικές;

– Σχετικά με το ότι η παραπάνω υπόθεση τεκμηριώνει ότι ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της ΕΕ (GDPR) όπως και ο πρόσφατος Κανονισμός για την Πολιτική Διαφήμιση, όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν την προστασία προσωπικών δεδομένων, αντίθετα δημιουργήθηκαν ώστε να στηρίξουν μία κερδοφόρα αγορά δεδομένων, όπως και τη νομιμοποίηση της μαζικής συλλογής, επεξεργασίας και διαβίβασης τους, μεταξύ κρατικών υπηρεσιών και μηχανισμών, επιχειρηματικών ομίλων, προς εμπορική και πολιτική εκμετάλλευση;»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου δεν αποδέχεται τις αιτιάσεις. Σε ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Χ (πρώην Twitter) η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου κάνει λόγο για «επίθεση λάσπης».

 

Και διευκρινίζει ότι:

«100 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές το γραφείο μου απέστειλε newsletter σε Έλληνες του εξωτερικού, με στοιχεία επικοινωνίας που συγκέντρωσα ως Ευρωβουλευτής στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, ώστε να ζητήσω την άδεια να επικοινωνώ τακτικά μαζί τους, όπως πράττω πάντοτε σεβόμενη τα προσωπικά δεδομένα και το GDPR από το 2018.

Ουδέποτε έλαβα προσωπικά δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών ή άλλο φορέα της κυβέρνησης που να αφορούν στους Έλληνες του εξωτερικού. Θεωρίες συνομωσίας που συσχετίζουν τις εγγραφές για την επιστολική ψήφο με την προσωπική μου δράση, έχουν σκοπό να με χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν το θεσμό της επιστολικής ψήφου, της θεσμικής μεταρρύθμισης που θεσπίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τελικά μόνο με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν πτοούμαι και καλώ τους Έλληνες του εξωτερικού ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης να εγγραφούν στην πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr »

Διαβάστε επίσης:

Κύρτσος: Η ορμπανική εικόνα Μητσοτάκη συμπληρώνεται με την υπόθεση Ασημακοπούλου

Η δίκοπη πολιτική τακτική του Αλέξη Τσίπρα

Ο Άδωνης Γεωργιάδης κατηγορεί τους γιατρούς για την απαράδεκτη εικόνα στο Θεαγένειο

Μαρία Καρυστιανού: Μόνη της και όλοι τους…

Σοκ στο ελληνικό βόλεϊ: Πέθανε η Ρούξι Ντουμιτρέσκου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter