Υποχωρητικός στην Τουρκία ο Βορίδης: Η Άγκυρα δεν καταπατά κυριαρχικά μας δικαιώματα με το Oruc Reis (Video)

Υποχωρητικός στην Τουρκία ο Βορίδης: Η Άγκυρα δεν καταπατά κυριαρχικά μας δικαιώματα με το Oruc Reis (Video)

Ηθελημένα ή όχι, η ελληνική κυβέρνηση με τις δηλώσεις της και την απραξία της έχει κατορθώσει να γκριζάρει το Αιγαίο υπέρ της Τουρκίας, προετοιμάζοντας το έδαφος των συνομιλιών και των υποχωρήσεων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης έδωσε το στίγμα σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί την πλήρη ακινησία και τις θεατρικές κινήσεις της κυβέρνησής του ώστε να μην αντιδράσουν οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος.

Οι απόψεις του ίσως να μην είχαν τέτοια βαρύτητα, αν δεν προέρχονταν από την ακροδεξιά και (υποτίθεται) «πατριωτική» πτέρυγα του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε πως η Τουρκία με το Oruc Reis δεν έχει παραβιάσει κυριαρχικά μας δικαιώματα. «Δεν έχουμε διαπιστώσει παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» είπε συγκεκριμένα κάνοντας λόγο για πρόθεση (με τα λόγια) παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ο ίδιος ανέφερε πως η θέση της κυβέρνησης είναι πως το Oruc Reis δεν κάνει έρευνα (σημείωση: ανέφερε για θέση της κυβέρνησης, όχι για δική του).

Σημείωσε επιπλέον πως πρόκληση είναι το γεγονός πως το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύεται από σκάφη του τουρκικού στόλου.

Στις θέσεις του υπουργού της Νέας Δημοκρατίας αντέδρασε και ο παρουσιαστής του ΣΚΑΪ, Δημήτρης Οικονόμου που επεσήμανε πως αυτό που λέει είναι υπέρ της Τουρκίας.

Παράλληλα εξέφρασε την απορία του πως είναι δυνατόν μετά από αυτά που λέει ο υπουργός να ζητά η κυβέρνηση κυρώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τότε δικαιολογήθηκε λέγοντας πως οι «προθέσεις είναι αρκετές». «Δηλώνει πως θα παραβιάσει» αναφέρει συγκεκριμένα ο Μάκης Βορίδης αποσκοπώντας πως η Άγκυρα δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι πραγματοποιεί έρευνες. 

«Μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί τέτοια παραβίαση», αναφέρει συγκεκριμένα για να συμπληρώσει: «Προκλητικές ενέργειες δεν έχουμε διαπιστώσει».

Όπως φαίνεται ωστόσο η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να καλύψει την απραξία της, ή ίσως και προσυμφωνημένα, «υιοθέτησε» τελικά δημόσια την άποψη πως η Τουρκία δεν προχωρά σε έρευνες αρκούμενη σε διέλευση, αφού πρώτα στελέχη της είχαν δηλώσει για ποντισμό καλωδίων αλλά και για θόρυβο… που εμπόδιζε την έρευνα!

Οι δηλώσεις αυτές μάλιστα είχαν οδηγήσει και στην απομάκρυνση του Αντιναυάρχου ε.α. Αλέξανδρου Διακόπουλου,  Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με τις κυβερνητικές αυτές παλινωδίες ωστόσο, η Τουρκία κατόρθωσε να αμφισβητήσει ολόκληρες περιοχές σε συνδυασμό μάλιστα με τις κυβερνητικές αστοχίες και κυρίως μετά την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

Όπως φαίνεται το πιθανότερο είναι ο Μάκης Βορίδης να δρα ως λαγός της κυβέρνησης «στρώνοντας» το χαλί για υποχωρήσεις προς την Τουρκία. 

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ για ελληνοτουρκική κρίση: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βυθίζεται σε ψέματα και αντιφάσεις

Διαβάστε επίσης

Η «Γενί Σαφάκ» προαναγγέλλει έρευνες του Oruc Reis 6 μίλια από τις ακτές Ρόδου και Καστελόριζου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter