Γιούνκερ: Γελοίο το να λέει η Τουρκία πως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί απείλησαν την ασφάλειά της (Video)

Γιούνκερ: Γελοίο το να λέει η Τουρκία πως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί απείλησαν την ασφάλειά της (Video)

Σαφής ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται ακόμα στην Ανδριανούπολη.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι αναφέρθηκε στο θέμα κατά τη Σύνοδο της Βάρνα και σημείωσε πως είναι γελοίο να λέμε πως απείλησαν την Τουρκία:

«Όσον αφορά το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, Αξιωματικό και υπαξιωματικό, που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, τα είπα αυτά και στη Βάρνα, παρουσία του Προέδρου Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου. Είπα ότι δεν θα το δεχτούμε, και είπαμε ότι πριν από το ορθόδοξο Πάσχα θέλαμε να απελευθερωθούν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι γελοίο, να λέμε ότι δυο Έλληνες αξιωματικοί οι οποίοι έκαναν ένα λάθος στα σύνορα, απείλησαν την Τουρκία. Είναι γελοίο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ (2:01 στο Video).

Τη συζήτηση έκλεισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, λέγοντας:

«Ευχαριστώ κε Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όσον αφορά τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, συμφωνώ με την άποψή σας».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε από το Συμβούλιο και την Κομισιόν «Να κλιμακώσουν τις πιέσεις προς την ηγεσία Ερντογάν για άμεση απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Όπως ο ίδιος ανέφερε: «Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, υπερασπίζονταν την Ευρωπαϊκή πολιτική και τα Ευρωπαϊκά σύνορα και την απελευθέρωσή τους δεν τη ζητά μόνο η Ελλάδα, τη ζητά ομόφωνα η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Και απευθυνόμενος προς τον κ. Γιούνκερ ανέφερε (0:50 στο Video):

«Κε Γιούνκερ, το ορθόδοξο Πάσχα πέρασε και οι δυο Έλληνες αξιωματικοί δεν απελευθερώθηκαν όπως σωστά ζητήσατε κι εσείς και ο κος Τουσκ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αύριο θα ψηφίσει ομόφωνα ένα ψήφισμα το οποίο ζητά από την ηγεσία Ερντογάν την άμεση απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι φυλούσαν τα ευρωτουρκικά σύνορα.

Ζητούμε από σας, όχι απλώς θετικές δηλώσεις, αλλά πιέσεις, πρωτοβουλίες και μέτρα, έτσι ώστε οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, που υπερασπίζονται την Ευρωπαϊκή πολιτική και τα Ευρωπαϊκά σύνορα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα τους, το ελληνικό στράτευμα και τις οικογένειές τους.

Δεν το ζητά αυτό μόνο η Ελλάδα, το ζητά ομόφωνα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό πρέπει να το δείξετε εσείς, κε Τουσκ και κε Γιούνκερ, με κλιμάκωση των πιέσεων».

Τι δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης για το ψήφισμα της Ολομέλειας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς 

Μετά το ψήφισμα της Oλομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε δηλώσεις του στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης «Euractiv», τόνισε ότι «το ψήφισμα αποτελεί ‘χαστούκι’ για τον Ερντογάν».

Ακόμη είπε ότι είναι «αυστηρότερο από τις δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ και του Προέδρου της Κομισιόν Z. K. Γιούνκερ».

Επίσης, ο Δ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι το ψήφισμα «αποδεικνύει πως όταν υπάρχει εθνική συνεννόηση και σοβαρότητα μεταξύ των Ελλήνων ευρωβουλευτών, μπορούμε να έχουμε τέτοια θετικά αποτελέσματα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter