Μήνυμα Μαξίμου στην ηγεσία της πΓΔΜ: Πρώτα αποδοχή του erga omnes και μετά θα έχουμε συμφωνία

Μήνυμα Μαξίμου στην ηγεσία της πΓΔΜ: Πρώτα αποδοχή του erga omnes και μετά θα έχουμε συμφωνία

Μήνυμα προς την ηγεσία της πΓΔΜ, ότι τίποτε δεν έχει κλείσει αν πρώτα δεν γίνει αποδεκτό το erga omnes και οι Συνταγματικές αλλαγές που ζητά η Ελλάδα, έστειλε σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου.

Με τα τεχνικά κείμενα (ένα του Μ. Νίμιτς και ένα του Ελληνικού ΥΠΕΞ) να είναι έτοιμα απομένει πρώτα να γίνει αποδεκτό το ελληνικό αίτημα για erga omnes, να μπει η τελική ονομασία στο κείμενο και να «πέσουν» στον ΟΗΕ οι υπογραφές ώστε να εκκινήσει η διαδικασία προκειμένου η συμφωνία να περάσει από το κοινοβούλια των δύο χωρών.

Κάτι που τουλάχιστον προς ώρας δεν έχει κάνει δεκτό η πλευρά της πΓΔΜ με την αισιοδοξία του ΥΠΕΞ της πΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ, να μη βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Έτσι ή κάπως έτσι η Αθήνα πρώτα με δήλωση του Ν. Κότζια, σημείωσε ότι οι δύο ΥΠΕΞ έχουν ολοκληρώσει τις συνομιλίες και η συμφωνία είναι πλέον θέμα των δύο πρωθυπουργών και αμέσως μετά κυβερνητική πηγή στην Αθήνα να στέλνει το μήνυμα στην άλλη πλευρά ότι πρέπει πρώτα «να πηδήξει το χαντάκι του erga omnes»και μετά να πει «χοπ» (έχουμε συμφωνία).

Όσο για το αν υπάρχει χρόνος μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 28 και 29 Ιουνίου Κυβερνητική πηγή δηλώνει αισιόδοξη αλλά συνιστά «Υπομονή και ψυχραιμία».

Τέλος, αύριο ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στο Βερολίνο με την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ, να δηλώνει μάλλον το αυτονόητο ότι η επίλυση του ονοματολογικού «θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter