ΟΗΕ: Κίνδυνος μαζικού λιμού σε τέσσερις χώρες της Αφρικής

ΟΗΕ: Κίνδυνος μαζικού λιμού σε τέσσερις χώρες της Αφρικής

Ο κίνδυνος μαζικού λιμού σε τέσσερις χώρες -στη βορειοανατολική Νιγηρία, στη Σομαλία, στο Νότιο Σουδάν και στην Υεμένη- αυξάνεται ραγδαία λόγω της ξηρασίας και των συγκρούσεων, ανέφερε σήμερα η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές όπου οι σοδειές έχουν πληγεί από την ξηρασία και τα ποσοστά υποσιτισμού αυξάνονται, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών, ανέφερε.

Μόνο στο Νότιο Σουδάν -όπου τα Ηνωμένα Έθνη κήρυξαν τον Φεβρουάριο ορισμένες περιοχές σε κατάσταση λιμού- «άλλοι ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στο χείλος του λιμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR Άντριαν Έντουαρντς.

«Αυξάνουμε από σήμερα περαιτέρω το επίπεδο συναγερμού μας προειδοποιώντας πως ο κίνδυνος μαζικών θανάτων από πείνα μεταξύ των πληθυσμών στο Κέρας της Αφρικής, στην Υεμένη και στη Νιγηρία αυξάνεται», δήλωσε ο Έντουαρντς σε συνέντευξη Τύπου.

«Πρόκειται πραγματικά για μια απολύτως κρίσιμη κατάσταση που εξελίσσεται γρήγορα σε ένα μεγάλο τμήμα της Αφρικής από τη δύση μέχρι την ανατολή», είπε.

Άνθρωποι εκτοπίζονται μέσα στις χώρες τους και υπάρχει επίσης αυξημένος αριθμός προσφύγων από το Νότιο Σουδάν που διαφεύγουν στο Σουδάν και στην Ουγκάντα, σύμφωνα με τη UNHCR.

Μια ανθρωπιστική καταστροφή που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, πιθανόν χειρότερη από εκείνην του 2011 όταν 260.000 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα στο Κέρας της Αφρικής, οι μισοί από τους οποίους ήταν παιδιά, «καθίσταται ταχέως μια αναπόφευκτη κατάσταση», είπε ο Έντουαρντς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter