Σεισμός Λέσβος: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 6,1 Ρίχτερ (Photos)

Σεισμός Λέσβος: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 6,1 Ρίχτερ (Photos)

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στη Λέσβο, με αποτέλεσμα τραυματίες και σοβαρές ζημιές στο χωριό Βρίσα, αλλά και το Πλωμάρι. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, προέτρεψε τους κατοίκους, εάν τα σπίτια τους έχουν ρωγμές, να μην μπουν μέσα. Τι δήλωσε στο documentonews.gr o σεισμολόγος Γ. Χουλιάρας.

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με την ηλεκτρονική καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε στις 15:28, με το επίκεντρό του να βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή νότια από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης. Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής.

Στο χωριό Βρίσα υπάρχουν και τραυματίες, ενώ απεγκλωβίστηκε γυναίκα από τα ερείπια σπιτιού.

Δεύτερη δόνηση, μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:35, με το ίδιο επίκεντρο, δηλαδή περίπου 15 χλμ νότια του Πλωμαρίου.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ. και αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί.  Στο νησί επικρατεί μεγάλη αναστάτωση, με τους κατοίκους να έχουν βγει στους δρόμους

Ομαλή θεωρείται προς το παρόν η μετασεισμική ακολουθία, σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα που μίλησε στο documentonews.gr:

Ο κ. Χουλιάρας συνιστά στους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιά καθώς δεν αποκλείεται κάποιος ισχυρός μετασεισμός να επιβαρύνει τα ήδη καταπονημένα κτήρια.

Βέβαιος ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Είπε όμως ότι είναι εξίσου βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί ορισμένοι από τους οποίους θα είναι αρκετά ισχυροί και θα δημιουργήσουν ενδεχομένως προβλήματα σε ήδη καταπονημένα κτίρια και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Ο κ Παπαζάχος είπε ότι είναι θετικό ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο τη θάλασσα και μάλιστα περίπου 15 χιλιόμετρα από την ακτή προσθέτοντας ότι ένας παρόμοιος σεισμός το 1845 είχε προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην ίδια περιοχή της Μυτιλήνης. Λίγο αργότερα, με δηλώσεις του στο κανάλι Epsilon, ο κ. Παπαζάχος προέτρεψε τους κατοίκους της Νότιας Λέσβου να μην κοιμηθούν στα σπίτια τους αλλά ακόμη και στην ύπαιθρο μέχρι να υπάρξουν επίσημες διαβεβαιώσεις από την πολιτεία για την ασφάλειά τους.

Ζημιές στη νότια Λέσβο – Προβλήματα σε δρόμους

Ζημιές στη νότια Λέσβο έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Μεγάλες ζημιές και στο χωριό Βρίσα. Προβλήματα υπάρχουν και στα χωριά: Βατερό, Βασιλικά, Πλαγιά καθώς και στον Πολίχνιτο, όπου σπίτια υπέστησαν ζημιές

Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης – Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Παράλληλα, παλιά βιομηχανικά κτίρια κατέρρευσαν στη Σκάλα Πολιχνίτου. Επίσης κατέρρευσε μέρος της καμινάδας του παλιού βιομηχανικού κτιρίου ελαιοτριβείου στη Σκάλα Λουτρών, το οποίο λειτουργεί ως ξενοδοχείο με την επωνυμία «Ζαίρα». Αποτέλεσμα της κατάρρευσης της βιομηχανικής καμινάδας ήταν να καταστραφεί μεγάλο μέρος του κυρίως κτιρίου.

Επίσης ρωγμές και πτώσεις σοβάδων έχουν υπάρξει σε πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε αυτά και στο ιστορικό Δημαρχείο στην Προκυμαία της πόλης.

Αισθητός και στη Χίο ο σεισμός

Μικρές ζημιές αναφέρθηκαν και στην πόλη της Χίου και το χωριό Κάμπος.

Στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο του ΟΑΣΠ, ενώ ο πρόεδρος του Οργανισμού, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, προέτρεψε τους κατοίκους, εάν τα σπίτια τους έχουν ρωγμές, να μην μπουν μέσα.

Όπως αναφέρεται δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στη Χίο σοβαρά προβλήματα από τον σεισμό, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα Ψαρά και τις Οινούσσες.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την αστυνομία όσο και από τον δήμο Χίου, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ανάλογη εικόνα δίνουν και οι δήμαρχοι Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος και Οινουσσών, Στέφανος Βογιατζής.

Ας σημειωθεί ότι στη Χίο, την ώρα της σεισμικής δόνησης ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης (CEMR) με περίπου 120 συνέδρους από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι βγήκαν με ασφάλεια από το κτίριο του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Χίου όπου και συνεδρίαζαν.

Στη Μυτιλήνη κυβερνητικό κλιμάκιο

Στη Μυτιλήνη με ελικόπτερο μεταβαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μετά τον μεγάλο σεισμό 6,1R που σημειώθηκε μεταξύ Λέσβου και Χίου. Μαζί του είναι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί, και ομάδα της ΕΜΑΚ.

Στη Μυτιλήνη και ειδικότερα στη Βρισά Λέσβου μεταβαίνει εκτάκτως και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που έπληξε το νησί. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι ήδη υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου βρίσκονται στο νησί προκειμένου να γίνει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.

Σπίρτζης: Σε πλήρη κινητοποίηση ο κρατικός μηχανισμός

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για τον σεισμό στη Λέσβο, διαβεβαίωσε την Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης και εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την κατάσταση στο νησί, αφού -όπως γνωστοποίησε- υπάρχουν ελάχιστοι ελαφρά τραυματίες.

Ο αρμόδιος υπουργός είπε, ότι ειδικά κλιμάκια έχουν ήδη αναχωρήσει για το νησί, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ενώ τόνισε ότι υπάρχει συνεργασία με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.

Επίσης, ο κ. Σπίρτζης ενημέρωσε ότι το βράδυ αναχωρεί με τακτική πτήση, κλιμάκιο που θα ελέγξει τα σχολεία και προσέθεσε πως θα υπάρξει μέριμνα και για τους μαθητές των πανελλήνιων εξετάσεων.

Με εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής
Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, διατέθηκαν από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης
της Μόριας για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων της νότιας Λέσβου συνολικά 40
σκηνές των 10 ατόμων η μία και 2.000 μπουκάλια νερό.

Την άμεση ενεργοποίηση της κυβέρνησης, αναγνώρισε και ο τομεάρχης υποδομών της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής επισημαίνοντας πως «αυτό είναι κάτι θετικό».

Παράλληλα, κυκλοφόρησε στο Facebook βίντεο από την Μυτιλήνη όπου φαίνονται οι ζημιές που υπέστη η πρωτεύουσα του νησιού.

https://www.facebook.com/emprosnet/videos/10154829340498160/

Ζημιές στη Μυτιλήνη

Ζημιές στη Μυτιλήνη
http://www.emprosnet.gr/koinonia/den-ksanagine-6-3-rixter-sokare-ti-lesvo-idi-exoume-zimies

Posted by ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ on Montag, 12. Juni 2017

Δείτε φωτογραφίες από τις ζημιές στο Πλωμάρι:

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter