Τζανακόπουλος: Το ΔΝΤ έπεσε έξω πέντε δισεκατομμύρια ευρώ

Τζανακόπουλος: Το ΔΝΤ έπεσε έξω πέντε δισεκατομμύρια ευρώ

Η ΝΔ θυμίζει παραθρησκευτική σέχτα που προβλέπει καταστροφολογικά σενάρια.

Στις λάθος προβλέψεις του ΔΝΤ για τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας οι οποίες ήταν και η βασική αιτία της πολύμηνης καθυστέρησης στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών, χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά «θετική εξέλιξη» τη χθεσινή αναθεώρηση των προβλέψεων του Ταμείου για το πλεόνασμα του 2016, λέγοντας όμως ότι από το 0,1% πήγε σε εκτίμηση για 3,3%, μια διαφορά δηλαδή πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Οι επιφυλάξεις του Ταμείου που προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις ήταν αδικαιολόγητες», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι «θα περίμενε κανείς από τον κ. Μητσοτάκη και το κόμμα του μια δημόσια συγνώμη. Όλη η ιστορία θα εξελιχθεί για τη ΝΔ σε παρωδία θυμίζοντας παραθρησκευτικές σέχτες που προβλέπουν καταστροφολογικά σενάρια».

«Στην προσπάθειά μας βρίσκεται απέναντι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη που ποντάρει στην καταστροφή και στο χάος. Δεν κάνουν τίποτε άλλο από τα να υπόσχονται τόσα κι αλλά τόσα. Χθες ο κ Μητσοτάκης ζήτησε επί της ουσίας να καταργηθούν οι κοινωνικές πολιτικές της ΔΕΗ και επανέφερε το σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ. Η ΝΔ δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ. Θεωρούσαν βιώσιμο το χρέος, αποδέχθηκαν πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% και δεν θα ψηφίσουν τα θετικά μέτρα στη Βουλή», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο η απόδοση της Ελληνικής οικονομίας το 2016 «καθιστά ανενεργό το σενάριο της ενεργοποίησης του δημοσιονομικού διορθωτή» και ταυτόχρονα είναι το μεγάλο όπλο των εκπροσώπων της κυβέρνησης στις συζητήσεις στις ΗΠΑ.

Ο στόχος της Ελλάδος στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ είναι «να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα» και να αποφασισθούν τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης λύσης που θα προσδιορίσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

«Πάμε στη συζήτηση με πολύ συγκεκριμένες διαπραγματευτικές θέσεις», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ ερωτηθείς από το Documento για το αν αναμένει να βγει λευκός καπνός από την Ουάσινγκτον απάντησε ότι «Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ δε παίρνονται αποφάσεις. Αποφάσεις παίρνονται στο EG».

Σε άλλη ερώτηση για το αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ή έχει τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους ομολόγους του η αξιωματούχους πέραν του Ατλαντικού απάντησε ότι οι επαφές είναι διαρκείς.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την ερχόμενη Τρίτη επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια για να καθαρογραφτούν τα τελικά κείμενα και ότι η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Γι αυτό όπως η τελική συμφωνία θα επικυρωθεί στο Eurogroup στις 22 Μαΐου και όχι νωρίτερα γιατί δεν επαρκεί ο χρόνος.. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος για ένα έκτακτο.

Τέλος αναφερόμενος στη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Ξυδάκη περί κυβερνητικού ανασχηματισμού περιορίστηκε να δηλώσει ότι «Ο ανασχηματισμός αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα του πρωθυπουργού. Δεν θέλω να κάνω κάποιο άλλο σχόλιο για τις δηλώσεις Ξυδάκη». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter