«Άσπρο πάτο» αλά αμερικάνα

«Άσπρο πάτο» αλά αμερικάνα

Η περίφημη δημιουργία του Τόμας Βίντεμπεργκ που απέσπασε πριν από λίγες μέρες το βραβείο όσκαρ διεθνούς ταινίας ετοιμάζεται να γνωρίσει το αμερικανικό ριμέικ της που θα έχει πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο ντι Κάπριο.

Το πλέον μεθυστικό φιλμ της χρονιάς είναι το «Άσπρο πάτο» καθώς από όπου κι αν πέρασε έκλεψε την παράσταση – μεταξύ άλλων σάρωσε τα Ευρωπαϊκά Βραβεία με βραβεία στις κατηγορίας ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου και Α ρόλου για τον Μαντς Μίκελσεν- ¬με αποκορύφωμα τη νίκη του στα 93α βραβεία Όσκαρ, εκεί όπου ο Τόμας Βίντεμπεργκ βρέθηκε υποψήφιος και για το όσκαρ σκηνοθεσίας, διάκριση που γίνεται για πρώτη φορά σε σκηνοθέτη από την Δανία. Ναι, πολύ σωστά σκεφτήκατε.

Ο Λαρς φον Τρίερ των δεκάδων διεθνών διακρίσεων δεν έχει προταθεί ποτέ του στα όσκαρ ως σκηνοθέτης και η μόνη φορά που ακούστηκε το όνομα του στις υποψηφιότητες της αμερικανικής Ακαδημίας ήταν το 2001. Εκείνη τη χρονιά το τραγούδι «I’ ve seen it all» που υπέγραψε από κοινού με την Μπγιορκ η οποία ήταν και η πρωταγωνίστρια του φιλμ «Dancer in the dark» που είχε κερδίσει λίγους μήνες νωρίτερα τον Χρυσό Φοίνικα, βρέθηκε στην πεντάδα όμως έχασε από το «Things have changed» του Μπομπ Ντίλαν για την ταινία «Wonder boys».

Αφού διένυσε μια άνιση διαδρομή με λίγα σπουδαία φιλμ (το «Κυνήγι» και η δογματική «Οικογενειακή γιορτή») αλλά και αρκετές μπουρδίτσες (το ανεκδιήγητο «It’s all about love» του 2003 με τον Χοακίν Φίνιξ και την Κλερ Ντέινς αλλά και τα αποτυχημένα «Dear Wendy» και «Submarino» μεταξύ άλλων) ο Τόμας Βίντεμπεργκ φαίνεται πως βρήκε τον καλό εαυτό του με το «Άσπρο πάτο» ένα φιλμ ύμνο στις ευεργετικές ιδιότητες του πιοτού και της καλής παρέας. Η ιστορία αφορά στην απόφαση μιας τετραμελής ομάδας μεσήλικων καθηγητών να πίνουν λίγο αλκοόλ στις ώρες διδασκαλίας κάτι που τους κάνει πιο δημιουργικούς και ευδιάθετους.

Όμως πολύ σύντομα το νόμισμα αποκαλύπτει και την άλλη όψη του. Μια μαύρη κωμωδία που παραλίγο να μην γυριστεί όταν μια οικογενειακή τραγωδία χτύπησε τον σκηνοθέτη στις πρώτες μέρες των γυρισμάτων (η κόρη του πέθανε στη διάρκεια ενός τροχαίου) αλλά εκείνος βρήκε τη δύναμη – και την λύτρωση όπως έχει παραδεχτεί- συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας την ταινία.

Το αμερικανικό ριμέικ βρίσκεται ήδη στα σκαριά και οφείλει τη δημιουργία του στην διορατικότητα και την επιμονή του Ντι Κάπριο. Ο χολιγουντιανός σταρ αγόρασε τα δικαιώματα του φιλμ για την αμερικανική βερσιόν του μέσω της εταιρείας του Appian Way αμέσως μετά από την πετυχημένη προβολή του στο φεστιβάλ του Τορόντο, ενώ φήμες θέλουν το πρότζεκτ να επιδίωξαν επίσης να το κλείσουν και οι Τζέικ Τζίλενχαλ, Ελίζαμπεθ Μπανκς αλλά η οικονομική προσφορά του Ντι Κάπριο ήταν ανώτερη.

Ακόμη δεν είναι γνωστό ποιος θα το σκηνοθετήσει αλλά το μόνο σίγουρο είναι η παρουσία του Λεονάρντο Ντι Κάπριο στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Μαντ Μίκελσεν.

Το ήδη αρκετά δημοφιλές στο ελληνικό κοινό – πριν καν ακόμη βγει στις αίθουσες- φιλμ «Άσπρο πάτο» αναμένεται να είναι από τα χιτ του καλοκαιριού και θα προβληθεί στα θερινά την πρώτη βδομάδα του Ιουλίου σε διανομή Rosebud 21.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter