Εντός της ημέρας αναμένεται τηλεφώνημα Μπάιντεν – Ερντογάν

Εντός της ημέρας αναμένεται τηλεφώνημα Μπάιντεν – Ερντογάν
Από την συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν τον Αύγουστο του 2016

Τηλεφωνική συνομιλία αναμένεται να έχουν εντός της ημέρας ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ΑΝΚΑ, του πρώην επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος των κεμαλιστών (CHP), Αλτάν Οϊμέν, πριν την ομιλία του που θα γίνει αύριο, ο Μπάιντεν αναμένεται σήμερα να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πιθανολογείται το τηλεφώνημα να αφορά και στο θέμα της γενοκτονίας. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα διπλωμάτες και από τις δύο πλευρές εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Πιθανή είναι η αναφορά στο θέμα των F-35. Μάλιστα, μόλις προχτές, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν επίσημα την Τουρκία ότι αποτελεί παρελθόν από το πρόγραμμα για τα μαχητικά F-35.

Την είδηση για επικείμενο τηλεφώνημα πριν την προσδοκώμενη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν, κάνει και η ιστοσελίδα Karar που πρόσκειται στον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας και νυν αντίπαλο του Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» σε ανακοίνωση που θα δημοσιοποιήσει την 24η Απριλίου, όταν οργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των θυμάτων, σύμφωνα με δύο πηγές ενημερωμένες σχετικά που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επισημαίνοντας όμως πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ακόμη.

Όλα αυτά, την ώρα που όπως έχει γίνει γνωστό, οι ΗΠΑ και άλλες οκτώ χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμπαραγωγής μαχητικών αεροσκαφών F-35, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Καναδάς, Αυστραλία, Δανία και Νορβηγία προχώρησαν στην υπογραφή νέας συμφωνίας στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία, η οποία ενδιαφερόταν να αποκτήσει 100 αεροσκάφη για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας. Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να «παγώσει» τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα για τα F-35 Lightning II το 2019, εκτιμώντας ότι τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 που απέκτησε η Τουρκία είναι ασύμβατα με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη Μόσχα για να αντληθούν πληροφορίες σε ό,τι αφορά τα F-35.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter