Ο κορονοϊός επιμένει στην Ινδία και εξαπλώνεται στις επαρχίες

Ο κορονοϊός επιμένει στην Ινδία και εξαπλώνεται στις επαρχίες

Η κρίση της Covid στην Ινδία αποδεικνύει ότι κανείς δεν είναι ασφαλής αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς. Η υγειονομική εικόνα της Ινδίας παραμένει επιβαρυμένη. Το ινδικό στέλεχος του κορονοϊού B.1.167 ενδεχομένως να συνέβαλε στην επιβάρυνση της κατάστασης.

«Δεν υπάρχει διάλειμμα στον κορώνα, είμαστε αβοήθητοι βλέποντας τους ανθρώπους μας να πεθαίνουν» έγραψε ο Λοκέντρα Πρατάπ Σινγκ, κοινοβουλευτικός του κυβερνώντος κόμματος (BJP), σε ένα γράμμα που έγινε viral.

Ο ιός εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα, επιβαρύνοντας τα αδύναμα και υποχρηματοδοτημένα συστήματα υγείας των φτωχότερων περιφερειών. Οι περιφέρειες είχαν προσυμφωνήσει ότι η μία θα βοηθήσει την άλλη σε περίπτωση ανάγκης, εντούτοις η συμφωνία παραβιάζεται αποκαλύπτοντας τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και δείχνοντας τη φτώχεια των μέσων εναντίον του ιού. Η Ινδία δέχθηκε έντονη πίεση τις προηγούμενες εβδομάδες αφότου ο ιός χτύπησε σκληρά τις μεγάλες πόλεις.

Το ινδικό στέλεχος της COVID-19 B.1.167 φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικό σύμφωνα με την Μαρία Βαν Κερκχόβε, επικεφαλής ειδικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2020 και «πύκνωσε» στατιστικά τον Μάρτιο, εντωμεταξύ η παρουσία του στελέχους έχει καταγραφεί σε 32 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Η ινδική κυβέρνηση ευελπιστεί σε μία σταθεροποίηση της καμπύλης μεταδοτικότητας. Βέβαια, τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά διότι καταγράφονται 400.000 ημερήσια κρούσματα σε 20 εκατομμυρίων, 4.000 ημερήσιοι θάνατοι σε σύνολο 250.000 και ο δείκτης θετικότητας υπολογίζεται στο 20%. Την ίδια στιγμή υπάρχουν καταγγελίες ότι οι υποθέσεις υποδηλώνονται και ενδεχομένως τα πραγματικά στοιχεία να είναι πέντε φορές υψηλότερα.

Με πληροφορίες από CNN, NYT

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter