100 σελίδες HotDoc.History για την κατανόηση των εξελίξεων στη Γάζα – Την Κυριακή Με το Documento

100 σελίδες HotDoc.History για την κατανόηση των εξελίξεων στη Γάζα – Την Κυριακή Με το Documento

Δεν θα υπερβάλλουμε αν σάς υποσχεθούμε πως την Κυριακή θα έχετε στα χέρια σας έναν «Οδικό Χάρτη» κατανόησης μέσα στον λαβύρινθο του Παλαιστινιακού. Μαζί με το Documento, το HotDoc.History 100 σελίδων που γράφτηκε μέσα στη δίνη των γεγονότων της Γάζας, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητά του. Με αναλύσεις που σκαλίζουν βαθύτερα στο υπέδαφος του Μεσανατολικού και αναδεικνύουν χωρίς περιστροφές τις πηγές της κακοδαιμονίας.

■ Από την Αλ Νάκμπα του 1948 στην εξελισσόμενη τραγωδία της Γάζας. Αμπάς, Χανίγια και ο εμφύλιος των επιγόνων του Αραφάτ. Πολιτικές δολοφονίες ηγετών από τους Ισραηλινούς και τα υπόγεια τούνελ επικοινωνίας με τον «πάνω κόσμο». Από τον δημοσιογράφο Γιώργο Κασαμπαλάκο.

■ Η αναζήτηση της «Γης της Επαγγελίας». Η αντίδραση απέναντι στα αντισημιτικά πογκρόμ που κατέληξε σε έναν αμυντικό –αρχικά– σιωνισμό και τις υποσχέσεις των Αγγλογάλλων για μια εστία ή ένα καταφύγιο. Είτε στην… Ουγκαντα είτε στην Παλαιστίνη. Η ένοπλη διεκδίκηση κράτους από τις εβραϊκές τρομοκρατικές οργανώσεις Χαγκάνα και Ιργκούν. Και η συγκατάθεση ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, με παράκαμψη της αναποφάσιστης Βρετανίας, να ιδρυθεί κράτος του Ισραήλ υπό το άγος του Ολοκαυτώματος. Από τον Λάμπρο Φλιτούρη, αν. καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

■ Πώς έφτασε ο μουσουλμανικός κόσμος από τα ηρωικά πρότυπα του νασερισμού της δεκαετίας του ’60 στην ανεξέλεγκτη ορμή του χομεϊνισμού. Που μετά απ’ αυτόν «ο κόσμος ποτέ δεν θα ήταν ο ίδιος». Η μετάπτωση από τον παναραβισμό στον πανισλαμισμό των 80s για τις ίδιες ταπεινωμένες μάζες. Οι ρίζες του «Πολιτικού Ισλάμ», επιστημονικά και χωρίς τις εύκολες δαιμονοποιήσεις. Εις βάθος από τον Νεκτάριο Μπουγδάνη, αναλυτή του Μεσανατολικού

■ Ένα πλήρες timeline 40 χρόνων ελπίδων και διαψεύσεων. Όλων των πολέμων από το 1948, του Σουέζ, των 6 ημερών, του Γιομ Κιπούρ. Αεροπειρατίες, πολιτικές δολοφονίες και η βόμβα με τους 240 νεκρούς πεζοναύτες που έδιωξε τους Αμερικανούς από τον Λίβανο. Καταγράφει ο διδάκτορας Ιστορίας Σταύρος Παναγιωτίδης.

■ Γιατί πάντα οι αδιάλλακτοι επικρατούν έναντι των μετριοπαθών; Επισήμανση των κενών, αμφισημιών, παρελκύσεων και αθετήσεων των δεκαδων «Ειρηνευτικών Συμφωνιών». Από τα Καμπ Ντέιβιντ μέχρι το Όσλο. Και ύστατο όπλο των φανατικών, οι δολοφονίες «προδοτών». Σαν τον Σαντάτ και τον Ράμπιν. Ανάλυση από τον δημοσιογράφο Τάκη Κατσιμάρδο.

■ Κατάδυση στην απόλυτη φρίκη. Η καταγραφή της σφαγής 3.000 Παλαιστινίων προσφύγων στα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα από τους Λιβανέζους Φαλαγγίτες υπό την εποπτεία του Σαρόν. Τα επίσημα ντοκουμέντα του ΟΗΕ φωτίζει η Βασιλική Λάζου, διδάσκουσα στο Αριστοτέλειο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter