Άδωνης Γεωργιάδης: Μοντέλο Σουηδίας με φακελάκια Ελλάδας το ΕΣΥ

Άδωνης Γεωργιάδης: Μοντέλο Σουηδίας με φακελάκια Ελλάδας το ΕΣΥ

Με το επιχείρημα ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία, ο υπουργός προχωρά στην υλοποίηση του… ονείρου του

Το σύστημα υγείας της Σουηδίας φαίνεται ότι ονειρεύεται να στήσει στη χώρα μας ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης, ξεχνώντας προφανώς ότι τα οικονομικά της μεγέθη απέχουν παρασάγγας από αυτά της πατρίδας μας. Στην εύπορη Σουηδία οι πολίτες λαμβάνουν τουλάχιστον τριπλάσιο μισθό από τους Ελληνες, γι’ αυτό και πιθανώς η αναμονή για ένα χειρουργείο στο δημόσιο σύστημα υγείας περιορίζεται στις 50 ημέρες!

Αντίθετα, στη χώρα μας οι πολίτες μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν και πάνω από ένα χρόνο για μια απλή χειρουργική επέμβαση. Με το επιχείρημα πάντως ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης προχωρούν μέσα στον Μάρτιο στην υλοποίηση του σχεδίου τους, βάσει του οποίου οι ασθενείς, παρότι πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, θα χρειάζεται να καταβάλλουν και χρήματα από την τσέπη τους για να χειρουργηθούν νωρίτερα το απόγευμα.

Εξάλλου τις πρωινές ώρες οι δωρεάν επεμβάσεις έχουν λίστες αναμονής που παραμένουν διογκωμένες παρά την υποτιθέμενη εκκαθάριση. Να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφονται αντίστοιχα μεγάλες αναμονές που ξεπερνούν τις 120 ημέρες για την πραγματοποίηση μη επείγουσας επέμβασης, επιχείρημα που έθεσε ο Αδ. Γεωργιάδης, αλλά ως γνωστόν το φημισμένο NHS εδώ και χρόνια είναι υπό κατάρρευση.

Μετακινήσεις… ελλείψεων

Από την άλλη, όμως, αυτό που φαίνεται να ξέχασε ο Αδ. Γεωργιάδης είναι ότι όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό για να μπορούν να έχουν ολοήμερη λειτουργία στα νοσοκομεία, σε αντίθεση με την Ελλάδα που ακόμη αναζητά προσωπικό για να καλύψει ακόμη και τις βασικές βάρδιες στο ΕΣΥ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία στην Ελλάδα αντιστοιχούν 3,6 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ είναι 9,1 νοσηλευτές και στην ΕΕ 8,3 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.

Η εικόνα αυτή μάλιστα αναμένεται να επιδεινωθεί αφού με βάση το σχέδιο του υπουργείου Υγείας οι κλινικές στις οποίες θα νοσηλεύονται οι ασθενείς που πληρώνουν για απογευματινό χειρουργείο θα πρέπει να διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό. Η ανεύρεση προσωπικού θα γίνει, όπως φαίνεται, με τη μετακίνηση νοσηλευτών από άλλες κλινικές.

Ενδεικτικό είναι ότι στο έγγραφο που απεστάλη από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια στα νοσοκομεία της Αττικής ώστε να δηλώσουν συμμετοχή για τα απογευματινά χειρουργεία θεωρείται βασική προϋπόθεση οι κλινικές όπου θα νοσηλευτούν προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά οι ασθενείς από το απόγευμα να είναι πλήρως στελεχωμένες.

Σημειώνεται στο έγγραφο: «Οι ασθενείς που θα υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση στο πλαίσιο της απογευματινής λειτουργίας των χειρουργείων θα νοσηλευτούν (προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά) σε χειρουργικό νοσηλευτικό τμήμα, το οποίο επιβάλλεται να στελεχωθεί αναλόγως κατά τις ημέρες υποδοχής χειρουργημένων το απόγευμα ασθενών».

Καθίσταται σαφές ότι η στελέχωση θα γίνει με τη μετακίνηση προσωπικού, αφού αυτήν τη στιγμή στο ΕΣΥ δεν περισσεύει κανείς. Γι’ αυτό άλλωστε ακόμη και η «γαλάζια» πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη έσπευσε να δηλώσει ότι λείπουν αναισθησιολόγοι από όλα τα νοσοκομεία για να μπορούν να γίνουν απρόσκοπτα χειρουργικές επεμβάσεις και το απόγευμα.

Προτάσεις από τα νοσοκομεία

Τις επόμενες ημέρες τα νοσοκομεία θα πρέπει να υποβάλουν επιχειρησιακές προτάσεις τεκμηριωμένες ώστε να μπορέσουν να δηλώσουν συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία. Οι διοικητές τους θα πρέπει να διερευνήσουν τη δυνατότητα για απογευματινά χειρουργεία και να ορίσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ετσι, θα πρέπει να περιγράψουν:

  • Ημέρες ανά εβδομάδα που μπορούν να λειτουργούν τα απογευματινά χειρουργεία.
  • Διάρκεια (σε ώρες) λειτουργίας απογευματινών χειρουργείων ανά ημέρα.
  • Αριθμό χειρουργικών τραπεζών που θα λειτουργήσουν στα απογευματινά χειρουργεία και ενημέρωση αν αυτά είναι υποσύνολο των λειτουργικών τραπεζών.
  • Επικαιροποίηση/επιβεβαίωση στοιχείων χειρουργικού τομέα εκάστου νοσοκομείου.
  • Αριθμό χειρουργών καθώς και νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού (τραυματιοφορείς) που απασχολούνται στα χειρουργεία.
  • Κάλυψη με προσωπικό αποστείρωσης και ιατρούς εργαστηρίων (παθολογοανατομικού) ή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας κριθεί απαραίτητη.
  • Εκτός από το απαιτούμενο προσωπικό όμως που θα πρέπει να έχουν οι κλινικές για να νοσηλεύσουν τους ασθενείς που έχουν πληρώσει, υπογραμμίζεται ότι: «Επιβάλλεται να υπάρχουν πάντοτε διαθέσιμες χειρουργικές κλίνες για τη γενική εφημερία του νοσοκομείου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα διενεργούνται μόνο τα έκτακτα και επείγοντα χειρουργεία.
  • Κάθε νοσηλευτής που υπηρετεί στο χειρουργείο και το αναισθησιολογικό θα λάβει μέρος στη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων, εφόσον εκφράσει επιθυμία συμμετοχής, με το δεδομένο ότι αυτός ο χρόνος δεν αφαιρείται από το τακτικό ωράριο.
  • Ως εκ τούτου, κάθε νοσηλευτική μονάδα όπως λάβει υπόψη τη στελέχωση και τα λειτουργικά στοιχεία των χειρουργικών τμημάτων της και υποβάλει τεκμηριωμένη την επιχειρησιακή πρόταση».

Επίσημα και ανεπίσημα φακελάκια

Πάντως ο μεγάλος κίνδυνος είναι οι ασθενείς να υποχρεωθούν να πληρώνουν κάτω από το τραπέζι και επιπλέον χρήματα, εκτός βέβαια από τα επίσημα φακελάκια που θεσμοθετεί ο Αδ. Γεωργιάδης με ειδικό τιμολόγιο στο ΕΣΥ.

Επειδή, όπως όλα δείχνουν, τα φακελάκια τις πρωινές ώρες θα συνεχίσουν να υφίστανται, πολλοί συνδικαλιστές θεωρούν πιθανό οι ασθενείς που πηγαίνουν το απόγευμα να εκβιάζονται ουσιαστικά από τους γιατρούς για επιπλέον ποσά ώστε να χειρουργηθούν.

Ενα φαινόμενο το οποίο είναι άγνωστο πώς θα ελεγχθεί από τους διοικητές των νοσοκομείων, οι οποίοι σήμερα δεν μπορούν ούτε τα κλασικά φακελάκια να περιορίσουν.

Χαράτσι στις εξετάσεις για χάρη των διαγνωστικών

Ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης επιδιώκει να καλύψει τα κενά στο σύστημα υγείας με χρήματα από τις τσέπες των ασθενών. Μετά το χαράτσι στα φάρμακα, το οποίο έπειτα από τη θύελλα αντιδράσεων περιόρισε στα 3 ευρώ ανά γενόσημο φάρμακο, σκοπεύει να επιβάλει νέα επιβάρυνση, αυτήν τη φορά στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Τεχνηέντως μέσα στην εβδομάδα που πέρασε ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε στους γιατρούς ότι σκοπεύει να επιβάλει νέα επιβάρυνση ανά παραπεμπτικό εξετάσεων. Συγκεκριμένα, προκειμένου να μειώσει το πολυσυζητημένο clawback, δηλαδή τις υποχρεωτικές επιστροφές στον ΕΟΠΥΥ των εργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης, οι ασθενείς θα κληθούν να πληρώνουν 1 ευρώ ανά εργαστηριακή εξέταση και 3 ευρώ για κάθε απεικονιστική εξέταση.

Πρόκειται για άλλο ένα τέχνασμα του Αδ. Γεωργιάδη ώστε να μην αυξήσει τη συνολική δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και για να απαλλάξει τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα από τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback). Μάλιστα αντί να αυξήσει τα κονδύλια για τους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ προσθέτει νέες εξετάσεις που αποζημιώνονται από τον οργανισμό.

Να σημειωθεί ότι οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα επιστρέφουν πάνω από το 45% των εσόδων τους στον ΕΟΠΥΥ. Πλέον μόλις εφαρμοστεί το νέο χαράτσι του Αδ. Γεωργιάδη οι ασθενείς θα καταβάλλουν τη διαφορά.

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας προκειμένου να περιορίσει τις διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούν οι ασφαλισμένοι θα εφαρμόσει νέους περιορισμούς και «κόφτες». Ειδικότερα, προωθεί την άμεση εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης εξετάσεων, όπως υποστηρίζει.

Βέβαια, η υπερσυνταγογράφηση αλλά και οι πλασματικές εξετάσεις που χρεώνονται στον ΕΟΠΥΥ θα μπορούσαν να είχαν εντοπιστεί εδώ και καιρό εάν πραγματοποιούνταν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Αντί αυτού, όμως, η κυβέρνηση φρόντισε να καταργήσει την ΥΠΕΔΥΦΚΑ, τον μηχανισμό ελέγχου που λειτουργούσε μέσα στον ΕΟΠΥΥ.

Η κατάργηση αυτή βέβαια δεν ήρθε τυχαία αφού ήδη το υπουργείο Υγείας συνάπτει συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες ώστε αυτές να διεξάγουν τους ελέγχους. Κάτι που σημαίνει όμως ότι μετά την εφαρμογή των πρωτοκόλλων οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν ειδικές εγκρίσεις για να κάνουν μια εξέταση, ενώ αναμένεται να τεθούν και περιορισμοί στον αριθμό των εξετάσεων που ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει ανά έτος.

Αυτή η τακτική της κυβέρνησης θέτει για άλλη μια φορά τους ασθενείς μπροστά σε νέες επιβαρύνσεις για ιατρικές υπηρεσίες, τις οποίες όμως πληρώνουν μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών. Είχε προηγηθεί το χαράτσι του Αδ. Γεωργιάδη στα φάρμακα πριν από λίγες ημέρες που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ο υπουργός Υγείας υποχρεώθηκε σε υπαναχώρηση βάζοντας ως ανώτατο πλαφόν τα 3 ευρώ ανά γενόσημο φάρμακο. Να υπενθυμιστεί ότι μέχρι πρόσφατα οι ασφαλισμένοι δεν πλήρωναν καμία συμμετοχή όταν προμηθεύονταν γενόσημα σκευάσματα.

Διαβάστε επίσης: Συνταξιούχος γκρεμίζει on air το αφήγημα Μητσοτάκη και Άδωνη για το ΕΣΥ – Με ένα τηλεφώνημα (Video)

Ο Άδωνης Γεωργιάδης ομολογεί: «Δεν υπάρχει δωρεάν Υγεία» (Audio)

Ο Άδωνης Γεωργιάδης είναι το αφεντικό και το δείχνει

Ματίνα Παγώνη: «Δεν υπάρχουν γιατροί για να λειτουργήσουν» τα απογευματινά χειρουργεία (Video)

Δυσεύρετα ακόμη και βασικά φάρμακα – «Βασική αιτία η τιμολογιακή πολιτική της Ελλάδας»

Long Covid: Έρευνα ρίχνει φως στο μυστήριο της «ομίχλης εγκεφάλου»

Στους δρόμους οι υγειονομικοί ενάντια στην «αιμορραγία» στο ΕΣΥ με υπογραφή Μητσοτάκη (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter